Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tegn på stigende priskonkurrence mellem bankerne

Økonomisk ugebrev

søndag 19. april 2015 kl. 10:57

Udlånsundersøgelse: Ifølge Nationalbankens udlånsundersøgelse for første kvartal er der tegn på, at konkurrencen er lidt stigende. Således viser undersøgelsen, at de gode erhvervskun- der har opnået lidt bedre priser. Undersøgelsen tyder dog ikke på, at der er lempet i kreditvilkårene. Hoved- årsagen til de lidt faldende priser for de gode kunder er konkurrencen, mens omkostningssiden faktisk trækker den anden vej.

Sammenligner man over til en anden statistik fra Nationalbanken, nemlig dens renteundersøgelse, viser den, at de gennemsnitlige udlånsrenter til erhverv fra september til februar er faldet med 60 basispoint til nu 3,60 procent. De samlede erhvervsudlån fra pengein- stitutterne udgør nu 366 mia. kr.

Udlånsundersøgelsen er foretaget på udbydersiden, ved at kreditcheferne i de største pengeinstitutter, der dækker store og mellemstore pengeinstitutter og i real- kreditinstitutterne, besvarer en række spørgsmål på en skala fra -100 til +100. Der er fem svarmuligheder: -100, -50, 0, 50 og 100, og de angiver henholdsvis strammet/ faldet en del, strammet/faldet noget, uændret, og til- svarende på den positive side.

Undersøgelsen for første kvartal afslører betydelige forskelle i adfærden mellem eksisterende kunder og nye kunder. De største pengeinstitutter har oplevet en lille stigning i efterspørgslen fra eksisterende kunder, og det kommer oven på to kvartaler med direkte faldende ef- terspørgsel. Forventningerne til andet kvartal i de stør- ste pengeinstitutter er igen et fald i efterspørgslen. Lidt anderledes er det for de mellemstore pengeinstitutter i forhold til eksisterende kunder. De har i første kvartal oplevet et fald, og det kommer oven på fald i de foregå- ende tre kvartaler, så for den del af sektoren har der nu gennem et år været tale om faldende efterspørgsel fra eksisterende kunder. Men kreditcheferne i de mellem- store pengeinstitutter venter så til gengæld en stigende efterspørgsel fra eksisterende kunder i andet kvartal. I første kvartal opvejes den faldende efterspørgsel på pengeinstitutsiden af, at realkreditsektoren har oplevet en stigende efterspørgsel oven på to kvartaler med fald.

Når det gælder nye kunder, er situationen helt ander- ledes. Her har de store pengeinstitutter nu gennem de seneste fire kvartaler oplevet en stigende efterspørgsel, og i første kvartal var der tale om en markant større efter- spørgsel, idet indekset her kom tæt på 50. Institutterne forventer, at det forsætter i andet kvartal, men dog på et noget mere afdæmpet niveau. De mellemstore pen- geinstitutter har også oplevet en stigende efterspørg- sel fra nye kunder i første kvartal, men dog på et lavere niveau end de to foregående kvartaler. De venter dog så til gengæld større fremgang i andet kvartal.

Forskellene mellem adfærden fra eksisterende og nye kunder tyder fortsat på, at kunderne i stort omfang afsøger mulighederne for at skifte pengeinstitut.

Faldende tab på erhverv

Det lidt bedre klima på finansieringssiden underbyg- ges af et andet element i udlånsundersøgelsen. For er- hvervskunderne er der således gennem de seneste fire kvartaler entydigt tale om faldende hensættelser og tab i både de store og de mellemstore pengeinstitutter. Her ser det ud til, at de mellemstore pengeinstitutter har op- levet større fald i tabene end de store pengeinstitutter. Begge segmenter forventer, at denne positive udvikling forsætter i andet kvartal. Derimod er udviklingen i tab og hensættelser mere mudrede, når det gælder real- kreditinstitutternes erhvervsudlån. Her var der også i første kvartal tale om et pænt fald, men kvartalet før var der tale om en betydelig stigning. Men ligesom for pengeinstitutterne er forventningerne til andet kvartal også positive med forventning om et yderligere fald i tab og hensættelser.

Anderledes billede for privatkunder

Når det gælder udviklingen for privatkunder, er der tale om et helt andet billede. Her er der over det meste af linjen tale om stigende efterspørgsel. Hos de store pengeinstitutter har det være tilfældet de seneste fire kvartaler, dog knap så markant i første kvartal som i fjerde kvartal. De store pengeinstitutter forventer også i andet kvartal en stigning på niveau med første kvartal. De mellemstore pengeinstitutter har også haft stigning de seneste fire kvartaler, men i første kvartal dog mar- kant mindre end fjerde kvartal, og de forventer en lille fremgang i andet kvartal. Realkreditinstitutterne har oplevet stigende efterspørgsel fra eksisterende kunder gennem de seneste fire kvartaler på et pænt niveau og forventer at det fortsætter i andet kvartal. Også for nye kunder er der stigning over det meste af linjen.

Men i modsætning til erhvervsområdet er udviklin- gen i tab og hensættelser for privatkunder negativ. Der er således både i de store pengeinstitutter, de mellem- store pengeinstitutter og realkreditinstitutterne tale om en markant forværring fra fjerde kvartal til første kvartal. Dermed kan der ikke i disse tal spores nogen form for forbedring i økonomien – tværtimod.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank