Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Sælges FC København til udlandet?

Bruno Japp

lørdag 12. januar 2019 kl. 17:13

Parken Sport & Entertaiment (PSE) åbnede tirsdag med en kursstigning på 25%. Stigninger af den størrelse i sportsaktier skyldes normalt et godt sportsligt resultat dagen før. F.eks. en sejr, som kvalificerede til en indbringende international turnering. Men denne gang skyldtes stigningen noget helt andet. Nemlig rygter på internetsiden Inside Business om et overtagelsestilbud på PSE, og dermed også fodboldklubben FC København, som er en del af PSE-pakken.

Det er ikke første gang der har været rygter om udenlandsk overtagelse af PSE. I 2010 skulle en russisk rigmand således have tilbudt at skyde 450 mio. kr. i selskabet ved en rettet emission. Det blev dengang afvist af både PSE’s bestyrelse og Økono – misk Ugebrevs Morten W. Langer . Handlen blev da heller ikke til noget, men denne gang er der en reel købsinteresse bag rygterne, som lyder på 105-120 kr per aktie med intentionen at frasælge Lalandia og kontorejendommene og isolere Parken og fodbolddelen af PSE.

Fodbold giver altid underskud. Eller gør det?
Det kan umiddelbart lyde absurd, da fodbolddelen af børsnoterede selskaber traditionelt har været kronisk underskudsgivende, og i praksis ofte har været holdt i live af koncernens overskudsgivende dele. Sådan som det f.eks. er tilfældet for Silkeborg IF, hvor hotel- og konferenceaktiviteter dækker et årligt underskud i fodboldforretningen.

Men måske er det ikke så absurd alligevel. For fodbolddelen i PSE er nemlig ikke nødvendigvis dømt til evigt underskud.

De rigtig store penge i dansk fodbold ligger så-ledes ikke i Superligaen, men i de internationale turneringer, som de højstplacerede klubber kvalificerer sig til. Højst på listen er naturligvis Champion League, hvor en kvalificering til gruppespillet pr. automatik udløser et meget stort millionbeløb til de deltagende klubber. Vi har tidligere set, hvordan eksempelvis AaB med et enkelt års succesfuld deltagelse i en stor international turnering har tjent tilstrækkeligt mange penge til at kunne finansiere flere års efterfølgende underskud.

Eftersom der er adskillige klubber, som kæmper om de få givtige internationale pladser som dansk fodbold tildeles, har det i mange år været en meget risikabel affære at satse på overskud i fodboldforretningen gennem international succes. Men det er ser virkeligheden for FC København – og dermed PSE – anderledes ud.

Penge er generelt lig med både magt og succes, og det gælder i høj grad også i fodboldverdenen. Klubben med det højeste budget kan købe de bedste spillere, og dermed sætte sig på de mest indbringende pladser sportsligt.

Der er ingen tvivl om, at FC København p.t. er den økonomisk stærkeste klub i Danmark, og det afspejler sig tydeligt i de sportslige resultater, hvor FC København kun én gang de seneste ti år er sluttet dårligere end nr.2iSuperligaen. Seks gange har klubben vundet mesterskabet, og p.t. ligger man nr. 1 efter første halvdel af turneringen.

Dermed er PSE allerede i dag i en situation, hvor man kan forsvare at budgettere med indtægter fra internationale turneringer, og dermed øge sit forspring til de danske konkurrenter.

Den situation vil blive voldsomt forstærket, hvis FC København bliver overtaget af en ny ejer med finansielt grundlag til at bringe klubben op på et hø-jere europæisk niveau. Det kan skabe en situation, hvor fodbold for en enkelt klub i Danmark faktisk kan blive en indbringende forretning. Virkningen på den danske fodboldturnering er en anden sag, men det kan man næppe forlange, at ejerne af et kommercielt selskab skal tage hensyn til.

Hvad med prisen?
To af PSE’s største aktionærer har i første omgang afvist at sælge, men i sidste ende er det højst sandsynligt blot et spørgsmål om prisen, som i det aktuelle bud altså ligger på niveauet 105-120 kr per aktie. Det skal ses i forhold til det kursniveau i intervallet 75-85, som PSE-aktien har svinget indenfor det seneste halve år. Set i det lys er der umiddelbart tale om et rundhåndet tilbud, men prisen skal ikke ses i forhold til fortiden, men i forhold til de fremtidige indtjeningsmuligheder.

Forudsætningerne for PSE’s fremtidige indtjening vil nemlig ændres markant med en kapitalstærk ambitiøs ejer som fundament. Hos Brøndby skyder hovedaktionæren jævnligt nye millionbeløb i klubben, men her handler det primært om overlevelse. Med en kapitalfond i ryggen flytter FC Kø-benhavns sportslige og økonomiske muligheder op i en helt anden vægtklasse.

Børskurs på analysetidspunktet: 95,00 AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): N/A

Læs tidligere analyser af PSE her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank