Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Vinderaktier i 2019

Morten W. Langer

lørdag 05. januar 2019 kl. 19:16

Overordnet ser vi forude et meget vanskeligt 2019 for de allerede hårdt prøvede aktieinvestorer. Grundlæggende forventer vi, at aktiemarkederne kan blive drevet længere ned af de samme drivkræfter, som har været i spil de sidste måneder af 2018. Altså en stigende frygt for en global økonomisk recession, effekter af en svagere credit impulse i kølvandet på centralbankernes stramninger, og endelig øgede effekter af den igangværende handelskrig mellem USA og Kina.

Der kan dog også hurtigt komme nye positive drivkræfter i spil, som kan ændre stemningen på aktiemarkederne nærmest over-night. Nemlig konkrete udmeldinger fra centralbankerne om, at de går fra strammer mode til nye pengepolitiske stimulanser, og at Trump og Kina opnår hel eller delvis enighed om at lempe importafgifterne. Eller at virksomhederne ved aflæggelse af regnskaberne for 4. kvartal 2018 ikke giver skuffende meldinger om indtjeningsudviklingen de efterfølgende kvartaler. Hvis det sker, kan det for alvor blive en deal-breaker. En vigtig forudsætning for, at det hele ikke falder sammen, er, at der ikke sker store nedbrud i store finansvirksomheder, som har ligget forkert i forhold til de seneste måneders styrtdyk på aktiemarkedet. Vi vil med stor sikkerhed se nedjusteringer fra bankerne og andre finansvirksomheder, ligesom vi allerede har set det fra Danske Bank og Sydbank herhjemme. Derfor synes vi, at bankaktier er et no-go.

Vi er overbeviste om, at det ikke nytter noget med langsigtede strategier, og køb-og-behold er kun for dovne eller naive private investorer, som håber på, at det hele nok skal komme op igen. Selvfølgelig gør det det, men altså måske først om 5-10 år, og måske fra et udgangspunkt 20-30 procent længere nede.

Det bliver helt sikkert et ufatteligt spændende første halvår 2019 med gode muligheder for et stærk 2. halvår 2019, hvor vi måske kan begynde at se fremad igen mod lysere tider.

I Økonomisk Ugebrevs Portefølje vil vi løbende forholde os til det marked vi ser lige foran os. Og det kan komme til at medføre en del handler. Det vil i sidste ende give et plus i regnestykket, fordi vi både vil forsøge at afskærme os fra de store nedture, men forsøge at være med på de solide opture, som også kommer. I det følgende giver jeg mit bud på fem vinderaktier i 2019, hvoraf én af dem er en klar outsider. God fornøjelse med aktierne i 2019.

ALK-Abelló som langsigtet vækstcase

Efter mange års ørkenvanding har CEO Carsten Hellmann lagt de afgørende byggesten til at gøre ALK-Abelló til en af de mest perspektivrige selskaber på Københavns Fondsbørs og en langsigtet vækstcase. Med den seneste opjustering er vækstplanen ved at blive til virkelighed.

Verdens førende producent af allergimedicin ALK-Abelló har i virkeligheden kun lige taget fat på en lang rejse, som kan ende med at gøre farmaselskabet til en af de største danske børssucceser i dette årti.

Økonomisk Ugebrev fik for alvor øjnene op for selskabets muligheder, og den nye topchefs planer, erfaring og succesrate, i forlængelse af et interview i februar 2018. Interviewet med Carsten Hellmann, som kan læses her, tegner billedet af et selskab – og ikke mindst en CEO – som ser enorme perspektiver i produktprogrammet, og som har leveret flere gange tidligere med tilsvarende udfordringer og muligheder.

De tre opjusteringer siden foråret har konsolideret troværdigheden omkring ALK-Abelló som en fremtidig stærk vækstcase. Og historien fik for nylig endnu en solid byggeklods, da der kom en opjustering af årsforventningen, efter et tilsyneladende overraskende stærkt 4. kvartal.

Det var ellers indbygget i forventningerne, at kvartalets driftsoverskud skulle ende i et lille minus, på grund af en meget omkostningstung markedsføringskampagne i USA netop i årets sidste kvartal. Efter 3. kvartalsregnskabet oplyste ledelsen, at selskabet står foran lancering af en digital kampagne i 25 amerikanske byer, hvor forventningen er at ramme 30.000 med allergi, og at 3.000 af dem går til en allergist. Bliver denne kampagne en succes, vil det sætte sig positivt i salgstallene i 1. eller 2. kvartal næste år. Vi har ALK-abello i Økonomisk Ugebrev Portefølje.

F476fed91c6701936ca5

SAS vil blive løftet af styrtdyk i oliepriser

Det er ikke en tilfældighed, at SAS-aktien har klaret de seneste måneders generelle aktiekursfald utrolig flot. Mens de generelle aktiemarkeder er styrtdykket har det skandinaviske luftfartsselskab holdt skansen. Vi forventer, at SAS kan blive en af de helt store vindere på det danske aktiemarked i 2019.

Enig, luftfartsselskaber er risky-business, som man normalt bør holde sig fra. Men i det aktuelle markedsmiljø, hvor oliepriserne de seneste måneder er styrtdykket, altså lavere priser på flybrændstof, og passagertrafikken fortsat er stigende, ligner det en rigtig stærk case. SAS fastlåser normalt brændselspriserne på kontrakter et godt stykke frem i tiden, så den positive indtjeningseffekt rammer ikke lige med det samme. Men det kommer. SAS’ bestyrelsesformand Carsten Dilling har i et tidligere interview med Økonomisk Ugebrev oplyst, at en af de store hurdler i 2019 bliver forhandlinger med fagforeningerne i foråret. Vores forventning er, at begge parter udmærket godt ved, at SAS ikke kan bære en stor lang konflikt, og at de derfor vil søge at nærme sig hinanden meget hurtigt.

Analytikerne har de seneste måneder opjusteret deres forventning til overskuddet i 2019 med ca. ti procent. Men der ses ikke nogen eksplosion i overskuddet, hvilket sikkert skyldes et fortsat hårdt prispres fra en benhård konkurrence og flere flyog dermed overkapacitet i det europæiske luftrum, hvis også en helt klar risikofaktor.

Vi har stor tiltro til SAS’ nye operationelle model, som blandt andet omfatter en justering af flyflåden, så den stort set kun består af én type fly, hvilket vil effektivisere vedligehold og reservedele. Hertil kommer outsourcing af ruter til partnere, og ikke mindst eksterne billigere faste flybaser, blandt andet i Irland, som vil give mere lige konkurrence på lønninger, som det fremgår af den seneste analytikerpræsentation.

A91bcfd118dbc118f207

 

 

 

 

Bavarian har fået tæsk af shortere

Biotekselskabet Bavarian Nordic har efter vores opfattelse fået alt for store tæsk det seneste halve år. Men til gengæld har aktien også været et let offer for shortfondene på grund af et moderat nyhedsflow til at løfte aktien. Vi har før jul købt Bavarian som et af vores spekulative aktietips i Trader, og vi er indstillet på at holde aktien et stykke tid endnu. Efter længere tids tørke på nyhedsfronten er der nemlig udsigt til, at Bavarian Nordic over de kommende 1-1½ år igen kan stå overfor flere store nyheder.

Det giver mulighed for, at aktien kan komme ud af den langvarige kursmæssige skygge fra det fejlede Prostvac-studie i september 2017.

Bavarian meddelte i 3. kvartalsregnskabet, at man nu har afleveret BLA-ansøgning til de amerikanske myndigheder på den flydende-frosne version af koppevaccinen IMVAMUNE. Godkendes ansøgningen i slutningen af 2019 vil der også medfølge en såkaldt priority voucher, som giver adgang til en hurtigere behandlingstid ved en fremtidig ansøgning til FDA. En sådan voucher er eftertragtet og bør kunne indbringe et pænt trecifret millionbeløb. Koppevaccinen er Bavarians fundament i den nuværende forretning, og hvis det lykkes at få godkendt en frysetørret version af koppevaccinen efter 2020 er der potentiale for nye milliardordrer fra den amerikanske regering.

Ved dagens kurs har selskabet en markedsværdi på lige over 4 mia. kr., og med en kassebeholdning på omkring 2 mia. kr. er Bavarian således værdiansat tæt på 2 mia. kr. Efter vores bedste overbevisning betyder det i store træk, at man ikke engang betaler fuld pris for koppedivisionen og dens meget stærke relationer med den amerikanske regering, og derudover får pipelinen gratis. Ved bekræftet brud op gennem 130-niveau, ser vi i første omgang test af kurs 150, som vil være en vanskelig modstand at bryde igennem.

A3a9a8c2cbee7bc051c7

 

Fem grunde til at NNIT bliver en vinderaktie

NNIT kommer med som en af årets vinderaktier af fem grunde: For det første fordi selskabet de seneste kvartaler har vist solid vækst i både salg og driftsresultat. For det andet fordi vi ser spændende perspektiver i det seneste opkøb, som kan skabe yderligere vækst på den lange bane. For det tredje fordi selskabet har indikeret flere opkøb forude, hvilket det frie cash flow også levner rigeligt rum til. For det fjerde fordi selskabet har kunnet kompensere og mere til, for indtjeningsfaldet fra Novo Nordisk. Og for det femte fordi NNIT i sin grundprofil er en defensiv aktie, som er mindre afhængig af de økonomiske konjunkturer.

Aktien er den seneste måned blevet sat mindre end ti procent ned, hvor flere af de store amerikanske teknologiselskaber er faldet mere end tyve procent. Opkøbet af det amerikanske selskab Valiance Partners blev udmeldt i starten af oktober, og vi forventer positive effekter fra opkøbet i 2019. Valiance, som har tung erfaring med at levere migrationsydelser til nogle af verdens mest succesfulde medicinalfirmaer, vil kunne åbne døren for NNIT’s øvrige forretning til life science verdenen på en anden måde, end NNIT tidligere har haft mulighed for. Valiance har haft en årlig vækst på 40 procent over de seneste tre år. Ud over den tilkøbte vækstmaskine er der mulighed for store synergier i forhold til NNIT’s øvrige forretning.

Tilkøbet har altså ikke nået at påvirke 3. kvartalsregnskabet, der også viste fine takter. Ledelsen oplyste i 3. kvartalspræsentationen, at der kan komme nye opkøb når som helst de kommende år, og med en normal lånegearing på 2-2,5 gange EBITDA er der et kapitalberedskab på halvanden milliard kroner til yderligere opkøb.

Analytikerne forventer salgsvækst på 7-8 procent årligt de næste år, og det vurderer vi er for lidt. Vi forventer flere opkøb og betydelige synergier i de seneste opkøb.

7e746f6c6e2f0e1d7706

 

Pandora er årets spændende outsider

Aktuelt kunne vi ikke drømme om at røre Pandora med en ildtang: Dertil er risikoen alt for stor. Vi ser betydelig risiko for, at selskabet i starten af det nye år kommer med en gevaldig nedjustering, som rummer nye afdæmpede salgsforventninger til 2019, samt massive nedskrivninger i butikslukninger.

Man kan udmærket godt påstå, at Pandora allerede er værdisat som en valueaktie: I forhold til analytikernes forventninger handles aktien til kun 5,4 gange det forventede overskud i 2019. Forventningen er baseret på en salgsvækst på tre procent i forhold til 2018, og en overskudsgrad (EBITDA) på 31,6 procent, hvilket kun er en spids lavere end forventet i 2018.

Vi anser analytikerforventningerne for at være alt for optimistiske. Men selvom der skulle komme en mindre nedjustering af 2019-forventningen i forhold til analytikernes estimater, synes aktien alligevel billig. Når vi holder os tilbage nu, er det fordi vi ser meget stor sandsynlighed for, at ledelsen kommer med en chokmelding i løbet af januar, der vil sætte aktien kortvarigt ned med 10-20 procent. Dels på grund af en svag salgsudvikling, og dels fordi der skal lukkes mange butikker for at strømline omkostningsstrukturen.

Vi tror også, at indikationerne på et svagt salg i 4. kvartal har fået ledelsens øjne op for, at der er brug for en gentænkning af hele Pandoras forretningsstrategi, herunder modernisering af brandstrategi, produktfokus og kampagnestrategi, hvor der tænkes helt ud af boksen.

Vi forventer at ledelsen i forbindelse med udmeldingen vil fremlægge foreløbige tanker om, at hele forretningstænkningen skal revurderes, og det vil også skabe fornyet usikkerhed om Pandoras fremtidige retning. På baggrund af ovenstående afventer vi køb efter den forventede nedjustering i januar, hvor vi sandsynligvis vil købe os ind i aktien omkring kurs 200-220.

Ec85738c3b19dffbd969

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank