Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Børsnoteringer: 2019 starter med IPO-tørke

Morten W. Langer

søndag 20. januar 2019 kl. 18:04

Hen over efteråret skruede de professionelle investorer mere og mere ned for risikotagningen, og det gik ud over planlagte nye børsnoteringer med flere aflysninger til følge. 2019 kommer også til at starte sløvt. Men risikovilligheden hos de store investorer er stille og roligt på vej op igen. Eksperter vurderer her IPO-året 2019.

I slutningen af 2018 blev flere planlagte børsnoteringer aflyst, fordi de professionelle investorer skruede markant ned for deres risikotagning. Et velkendt eksempel er Adform, hvor aflysningen kom kun én dag før selve noteringen. Også landbrugsselskabet Goodwally har udskudt børsnoteringen indtil videre, især på grund af et udfordret Q3 – efter blandt andet tørke over sommeren. Endelig udmeldte biotekselskabet Symphogen så sent som i efteråret, at selskabet var på vej på børsen. Men denne notering er heller ikke blevet til noget endnu.

Billedet er det samme i Sverige, Norge og i det øvrige Europa, hvor den stigende usikkerhed på de finansielle markeder har fået de store investorer til at trække følehornene til sig. Hen over efteråret kom det herhjemme også til udtryk i, at handel med store aktieposter, såkaldte kapitalmarkeds transaktioner, i blandt andet Netcompany og Chr. Hansen skete til betydelige rabatter i forhold til den aktuelle markedspris, hvilket var helt anderledes end under forårets positive aktiemarkeder.

Fra Danske Bank siger chef for corporate finance, Christian Lindholm: ”Der er ingen tvivl om, at ting der kunne lade sig gøre i den første halvdel af året, ikke nødvendigvis kan lade sig gøre nu. Skal man gennemføre en børsnotering, er man jo i et eller andet omfang underlagt det marked, man skal ud i, herunder investorernes risikovillighed og deres vilje til at købe sig ind i nynoterede selskaber. Vi må bare erkende, at markedet er sværere for tiden. Jeg er ikke i tvivl om, at det nok skal komme tilbage igen.”

Han påpeger, at investorerne ikke ønsker at tage samme risici, som tidligere. ”Når markederne bliver vanskeligere, vil mange investorer i højere grad fokusere på at passe på deres eksisterende portefølje, frem for at tage nye ting ind på bøgerne. Og hvis de endelig overvejer at gå med i nogle IPO’er, så vil de typisk se med andre øjne på casen, prissætningen og andre vilkår. Eksempelvis vilde ofte være mere selektive i deres interesse, eksempelvis mod lavere risiko, et solidt cash flow og god synlighed omkring indtjeningsudviklingen,” siger han

Christian Lindholm understreger også, at forberedelse af en børsnotering er en relativ langvarig proces, og derfor vil det ikke være sådan at det hele går i stå, når markederne bliver mere nervøse. ”Man vælger jo ikke at gå på børsen fra den ene dag til den næste. Vi ved jo ikke, hvordan markedet ser ud om 3, 6 eller 9 måneder. Så det kan være en god idé at være parat, når det bliver bedre igen.” Fra Nasdaq OMX Copenhagen siger chef for børsnotering, Carsten Borring, at 2018 endte med færre nynoteringer på hovedlisten end forventet i starten af året. To nye navne, nemlig Netcompany og den Jyske Sparekasse fandt ind på hovedlisten.

Han bemærker, at der fortsat er en solid pipeline af selskaber, som arbejder på at forberede en børsnotering. ”Det er klart, at vi lige nu ikke har det bedste miljø for børsnoteringer. Der er fortsat stor nervøsitet i markedet. Det betyder også, at der er større usikkerhed end normalt om noteringerne, som nu er under forberedelse, faktisk bliver til noget.

”Nogle af selskaberne vil måske vælge at udskyde de planlagte noteringer, og andre vælger måske at gennemføre, når markedsforholdene bliver lidt mere stabile,” siger Carsten Borring, som stadig er optimistisk omkring omfanget af børsnoteringer i år.

Fra ABG Sundal siger managing partner Tue Østergaard, som typisk er inde over IPO for mindre og mellemstore selskaber, at han også oplever, at investorerne de seneste måneder er blevet mere afventende: ”Nu er det i høj grad op til os rådgivere og selskaberne, at komme med nogle cases, vilkår og værdiansættelser, som investorerne finder interessante, i lyset af det markedsmiljø, vi har nu. Vi sporer en forsigtig optimisme, så vi ser ikke, at IPO-markedet er fuldstændig lukket ned.”

Efter den amerikanske centralbankchef for nogle uger siden vendte på en tallerken, omkring yderligere renteforhøjelser i år, er den underliggende risikovillighed hos de professionelle faktisk steget en smule. Den seneste risk-on for investorerne har dog langt fra bragt markedettilbage til den høje risikovillighed, som var billedet i for-året. Billedet fremgår klart af udviklingen i den underliggende risiko i amerikanske BB-ratede Junk Bonds og af forsikringspræmien på europæiske erhvervsobligationer, afspejlet i iTraxx Crossover .

Tue Østergaard forventer dog under alle omstændigheder, at investorerne generelt vil gå efter lidt mere modne og stabile selskaber, hvor den underliggende risiko ikke er så høj. ”Det kan godt være, at det vil tage toppen af, på den måde at helt unge meget umodne selskaber får svært ved at hente penge på børsen, eller også bliver det til nogle mere afmålte værdiansættelser.”

Økonomisk Ugebrev har i tidligere analyser påpeget, at flere af de nye First North selskaber, som i år har fundet vej til børsen, har været værdisat til fantasipriser, i forhold til hvor afprøvede og unikke de bagvedliggende forretningsmodeller har været.

Eksempelvis handles nogle af de nye First North selskaber til mellem halvdelen og en tredjedel af noteringsprisen, eksempelvis Happy Helper og NP Investor, som allerede ved noteringsstart kom haltende ind på børsen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank