Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kæmpesucces for BLS Invest i både danske og globale aktier

Morten W. Langer

søndag 16. december 2018 kl. 20:40

Ti år efter de to tidligere ansatte porteføljemanagere Peter Bundgaard og Anders Lund startede deres eget firma, BLS Capital Fondsmæglerselskab, er de for alvor slået igennem som dem, der forvalter landets mest succesfulde investeringsforeninger.

Tomandshæren kom fra henholdsvis Nordea og hos Alfred Berg, hvor de også var succesfulde, men hvor finanskrisen bombede deres fine afkastresultater sønder og sammen.

Meget tyder dog på, at de har lært rigtig meget af den forhistorie. For det seneste år ligger deres investeringsforeninger, både med danske aktier og med globale aktier, helt i top, viser Morningstars afkastopgørelser. Se også tabeller. Deres stockpick-tankegang, kombineret med jagt på god value og selvstændig analyse, har betydet, at de er gået deres egne veje. Og de har ingen måde jagtet et tilnærmet benchmark, for ikke at afvige for meget fra ”de andre”.

I årets rating af den bedste investeringsforening baseret på danske aktier vinder de suverænt med et afkast på over 12 procent i år, hvor eneste anden forening med plusafkast på 3 procent er Danske Bank Small Cap, hvis formue dog er meget begrænset. Resten af afdelingerne med danske aktier ligger i minus, men lidt mere end en håndfuld af de 35 afdelinger ligger dog pænt bedre end Copenhagen Benchmark Indeks. BLS Invest Danske Aktier har en formue på ca. 800 mio. kr., hvilket er mere end 10 procent højere end ved årsskiftet, korrigeret for det positive afkast. Det betyder, at afdelingen har haft tilgang af investorer, hvilket er usædvanligt i det aktuelle marked, hvor langt de fleste aktieafdelinger har haft afgang af kunder, der har trukket følehornene til sig på grund af svage markeder de seneste måneder.

BLS’ afdeling med danske aktier har præsteret langt bedre end de øvrige afdelinger, især ved at gå efter defensive, store danske C25-aktier. Blandt andet Novo nordisk, Carlsberg, Coloplast, William Demant, Jeudan og Copenhagen Airports (jf. seneste oplysninger fra ultimo 2017). Der kan altså være sket større rokader i porteføljen siden da.

Ifølge det seneste årsregnskab fra BLS Invest har forvalteren sat en grænse for, hvor meget kapital man ønsker under forvaltning. I årsrapporten oplyses det, at ”BLS Capital har en grænse på aktivmængden inden for såvel Danske som Globale Aktier, idet der er sat loft på henholdsvis tre milliarder kroner i Danske Aktier og tre milliarder amerikanske dollars inden for Globale Aktier.”

Videre oplyses det, at ”formålet med dette er at holde den forvaltede formue på et niveau, hvor der ikke skal gås på kompromis med investeringsmulighederne. Jo større en forvaltet formue, jo mindre råderum vil en forvalter have til optimalt at kunne udnytte kortsigtede, uforklarlige kursudsving uden at handelen bliver kurspåvirkende.”

For begge afdelinger er der dog et stykke vej til loftet, idet den danske afdeling har ca. 800 mio. kr. under forvaltning, og afdelingen med globale aktier ca. 4,4 mia. kr. I ratingen af de bedste foreninger med danske aktier bliver sidste års vinder, Danske Invest Danmark Small Cap, væltet af pinden af BLS. Men afdelingen, der kun har et par hundrede millioner under forvaltning, ligger altså i år næstbedst, og afdelingen er stadig en spids bedre end BLS på tre år sigt. Det gennemsnitlige årlige afkast er for de to afdelinger henholdsvis 9 og 8 procent, og det er markant bedre end forfølgergruppen med gennemsnitlige årlige afkast på 3-4 procent. Sidste års nummer to, nemlig Maj Invest Danske Aktier, er rykket helt ud af dette års topscorertabel, og Nykredits og BankInvests bedste afdelinger med danske aktier er rykket frem med relativt bedre afkast i 2018.

For afdelinger med globale aktier ligger BLS som nævnt også bedst i år, og det er blot en gentagelse af sidste års førertrøje. Afkastet er 7,9 procent for det seneste år, og det er mere end 2 procentpoint bedre end nummer to på ranglisten, nemlig Sparinvest index globale aktier. På tre års sigt har BLS præsteret et årligt gennemsnitligt afkast på over 12 procent, og det er betydeligt bedre end Sparindex.

Alle afdelinger under Morningstar-kategorien Global Growth er røget ud af dette års rangliste, fordi den er baseretpå ét års afkast. Men på tre års sigt blander flere af afdelingerne med Growth-aktier sig i opløbet, blandt andet Nordea Invest Global Stars med et gennemsnitligt årligt afkast på 12,8 procent, altså en spids bedre end BLS. Kun to ud af 17 afdelinger i denne kategori har plusafkast for det seneste år, nemlig Nordea Invest Global Stars og C Worldwide Globale Aktier Etik, med henholdsvis 5 og 3 procent i plus.

På erhvervsobligationer har det seneste år heller ikke væ-ret en dans på roser. Alle afdelinger har givet minusafkast. Handelsinvest har klaret sig bedst, men formuen her er kun 80 mio. kr. De øvrige afdelinger baseret på erhvervsobligationer har afkast på mellem minus halvanden og minus 3 procent, med laveste minusafkast til Nykredit og Danske Invest.

Udviklingen i de samlede formuer for de enkelte investeringsforeninger viser, at det generelt har været op ad bakke med at tiltrække flere investeringskroner fra danskerne. Korrigeres for moderate minusafkast på aktiemarkederne, har der været mindre fremgang i flere afdelinger, men mest i Formuepleje Invest og investin. Samlet set er den samlede formue under forvaltning ved udgangen af oktober 2018 1 procent lavere end ved årets indgang.

For afdelinger rettet mod institutionelle investorer er formuefaldet betydeligt større end 11 procent, svarende til 130 mia. kr. Alene med en nedgang på 50 mia. kr. fra september til oktober, hvilket gik mest ud over Nykredit, PFA Asset management og Danske Invest.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Nyt job
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank