Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Får Top 100 selskaberne det, de betaler for?

Morten W. Langer

fredag 11. januar 2019 kl. 13:11

Tema om Top 100 bestyrelseshonorarer: En stor andel af de 100 største selskaber i Danmark betaler gennemsnitlige bestyrelseshonorarer på op mod en halv million kroner for hvert bestyrelsesmedlem. Men i hvor høj grad får selskaberne noget for pengene? Mange selskaber har ikke sikret sig erfarne og skarpe fagkompetencer i bestyrelsen, selvom de faktisk godt kunne.

I de 100 største virksomheder i Danmark får bestyrelsesmedlemmerne i gennemsnit et årligt honorar på 440.000 kr., hvilket er stort set det samme som året før. Opgørelsen over bestyrelseshonorarerne viser, at der er meget stort spredning i selskabernes vilje til at betale høje bestyrelseshonorarer, hvor det i visse tilfælde kan forklares med, at der sidder en stribe store aktionærer i bestyrelsen, og derfor får deres ”betaling” på anden vis, nemlig i form af overskud i selskabet. Det ændrer dog ikke ved, at nogle selskaber betaler bemærkelsesværdigt høje honorarer i forhold til selskabets størrelse, og der er også store selskaber, som betaler under gennemsnittet.

Ser man ned over ranglisten over selskaber med højeste bestyrelseshonorarer springer det i øjnene, at eksempelvis DLG ligger blandt top 15 med de højeste bestyrelseshonorarer. Det samme er tilfældet med rederiet Torm og Danish Agro. Også for medlemmerne af bestyrelsen i Alm. Brand synes bestyrelseshonoraret at være meget højt.

Eksempelvis betaler disse selskaber højere honorerer end bestyrelsesmedlemmerne i eksempelvis LEGO, Ørsted, Bang & Olufsen og William Demant får. Ofte vil forklaringen på overbetaling være, at der ikke er aktionærer til at holde bestyrelsen i ørene, og at bestyrelsen derfor selv fastsætter honorarer, og altså måske ”for højt”.

I den anden ende af skalaen synes en stribe mindre børsnoterede selskaber også at betale meget lave honorarer. Så lave, at de næppe vil kunne tiltrække de kvalificerede folk, de kunne ønske sig. Eksempler herpå er Columbus og Egetæpper.

For de mindre og mellemstore provinsbanker, hvoraf mange besætter bestyrelsen via lokale valg til repræsentantskabet, er honorarerne en helt særlig historie. I forhold til ansvaret og arbejdsbyrde ved at sidde i en bankbestyrelse, synes disse honorarer at være meget lave. Eksempelvis er det gennemsnitlige honorar i Møns Bank 180.000 kr. årligt. Hvis man skal være lidt grov, kan man også godt påstå at bestyrelsens tyngde og erfaring med at drive finansiel virksomhed er derefter.

Billedet er det samme i en stribe af de øvrige provinsbanker i opgørelsen. Selvom myndighederne efter finanskrisen har fokus på at få opgraderet i faglige kompetencer i provinsbankernes bestyrelser, er det kun gået langsomt med kvalitetsforbedringerne. Forøgede honorarer i provinsbankernes bestyrelser kunne sikkert tiltrække mere kvalificerede folk, hvis det altså er det man ønsker?

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank