Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kunstig intelligens er ved at blive en standardvare

Peder Bjerge

søndag 06. januar 2019 kl. 18:02

Globale Megatrends 2019: Anvendelsen af it-systemer med kunstig intelligens vil sprede sig på tværs af erhvervslivet i takt med at disse bliver hyldevarer. På kort sigt vil det koste arbejdspladser i en række brancher, men kunstig intelligens vil også skabe nye arbejdspladser og booste den globale økonomi.

Ud over traktorer, mejetærskere og andre landbrugsmaskiner leverer John Deere analyser, så landmænd få det bedste udbytte af deres landbrugsjord. It-systemer med kunstig intelligens opsamler og regner på data fra sensorer på landmændenes egne maskiner sammen med data fra andre brugere verden over. De informationer kan landmændene bruge til at øge produktiviteten. John Deere er blot et eksempel på, at kunstig intelligens er på vej til at blive mere end blot et buzzword for konsulenter.

Stadigt flere virksomheder fra vidt forskellige brancher vil – hvis de ikke allerede er i fuld gang – i fremtiden anvende kunstig intelligens. Og det er ikke begrænset til det private erhvervsliv. Offentlige virksomheder arbejder også med de nye muligheder. I Finland har Fingrid f.eks. udviklet et intelligent it-system, der overvåger det finske el-net. Også Energinet.dk i Danmark afprøver et lignende system.

KUNSTIG INTELLIGENS SOM STANDARDVARE

Indtil nu har de fleste forbrugere ikke skænket kunstig intelligens mange tanker, når de anvender f.eks. Google eller Amazon. Stemmestyrede systemer som Apples Siri, Amazons Alexa og Google Assistant kan til tider være mere til besvær end til egentlig nytte. Men alligevel er disse it-giganter pionerer, som står forrest, når kunstig intelligens for alvor begynder at få gennemslag på erhvervsmarkedet.

Google tilbyder f.eks. en standard HR-løsning baseret på kunstig intelligens. Andre traditionelle leverandører til erhvervslivet som Salesforce og tyske SAP er også med fremme. Samtidig ser vi en vækst i investeringerne i startups, der satser på at udvikle systemer med kunstig intelligens. Fra 2012 er investeringerne steget fra lidt over en halv milliard til næsten 700 milliarder US dollars i 2016, viser en analyse fra Credit Suisse.

Så i 2019 vil vi, ifølge konsulenthuset Deloitte, se kunstig intelligens bevæge sig fra at være for de få, til at være for de mange. I stedet for selv at kæmpe med at udvikle systemer med kunstig intelligens og – ikke mindst – jagte de forholdsvis få it-folk med kompetencer inden for disse faglige discipliner, kan virksomheder begynde med de standardprodukter, der allerede er ude på markedet som cloud-løsninger.

JOBS I FARE

Slutkunderne tilbydes nye services og produkter med indbygget kunstig intelligens. Og virksomhederne vil være i stand til at automatisere stadigt flere arbejdsprocesser. Ifølge Deloitte har de amerikanske virksomheder, der var først med på bølgen, i gennemsnit fået et afkast af disse investeringer på 16 procent. I 2017 forudsagde Vikram Pandit, tidligere topchef for amerikanske Citigroup, at antallet af mennesker i den finansielle sektor vil falde med 30 procent over de kommende år.

Økonomisk Ugebrev har tidligere peget på, at forsikringsbranchen er i færd med at høste gevinsterne på at automatisere dele af deres forretning. Og øget brug af kunstig intelligens peger i samme retning.

Ifølge en analyse fra engelske PwC er medarbejdere i den finansielle sektor mere sårbare overfor udviklingen end f.eks. transportbranchen. På det korte sigt – i den første halvdel af 2020´erne – er blot tre procent af jobs i farezonen, mens op mod en tredjedel af alle arbejdspladser vil kunne automatiseres 10 år senere.

Men inden man begynder at iføre sig de sorteste solbriller skal man huske, at det er uhyre svært at spå om de langsigtede effekter af den teknologiske udvikling. Andre – som f.eks. Gartner – peger på, at den teknologiske udvikling, lige som tidligere i historien, også vil skabe nye jobs. Og de mest positive analyser fremhæver, at antallet af nye jobs hurtigt vil overgå antallet af dem, der forsvinder som følge af bl.a. kunstig intelligens.

I takt med kunstig intelligens bliver anvendt som redskab til at træffe beslutninger for alt fra undervisere til læger, lyder argumentet, vil der blive behov for stadigt flere medarbejdere med de tekniske kompetencer til at anvende systemerne og uddanne de øvrige medarbejdere i en effektiv brug af disse systemer. Det økonomiske potentiale er enormt.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Nyt job
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank