Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Tryg stjæler bankaftale fra Topdanmark

Steen Albrechtsen

lørdag 17. november 2018 kl. 17:46

Udsigterne for Topdanmark står stadig på stabil indtjening, men risikoen for en skærpet konkurrence blev i denne uge øget en smule. Qua den høje værdiansættelse er det derfor svært at se noget kursmæssigt potentiale i aktien.

En stabil konkurrencesituation og høj lønsomhed har længe været normen i forsikringssektoren. Det kan meget vel være, at det fortsætter sådan, men alt ånder dog ikke længere fred og idyl, for netop i denne uge kunne Tryg meddele, at man har lavet en distributionsaftale med Danske Bank fra 2020. Banken har ellers siden 2000 haft et tæt samarbejde med Topdanmark – bl.a. om det nu Topdanmark-ejede ”Danske Forsikring” – ligesom Tryg på den anden side har været tæt knyttet til Nordea.

Rent finansielt betyder det måske ikke voldsomt meget for Topdanmark, som fastholdt sine forventninger til både 2018 og 2019. Topdanmark har hentet 10% af de nytegnede skadesforsikringer fra aftalen, og vil selvfølgelig også have mulighed for at finde andre pengeinstitutter til at distribuere. Det er dog et faktum, at der bliver rykket lidt ved nogle positioner i branchen. Dermed er der også en risiko for, at det kan indvarsle en ny tid med lidt mere konkurrence.

De store danske forsikringsselskaber er i dag meget lønsomme, bl.a. som en konsekvens af den stabile konkurrencesituation, hvor der efter snart mange års præmievækst endnu ikke er set nogen stor priskonkurrence.

Til gengæld er omkostningerne stort set uændret i absolutte tal over de seneste 4-5 år. Ifølge den seneste opgørelse ligger markedsandelene på det danske skadesmarked ganske stabilt. Tryg er størst med næsten 18%, mens Topdanmark følger lige efter med næsten 17%. Med Alka-opkøbet vil Tryg føje nye 4 procentpoint til sin markedsandel, og dermed indtage en klar 1. plads. Alm. Brand ligger lige under 10%.

Tryg og Topdanmark har hver over en 5-årig periode kun tabt omkring 1 procentpoint, mens den største taber er Codan med ca. 2 procentpoint.

De store selskabers små tab af markedsandele modsvares til gengæld af en stærk lønsomhed. Ifølge Finanstilsynets opgørelse præsterede Tryg i 2017 en historisk lav omkostningsprocent på knap 14 procent mod Topdanmarks omkostningsprocent på 16,7. Topdanmark leverede dog et bedre skadesforløb og præsterede samlet set den bedste combined ratio (CR) blandt de børsnoterede selskaber. Alle lå dog under 85, hvormed hver 100 kr. præmieindtægt genererede et imponerende overskud på 15 kr.

I år er billedet stort set uforandret, omend CR-niveauet er en smule højere, bl.a. fordi afløbsgevinsterne er lidt på vej ned. Topdanmark præsterede i 3. kvartalsregnskabet en CR på 87,3 før afløb i årets første 3 kvartaler og 84,2 efter afløb.

For hele 2018 blev modelprognosen for CR justeret ned fra 88-89 til 86-87 før afløb i 4. kvartal. Heri er inkluderet en ekstraomkostning på ½-1% til netop øget digitalisering og automatisering. Det er altså fortsat en ganske lønsom forretning at drive et stort forsikringsselskab i Danmark.

Flad indtjening, høj værdiansættelse
Kigger vi ind i 2019 og 2020 er der udsigt til en flad udvikling i Topdanmarks indtjening per aktie, der ventes omkring 16,2-16,6 kr. Det modsvarer en P/E på næsten 20 ved dagens kurs på 320, hvilket er højt – selv for en nordisk forsikringsaktie. Det er nærliggende at konstatere, at markedet har taget vel imod det nylige skift af udbyttepolitik (foranlediget af hovedaktionæren Sampo), hvor udbytte har afløst den mangeårige dedikation til aktietilbagekøb. Konsensusforventningen til de kommende års udbytte per aktie ligger på hele 15,50-16,00 kr., og illustrerer tydeligt det lave kapitalbehov trods investeringer i digitalisering, automatisering, osv. Vi ser fortsat ikke noget attraktivt potentiale ved den nuværende kurs – simpelthen som en konsekvens af lav vækst og høj værdiansættelse. Vi anerkender udsigterne til stabil indtjening, men fokuserer på værdiansættelsen. Her har spørgsmålet om en stigende risiko for øget konkurrence også sin plads efter den tabte Danske Bank-aftale. Og blot frygten for dette kan være nok til at rykke ved investorernes syn på værdiansættelserne i sektoren. Vi justerer vort kursmål en smule opad til 240-260, men det er betydeligt under dagens kurs, og det modsvarer en i vores øjne mere rimelig P/E på 15-16 og et forventeligt direkte afkast i niveauet 6%.

Børskurs på analysetidspunktet: 320,00 AktieUgebrevets kursmål (12 mdr): 240-260

Læs tidligere analyser af Topdanmark her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Fdbe29a518377befa209A331dfb4f3423bd98244

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank