Da det værste chok havde lagt sig oven på Germanwings-tragedien i marts, hvor en psykisk forstyrret pilot bevidst styrtede et fly, og på den måde tog sit eget og 149 andres liv, bredte der sig en tanke i direktioner og HR-afdelinger: Er dette en af de risici, vi må tage højde for?
Tabet af så mange liv er naturligvis ekstremt. Men en medarbejder med destruktive intentioner kan nå at gøre meget skade på en virksomhed – både i form af direkte tab og beskadiget image, som man f.eks. har set i de sager, hvor medarbejderne i finansielle institutioner har gamblet for enorme beløb.
John A. Quelch, professor ved Harvard Business Institute, diskuterer spørgsmålet i en artikel på instituttets interne medie Working Knowledge. Hans konklusion er ret nedslående: Her og nu vil tragedien næppe føre til meget andet end at give lidt mere rygvind til dem, som kritiserer Lean og andre af de moderne managementinstrumenter, som har øget effektiviteten. De ses nemlig også at have lagt et forøget mentalt pres på medarbejdernes skuldre.
Virksomhedernes dilemma er, at de dårligt kan gøre noget på kort sigt, der virker. Og hvis de prøver på det, risikerer de, at det har den modsatte effekt og tværtimod ansporer den enlige galning, der måtte være i organisationen.