Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

LifeScience kursvindere i 2019 og opfølgning på 2018-bud

Steen Albrechtsen

torsdag 17. januar 2019 kl. 21:31

Vi giver her vort bud på mulige kursvindere blandt de danske LifeScience-selskaber og samler op på sidste års bud. Selskaberne er alle gamle kendinge og hører til blandt de lidt større selskaber, så der vil næppe være tale om de helt store kurspotentialer, som vil kunne findes blandt de lidt mindre og mere risikofyldte aktier, som især findes i det svenske univers. Vi anser til gengæld risikoen i vores 3 bud for at være rimelig overskuelig. Vi har i år ikke valgt at udpege kurstabere 

1. Zealand 
Vi fastholder vores tro på Zealand Pharma i forventning om, at investorerne i 2019 vil begynde at belønne selskabets for de kliniske fremskridt der blev opnået i 2018. Samtidig vil de skuffende Sanofi-royalties ikke længere være et issue efter frasalget af alle fremtidige indtægter i Sanofi-aftalen for omkring 1,3 mia. kr. På kort sigt vil fokus være på selskabets valg af ny topchef efter Britt Meelby Jensens egen opsigelse i november. Zealand indtager dermed igen pladsen som en af vores topkandidater for det kommende år.

2. Bavarian Nordic 
Efter et mildest talt miserabelt 2018, hvor aktien sluttede 43% nede, tager vi også Bavarian Nordic med blandt mulige vindere i 2019. Også her forventer vi at den negative stemning omkring aktien langsomt vil opblødes, som følge af udsigterne til et mere positivt newsflow. Det er især den mulige FDA-godkendelse af den flyende-frosne 2. generation af koppevaccinen og en tildeling af en værdifuld priority voucher (fortrinsret), som kan sælges for et pænt trecifret millionbeløb.

2018 blev et overgangsår for Bavarian Nordic ovenpå de skuffende ProstVac-resultater i 2017. Det blev ikke til skelsættende nyheder af hverken positiv eller negativ karakter, selvom aktiekursen entydigt viser, at investorerne ikke tog de positive briller på i vurderingen af Bavarian i 2018.

En stor short-andel var også med til at lægge et pres på aktiekursen. Billedet kan blive vendt i 2019, hvor der allerede er en væsentlig begivenhed i 2. halvår – nemlig den mulige godkendelse fra FDA af næste generation af koppevacciner, som også kommer med en værdifuld priority voucher. En godkendelse vil cementere det tætte samarbejde med de amerikanske myndigheder og åbne muligheden for nye ordrer og indtægter fra den kant. Der kan også forventes nyt fra RS-Virus (”stærk influenza”)-fronten i 2019, hvor en afklaring af den regulatoriske vej kan forhåbentlig skabe grundlag for en partneraftale inden de omfattende (og dyre) fase 3-studier iværksættes i 2020. Derudover lurer i kulissen også nyt fra vaccine-partnerskaberne med Jannsen om bl.a. Ebola.

3. ALK 
ALK klarede sig overraskende godt i 2018, da investorerne i høj grad begyndte at købe sig ind i den amerikanske væksthistorie. Vi har endnu ikke set klare tegn på et gennembrud i USA, men til gengæld har ALK vist gode fremskridt i den resterende forretning, hvilket har medført flere opjusteringer henover året. Tre opjusteringer siden foråret har konsolideret troværdigheden omkring ALK som en fremtidig stærk vækstcase. Og den historie fik for nylig endnu en solid byggeklods, da der kom en opjustering af årsforventningen, efter et tilsyneladende overraskende stærkt 4. kvartal i den europæiske kerneforretning. Vi forventer, at ALK konservative udmeldinger fortsætter, og med en markant investering i markedsføring i slutning af 2018 er grunden lagt for en god start på 2019. Efter 3. kvartalsregnskabet oplyste ledelsen, at selskabet står foran lancering af en digital kampagne i 25 amerikanske byer, hvor forventningen er at ramme 30.000 med allergi, og at 3.000 af dem går til en allergist. Ser vi de første tegn på succes i USA, bør det føre til, at ALK bliver en af vinderne i 2019.

Opfølgning på 2018-vindere
Sidste år udnævnte vi Zealand og Genmab som mulige kursvindere med Bioporto som en lidt mere spekulativ mulighed. Nu hvor resultatet kan gøres op, finder vi hverken Zealand, Genmab eller Bioporto på listen over vindere i 2018. De 3 selskabers kursudvikling over hele 2018 endte ret tæt på 0, hvilket i forhold til det helt overordnede marked ikke var voldsomt dårligt. Til gengæld var det bestemt heller ikke i nærheden af vinderne på listen over danske LifeScience vindere.

Bioporto nåede dog undervejs at blive næsten fordoblet i kurs forud for meddelelsen om det forfejlede forsøg nr. 2 på at opnå en FDA-godkendelse, som i særklasse må betegnes som en overraskende negativ begivenhed. Inden da var aktien dog – som forventet – steget pænt. I 2019 vil BioPorto ovenpå den gennemførte emission i slutningen af 2018 for 3. gang forsøge at opnå FDA-godkendelse af NGAL-testen. Vi afventer fortsat at se en signifikant stigning i salget af NGAL-testen udenfor USA, og trods den spekulative mulighed i at 3. gang kan være lykkens gang, afholder vi os fra at tage den ind som en mulig vinder i 2019.

Opfølgning på 2018-tabere
Vi udnævnte sidste år ALK-Abelló, Ambu og Orphazyme som kurstabere. Set over hele året blev det kun tilfældet for sidstnævnte, som især blev ramt af et begrænset newsflow og ikke mindst af det fejlede studie i nichesygdommen Niemann-Pick Type C (NPC). Det primære endpoint blev ikke mødt, men der var flere positive subdata i studiet, og der er en lille mulighed for en godkendelse uden et nyt studie. Den væsentligste kurstrigger i aktien er stadig fase-3 studiet i ALS, hvor de første resultater forventes i 2. halvår 2020. Ventetiden i aktien kan således blive lang, og det vil nok fortsat lægge en dæmper på kursen – også i 2019, medmindre myndighederne ser positivt på NPC, hvor de fulde data forventes i 1. kvartal af 2019. Til gengæld begynder aktiens værdiansættelse bestemt at se interessant ud.

Steen Albrechtsen og/eller dennes nærtstående ejer aktier i Zealand, Bavarian og ALK. De to førstnævnte ligger også i ØU LifeSciences modelportefølje.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank