Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Boganmeldelse: Økonomisk model snyder os

Hugo Gaarden

lørdag 01. december 2018 kl. 15:19

Økonomer, politikere og velhavere har ført befolkningen bag lyset de seneste årtier ved at bakke op om en økonomisk model, der siger, at fri konkurrence, markedskræfter, minimalstat og ulighed skaber størst mulig vækst og fremgang for alle. Denne model, economism, gavner kun de få, og den skaber lavere vækst, end hvis man tager hensyn til alle faktorer i samfundet og sikrer en bedre fordeling af værdierne. Sådan lyder budskabet fra den amerikanske juraprofessor og økonomikritiker James Kwak fra University of Connecticut.

I sin bog ”Economism” med undertitlen ”Bad Economics and the Rise of Inequality” giver han nutidens alment accepterede model det glatte lag. Så mange læsere vil nok straks kalde ham marxist, socialist, grøn eller religiøs – med hans påstand om, at større hensyntagen til alle i et samfund vil give et bedre liv for alle.

Men hans bog er en tanke værd, og man kan ikke ignorere hans benhårde kritik af de eksisterende forhold. Han skrotter ikke de grundlæggende principper for økonomien. Og han erkender, at der aldrig har været så megen velstand i verden som nu. Men hans pointe er, at udviklingen for de fleste kunne have været meget bedre, hvis der ikke blev brugt en model, som systematisk har samlet langt de fleste værdier hos en lille elite.

En elite, som tilmed har fået en overvældende politisk magt, som så igen snører flertallet og ophober endnu mere værdi i toppen af samfundet – som eksempelvis med den seneste amerikanske skattereform og angrebet på Barack Obamas sundhedsreform.

Dét, han kalder economism, er nogle økonomiske ideer og modeller – eller påstande – som gradvist voksede frem i efterkrigstiden med Friedrich Hayek og Milton Fridman som de vigtigste fortalere. De dannede grundlag for Margaret Thatchers og Ronald Reagans politik, og de kom til sidst til at danne skole på universiteter, i politik og i pressen.

Filosofien er den enkle, at voksende skatter fører til mindre indtjening, færre investeringer og færre jobs. Altså drejer det sig om at skære skatterne ned og begrænse staten og alle reguleringer, så markedet bliver frit. Hovedpunktet i economism er, at den har udviklet en særdeles enkel og let forståelig model, som enhver kan forstå. Den er bare ikke rigtig, skriver han.

USA havde størst vækst i et par årtier efter krigen, og da var skatterne for private og virksomheder langt højere end i dag. I 50’erne havde den typiske direktør i et stort firma en løn, der var 20 gange så stor som gennemsnitslønnen for de ansatte. I dag tjener direktører 200 gange så meget.

De rigeste én procent har langt større værdier end nogensinde bortset fra en periode i 1920’erne, mens den gennemsnitlige amerikanske familie kun har otte procent mere end i begyndelsen af 70’erne. Det er gået helt galt efter finanskrisen, der skyldes mange års dereguleringer og smarte finansieringsformer, der ikke gavner de fleste, kun økonomiens elite.

Økonomien fungerer ikke som hævdet
Økonomien fungerer ikke som hævdet, nemlig efter udbud og efterspørgel, da mange mekanismer typisk sættes ud af kraft. Medarbejderne og fagforeningerne har ikke den magt, de havde tidligere. De får ikke den andel af værdiskabelsen, de måske er berettiget til. Der er ikke et frit marked, når Microsoft, Facebook og Google opnår markedsdominans og sætter sig på en stor andel af indtjeningen for computere, internettet og annoncemarkedet sammen.

Den herskende økonomiske model er simpelthen for letkøbt, lyder budskabet. Den svarer til studiet for første års økonomistuderende, mener James Kwak, der henviser til et studie hos Den internationale Valutafond (IMF), der viser, at højere ulighed fører til lavere vækst, og at større omfordeling ikke har nogen virkning på vækst. En reduktion af uligheden vil føre til en større kage for alle og dermed skabe en mere vedvarende vækst og velstand.

Ulighed risikerer at føre til monopoler, men de ender altid med at blive selvødelæggende. Derfor er det nødvendigt at have en statsmagt, der kan regulere. For at komme economism til livs er det nødvendigt at lave en ny idé eller fortælling, der lægger vægt på et rigt menneskeliv og ikke bare økonomisk rigdom, hvor de ophobede rigdomme bruges bredt til gavn for flest mulige. Det vil ikke hæmme den økonomiske dynamik, tværtimod, skriver James Kwak.

James Kwak, Economics, 237 sider, Pantheon, 15,24 dollar plus forsendelse hos Amazon.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank