Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

BT gav Lars Løkke frit løb mod mål

Sten Thorup Kristensen

søndag 25. november 2018 kl. 22:30

Til og med Poul Schlüter holdt Danmarks statsminister hver uge et pressemøde, hvor han og de politiske journalister sad omkring et bord og drak bajere, røg smøger og diskuterede verdenssituationen. Derefter blev de ugentlige pressekonferencer mere og mere formelle, indtil HelleThorning helt afskaffede dem. Så nu har vi den for et demokrati særegne situation, at journalisterne aldrig kan stille face to face-spørgsmål til statslederen, undtagen i nogle få situationer, hvor denne selv har fastlagt en stram dagsorden. Demokratiet overlever vel, men medierne skal naturligvis huske, at de skal tage deres forholdsregler over for enhver magtinstans, der ikke vil forholde sig til kritik.

Det glemte BT, da den forrige uge rapporterede fra Venstres landsmøde. Statsministeren benyttede lejligheden til at skyde spredehagl mod bankerne. ”Ryd op. Nu. Ellers gør andre det for jer,” sagde han blandt meget andet. Det er i sig selv kritisabelt, at en statsminister går ud i et populistisk angreb på virksomheder. For det var, hvad det var – hans beskrivelser er næsten fra ende til anden enten upræcise eller lodret forkerte (læs artiklen her ). Men helt absurd bliver det af, at enhver dansker ved, at Løkke bor i et meget skrøbeligt glashus, når det kommer til skandaler og viljen til at rydde op efter dem.

Det svære, men helt oplagte spørgsmål til den pressekonference, der ikke bliver afholdt, er således, om de mange eksempler på tvivlsom moral og ansvarsfølelse, vi har set i erhvervslivet og centraladministrationen, i en eller anden grad er inspireret af det, danskerne har set fra Løkkes regeringer. Og når pressekonferencen ikke er der, er løsningen ikke bare ukritisk at gengive statsministerens budskaber. Dem kan man slå op på Facebook, på lige fod med alle andre, der kun vil beskæftige sig med sin egen dagsorden.

BØRSEN: EN TAVS MINISTER MED ANSVAR FOR ATP

Troels Lund Poulsen har mere end nogen haft gavn af Lars Løkkes evne til at sno sig. Han var skatteminister i den første Løkke-regering, da Stephen Kinnocks skattesag blev lækket. Det var – uden overdrivelse – et dansk Watergate, hvor sympatisører med regeringen på ulovlig vis skaffede belastende skatteoplysninger om oppositionslederens familie, med henblik på at tilsværte denne. Lund Poulsen havde selv bedt om at se den fortrolige sag, angiveligt for at lære noget om skatteadministration, men der var ikke nogen bevist sammenhæng mellem dette og lækket, og således juridisk frikendt besluttede Løkke, at der heller ikke skulle være nogen politisk konsekvens.

Så Lund Poulsens politiske karriere er fortsat, og i dag er han beskæftigelsesminiser. Som sådan har han ATP under sit ressort, og dermed også pensionsselskabets skandaliserede adm. direktør Christian Hyldahl, der i sin tid i Nordea har stået bag kreativ spekulation med udbytteskatter. Men Børsen kan ikke klemme et synspunkt om hverken sagen eller direktøren ud af ministeren. Man forstår jo så udmærket, at Lund Poulsen ikke vil fældes over en dom over uetisk adfærd, så længe den ikke er direkte ulovlig. Men det havde været bedre, hvis vi havde haft en beskæftigelsesminister, der ikke helt nødvendigvis måtte indtage dette standpunkt, og som dermed var i stand til at optræde som en ansvarlig ejer af ATP.

MAGISTERBLADET: EN FOLKEFJENDE

Som erhvervsjournalist ville man vældigt gerne hente ekspertudsagn fra en klassisk, uafhængig, tweedjakke-klædt økonomiprofessor, der fordelte sin arbejdstid mellem at undervise og at forske. Men dem synes der ikke at være mange af. De synes alle at have bierhverv, eller i hvert fald biopgaver, hos enten erhvervslivet eller myndigheder. Vi bruger dem alligevel som kilder, og vi burde nok oftere nævne deres personlige interesser. Derfor er det da også i sig selv uhyre relevant, når Magisterbladet sætter søgelyset på professor Steen Thomsen fra CBS. Han har bramfrit forsvaret Danske Bank i hvidvasksagen, men samtidig modtager hans afdeling på CBS økonomiske midler fra banken, og han er også via Bestyrelsesforeningen både socialt og økonomisk forbundet til toppen af dansk erhvervsliv.

Men personlige interesser er ikke ensbetydende med, at denne persons synspunkter er forkerte, og endnu mindre at argumenterne er dårlige, og det tangerer det barnlige, når Magisterbladet hidkalder sociologer til at ned- og mistænkeliggøre Steen Thomsens argumentation. Det er også utidigt. Netop i lyset af den hårde kritik, der for tiden bliver rettet mod erhvervslivet, er det vigtigt, at medierne ikke blot isolerer de få, anderledes tænkende som folkefjender, men at de lytter til dem og efterprøver deres argumenter.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank