Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Faldt Hyldahl i virkeligheden for Fit & Proper?

Morten W. Langer

søndag 02. december 2018 kl. 21:03

Kommentar: Efter et bemærkelsesværdigt forløb med afsløring af Christian Hyldahls deltagelse i aktieudlån hen over udbyttedagen som tidligere aktiechef for Nordea, valgte han at opsige sit job i mandags. ATP’s bestyrelse var ellers meget hurtigt ude med en ubetinget opbakning til ATP’s topdirektør. Hvad ændrede sig i dagene op til Hyldahls opsigelse? Økonomisk Ugebrev gennemgår her nogle mulige scenarier.

Umiddelbart er der flere mulige forklaringer på Hyldahls overraskende formelt selvvalgte exit som topdirektør for ATP.

For det første er det realistisk, at det lå i kortene, at ATP’s bestyrelse på det planlagte bestyrelsesmøde mandag aften ville bede Christian Hyldahl om at stoppe. Blandt andet efter et uformelt vink med en vognstang fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, som har ATP under sig.

Flere politiske partier havde ret kategorisk udmeldt, at de mente, at Hyldahl ikke længere var den rigtige mand på posten. Samtidig er regeringen blevet bedt om at forholde sig til det forhold, at ATP’s direktør har været involveret i de nævnte transaktioner. Ministeren er også blevet indkaldt i samråd om spørgsmålet. ”Vil ministeren indhente en redegørelse fra ATP’s bestyrelse om deres syn på Chr. Hyldahl som direktør, på baggrund af de seneste oplysninger om Chr. Hyldahls rolle som ansvarlig for Nordea Markets forsøg på spekulation i udbytteskat.” Ministerens svar forleden lød: ”Jeg kan konstatere, at Christian Hyldahl den 26. november 2018 har opsagt sin stilling hos ATP. Der er derfor ikke grundlag for at indhente den ønskede redegørelse.”

For det andet kan man ikke udelukke, at Finanstilsynet efter en granskning af Christian Hyldahls tidligere meritter i Nordea var kommet frem til, at hans deltagelse i de kritiserede transaktioner, som gav grundlag for misbrug af udbyttegodtgørelser, var langt mere omfattende end det, der har været fremme i Dagbladet Børsen. Her har der været omtalt én enkelt større transaktion med franske aktier, ud over den velkendte transaktion med schweiziske aktier.

Finanstilsynet har helt sikkert været i gang med en granskning af Hyldahl, da tilsynet er blevet bedt om at kigge på dette af ministeren efter et pålæg fra Folketingets Beskæftigelsesudvalg. I et spørgsmål dateret den 21. november spørger udvalget ministeren om følgende: ”Vil ministeren indhente en redegørelse fra Finanstilsynet, om de vurderer at Chr. Hyldahl er ”fit and proper” og egnet til at varetage posten som direktør for ATP, på baggrund af de seneste oplysninger om Chr. Hyldahls rolle som ansvarlig for Nordea Markets forsøg på spekulation i udbytteskat.” Den 27. november, altså dagen efter Hyldahls opsigelse, svarer ministeren , at der ikke længere er grundlag for at indhente en redegørelse fra Finanstilsynet.

Velkendt er det, at Finanstilsynet efter politisk ønske for nylig har strammet fit & proper reglerne for topledere i den finansielle sektor, herunder for ATP. I forlængelse heraf har der været stillet spørgsmål i Folketinget om de strammere fit & proper regler også gælder tilbage i tiden. Og det svarer Finanstilsynet faktisk ja til. Selvom det konkrete spørgsmål vedrører Danske Bank, må det også gælder for ATP.

I svaret, som kan læses i fuld længde her , oplyses det blandt andet, at ”Finanstilsynet kan inddrage alle relevante oplysninger om den pågældende i fit and proper-vurderingen, herunder oplysninger om tidligere udvist adfærd. Det gælder også oplysninger om tidligere udvist adfærd selv om der ikke er truffet en fit and proper-afgørelse herom tidligere(…)Varetager ledelsesmedlemmet eller nøglepersonen allerede en stilling i den finansielle virksomhed, kan Finanstilsynet kræve den pågældende afsat fra stillingen.”

For det tredje har ATP’s bestyrelse og Christian Hyldahl måske anet, at der kunne være flere ”afsløringer” på vej om Christian Hyldahls rolle og deltagelse i de omtalte transaktioner som chef for Nordea. Søndag eftermiddag sidste uge, altså dagen før Hyldahl opsagde sin stilling, fremsendte Økonomisk Ugebrev en stribe spørgsmål til ATP og Hyldahl, som kan læses i fuld længde her.

Vi spurgte blandt andet om følgende: ”Vil du afvise, at du som aktiechef I Nordea selv personligt har kontaktet andre danske børsmæglere og/eller banker end Nykredit i relation til samarbejde om de omtalte typer af transaktioner?” Spørgsmålet bunder i, at kilder oplyser til Økonomisk Ugebrev, at dette faktisk har været tilfældet.

Økonomisk Ugebrev har ikke modtaget svar på spørgsmålene. Mandag udsendte ATP denne pressemeddelelse om Hyldahls opsigelse.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Økonom til Almen Analyse – Landsbyggefonden
Region Hovedstaden
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank