Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Mystikken stiger om Top-Toy – og om konkursloven

Sten Thorup Kristensen

søndag 27. januar 2019 kl. 19:17

Salling Group betalte 205 mio. kroner for værdierne i konkursboet efter Top-Toy, herunder 25 mio. kroner for brandet BR. Det skriver Børsen , der angiveligt har den ellers fortrolige oplysning fra flere kilder. Det er symptomatisk for dækningen af konkursen. Formelt er det meste hemmeligt, men uden for citat har kilderne plapret løs, så især Børsen har kunnet holde os løbende underrettet om, hvad der sker.

Hemmelige kilder er nødvendige, men de kommer også med en pris – nemlig at de forventer ikke at blive omtalt alt for kritisk, og at de naturligvis har en egen interesse, som man som medie så fremmer. I sagen om Top-Toy er det fremgået, at kuratellet har hastet processen igennem, og det må næsten nødvendigvis have medført en lav pris på aktiverne. De cirka 300.000 kr. pr. vognlæs legetøj, man nu kan regne ud, der er tale om, synes da heller ikke af meget. Men hvorfor dette hastværk? Der er trods alt lang tid til næ-ste jul. Har prisen været lavere, end den behøvede at være, er det kreditorerne, der lider tab. Til gengæld vil andre så have vundet. Mon ikke disse andre er blandt de plaprende? Alt i alt har det været uskønt at overvære, og noget tyder på, at konkursloven, eller i det mindste håndhævelsen af den, godt kunne trænge til en revision.

Noget andet mystisk er den pris, der angiveligt er sat på selve varemærket og figuren Fætter BR. Hvorfor skal den adskilles fra prisen på varelageret? Rent kommunikativt passer det godt ind i den sentimentale linje om den gamle legetøjskæde, som især tv-stationerne har budt ind med. Men her på stedet vil vi nu gerne vædde en stor æske Duplo på, at BR-mærket aldrig vil blive kaldt til live igen. Indsatsen kan forhøjes til to æsker Duplo, og en badebold oveni, hvis det kan fås til konkurspriser.

WA: NÅR MEDIER DYRKER POPULISME

Tidens populisme er født ud af den måde, finanskrisen for ti år siden blev håndteret på. Det er budskabet i sidste uges kronik i Weekendavisen , og hvor der kan være noget rigtigt i dette, så er stort set alle kronikkens faktuelle, økonomiske argumenter forkerte. Nogle eksempler: Jo, der blev i høj grad ført ekspansiv finanspolitik i krisens første år. Nej, der mangler ikke jobs i dag, men tværtimod arbejdskraft. Og jo, pengene fra den ekspansive pengepolitik med en ekstremt lav rente fører i høj grad til investeringer, hvilket man bl.a. kan forvisse sig om ved at se på byggeaktiviteten i de større byer.

Fejlene er opsigtsvækkende, fordi kronikkens forfatter, Niels Westergaard-Nielsen, er professor ved CBS. Man undres over, hvad han mon lærer sine elever. I denne sammenhæng bidrager han til en dolkestødslegende, som vi i dag ved ikke holder vand. I flere år var BNP-væksten tilsyneladende lav, men disse tal fra Danmarks Statistik viste sig at være skrupforkerte, og med det datagrundlag, vi nu har, kan vi se både den daværende SSFR-regering og virksomhederne gjorde det langt bedre, end de fik anerkendelse for, mens det hele stod på. Selv om det ”kun” er en kronik, bør medier overveje, om de fortsat vil give plads til den slags, i hvert fald uden at kommentere det. Ellers risiker de selv at skabe den vrede og populisme, de skriver om.

BØRSEN: TRUMP HAR RET

I forlængelse af ovenstående skaber det også vrede og populisme, når medierne kun beskæftiger sig med Trumps særheder og usympatiske træk, og befolkningen efterlades med det indtryk at fanden er løs i Det Hvide Hus. Vi må endnu vente nogle år med at kunne vurdere hans præsidentskab overordnet, men der er en sandhed, som danske medier har ondt ved at fortælle: At der er ræson i meget af det, Trump gør, og at han tilsyneladende også har en heldig hånd med en del af det. Derfor ros til Børsen for forrige fredag at skrive om, at DI’s tyske søsterorganisation stiller sig på USA’s side i den truende handelskrig mod Kina – med det argument at kineserne ofte overtræ-der WTO-reglerne. Direkte adspurgt mener hjemlige DI noget af det samme. Virksomhederne, derimod, klapper i. De ved godt, at de kinesiske magthavere også læser danske aviser; eller i hvert fald får refereret, hvad der står i dem. Denne sammenhæng mellem WTO-overtrædelser og at selv store virksomheder bliver kujoneret til at tie stille om det, er mindst lige så skræmmende som præsidenten med det orange hår, selv på hans dårlige dage.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank