Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Investorer usikre på ALK-abellós langsigtede vækstcase

Morten W. Langer

søndag 18. november 2018 kl. 21:47

På trods af en opjustering af årsforventningen i det netop aflagte regnskab for tredje kvartal sendte investorerne ALK-Abelló i dørken. Ledelsen skaber fornyet usikkerhed om soliditeten i den amerikanske vækstcase.

ALK-Abelló leverede endnu en opjustering i det netop aflagte regnskab for tredje kvartal. Men alligevel fik aktien et drag over nakken. Kursfaldet skal ses i sammenhæng med, at der med stor sikkerhed kommer endnu en opjustering senest ved aflæggelsen af årsregnskabet til marts 2018.

CEO Carsten Hellmann leverede på overfladen et stort set pletfrit regnskab. Men ved en nærmere læsning var det noget, der kunne ligne ugler i mosen. I hvert fald var det umiddelbart dette, en enkelt sætning, investorerne lagde mest mærke til.

MERE TID BEHØVES

Omkring success med den amerikanske ekspansions- og salgsstrategi hedder det i regnskabet ( side 3 ), at ”while ALK has growing confidence in the opportunity, the step change that will signal broader acceptance has yet to materialise, and ALK expects it will take some time to overcome the long-standing structural market barriers in the USA.”

Analytikere tolker denne melding fra Carsten Hellmann, som om, at han på den ene side siger, at han er mere overbevist end tidligere om mulighederne i den amerikanske vækststrategi. Men på den anden side vil det tage længere tid med at opnå målsætningerne end forventet.

På investormødet efter regnskabet spurgte analytikerne naturligvis ind til lige netop den amerikanske salgsstrategi, som er den afgørende byggeklods i allergiselskabets turn around-case, og som også var det, der blev hentet penge til ved en kapitalforhøjelse i foråret.

Carsten Hellmann understregede, at han fortsat ser uændret stort potentiale på det amerikanske marked. ”Vi kan nu se, at det bliver muligt at gennemføre en indtrængning på det amerikanske marked, så vores frygt for, at vi slet ikke kan få succes med det, har vi ikke længere. Så vi kan se, at vi nok skal komme dertil, men det kommer til at tage et antal år (…) så vi kan se, at der er det langsigtede potentiale, vi hele tiden har troet. Så vi skal nok nå det en eller anden dag.”

Videre sagde han, at ”vi har en lang hale af ting, vi skal gøre bedre (…) Vi skal til at lancere en digital kampagne i 25 amerikanske byer, og vi forventer at ramme 30.000 med allergi, og at 3000 af dem går til en allergist (…) Hos omkring hver fjerde læge har vi opnået det forventede antal recepter, men vi skal finde ud af, hvad vi gør med de øvrige 75 procent læger, som vi er i kontakt med. Med 100 læger er vi nået der, hvor vi gerne vil. Men det er en treårig rejse, vi er på.”

Efter god fremdrift i Q3 ser ALK-Abelló ud til at være på vej mod en senere opjustering. I Q3 opjusterede ledelsen omsætningen fra tidligere ”mere end 2,8 mia. kr.” til ”2,85 – 2,90 mia. kr.” og driftsresultatet (EBITDA) blev opjusteret fra omkring 50 mio. kr. til 50-100 mio. kr. Efter Q3 var omsætningen 2,13 mia. kr., hvilket var lidt lavere end samme periode sidste år. Q4 sidste år var omsætningen knap 800 mio. kr. Og dermed synes årsforventningen inden for rækkevidde.

HØJERE DRIFTSRESULTAT

Omkring EBITDA var resultatet efter Q3 126 mio. kr., og dermed var årsforventningen mere end i hus allerede. For at ramme ledelsens årsforventning skal EBITDA ende på minus 26 mio. kr., hvor EBITDA sidste år i Q4 var plus 61 mio. kr. På analytikermødet oplyste ledelsen, at selskabet forventer at træde på speederen i Q4 omkring salg, markedsføring og R&D.

”Vi vil se et gearskifte i Q4 omkring omkostninger. Men vi ser det som en investering i fremtiden for at skabe vækst. Vi investerer mere i salg og marketing. I en større kampagne i Q4 forventer vi at ramme 30.000 allergikere. Og vi ser også øgede omkostninger i R&D til vores udviklingsprojektet,” hed det.

Med Carsten Hellmanns let indpakkede reservation om vækst tempoet på det amerikanske marked de kommende år, er der uden tvivl skabt øget usikkerhed om vækstcasen. Umiddelbart er budskabet lidt modsætningsfuldt vurderer analytikere, og det har givet mindre sigtbarhed på den lidt kortere bane. Aktuelt er vi et stykke inde i Q4, hvor ledelsen har trådt på salgsspeederen. Set i dette lys er ledelsens ”advarsel” bekymrende.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank