Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Aktiebarometer peger fortsat nedad

Morten W. Langer

lørdag 05. januar 2019 kl. 20:23

Økonomisk Ugebrevs Aktiebarometer, som er baseret på ti signaler for sentiment, risiko og rotation mellem aktivklasser, viser kun meget begrænset opblødning på de seneste måneders nedtur på aktiemarkederne.

Økonomisk Ugebrevs Aktiebarometer har for de fleste signaler udviklet sig negativt den seneste måned. Eneste formildende omstændighed er, at de amerikanske aktier begynder at vise sektorrotation tilbage i finansiel virksomhed og energi. I Økonomisk Ugebrevs Aktiebarometer står scoren aktuelt på minus 1,4 i det samlede udfaldsrum mellem minus to og plus to.

Et andet moderat positivt signal midt i den finansielle elendighed er, at den underliggende risiko på amerikanske BB ratede Junk Bonds ikke er blevet forværret den seneste uge. Som det fremgår af denne graf fra Federal Reserve Bank of St. Louis, har risikoindikatoren udviklet sig fladt den seneste uge efter et par måneder med en kritisk stigning. Også den underliggende forsikringspræmie mod konkurs på europæiske erhvervsobligationer, iT raxx Crossover , har den seneste måned været stigende, dog med en positiv udvikling fredag. De to instrumenter afspejler de professionelle investorers syn på aktuelle finansielle risici. Og de anses for at være meget brugbare til at vurdere den overordnede retning på aktiemarkedet, fordi de ikke er påvirket af samme støj og stemningsudsving som på aktiemarkedet.

Også det såkaldte Confidence index , som afspejler investorernes syn på aktieinvesteringer i forhold til obligationsinvesteringer, er på det seneste vendt kraftigt nedad. Så længe denne tendens fastholdes, er det sandsynligt at det indikerer, at investor nedbringer risikoen i aktier for at gå mere massivt ind i obligationer.

Udviklingen i den amerikanske tiårige statsrente viser med al tydelighed denne rotation fra aktier over til obligationer. Fredag, hvor mere positive vinde blæste ind over de finansielle markeder, fik den amerikanske statsrente et ryk opad, som det fremgår af grafikken . Men ellers har der været tale om et markant rentefald.

Selve aktietendensen på de store aktiemarkeder er fortsat nedad. Men det synes også klart, at det på aktiemarkederne den seneste måned er gået så hurtigt nedad, at der burde være plads til en solid positiv korrektion. Faktisk har vi allerede haft en del af den, siden aktiemarkederne bundede den 27. december 2018.

Der er næppe grund til at tro, at frygten for en økonomisk recession forsvinder lige foreløbig. Men forventningerne til et positivt udfald af nye drøftelser mellem USA og Kina om handelskrigen kan være med til at understøtte den positive stemning på den korte bane.

Her ved indgangen til det nye år kan der samtidig være investorer, der er villige til at skrue op for risikoen, efter at de har lukket bøgerne for afkastopgørelsen for 2018. Nu handler det i høj grad om at positionere sig godt for det kommende aktieår.

Markante kursstigninger fredag
Fredag eftermiddag og aften steg de internationale aktiemarkeder meget markant. Der blev groft sagt udløst en firedobbelt bazooka.

For det første kom der meldinger om, at USA og Kina i næste uge vil genstarte forhandlingerne for at søge at løse den aktuelle handelskonflikt.

For det andet kom der amerikanske jobtal, som var markant bedre end forventet.

For det tredje kom Powell, den amerikanske centralbankchef, med udtalelser om, at rentepolitikken vil blive indrettet efter det aktuelle markedsmiljø, herunder aktiemarkedets signaler.

For det fjerde udløste de tre første stigninger et gevaldigt short squeeze, som også efter dansk lukketid kl. 17 løftede aktierne markant højere op. Vi vil i starten af den kommende uge revurdere vores overordnede syn på aktierne. Men som udgangspunkt ser vi fredagens stigning som en engangshændelse, hvorefter aktierne vil begynde at sive igen, efter euforien har fortaget sig.

B43162b899932a9eb440

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank