Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Er den danske banksektor på vej mod næste krise?

Morten W. Langer

søndag 27. januar 2019 kl. 19:28

Efter en årrække med kunstigt oppustede overskud i den danske banksektor, er virkeligheden ved at indfinde sig igen. Økonomisk Ugebrev dokumenterer på de følgende sider med hårde fakta, at bankerne er på vej ned ad slisken. Vi kan inden for få år nærme os en situation med overlevelseskampe for de svageste banker.

Læs her hvordan to af landets førende eksperter vurderer situationen: De råber vagt i gevær. De siger, at bankledelserne i gruppen af provinsbanker og sparekasser er uansvarlige, hvis de ikke tager fat på en nødvendig konsolidering med banksammenlægninger, for at skabe stærkere enheder og forbedret lønsomhed.

Økonomisk Ugebrev har skrevet det flere gange tidligere: De danske banker har de seneste to-tre år hentet overnormale og kunstigt store overskud, på grund af tilbageførsel af tidligere tabshensættelser, markante stigende gebyrindtægter og salgsavancer på sektoraktier. Men nu er det slut, viser de hårde fakta.

INGEN BEDRING I UDSIGT

Kort fortalt viser tallene, at bankernes attraktive privatudlån er faldende, at rentemarginalen fortsat er under pres, at gebyrindtægter fra låneomlægninger og værdipapirhandel skrider, og at udlånstabene igen er på vej op.

Landets førende bankanalytiker, Per Grønborg fra SEB, siger til Økonomisk Ugebrev, at han ikke ser nogen bedring i bankernes resultater siden de relativt svage Q3-regnskaber: ”For de kommende kvartaler er det meget vanskeligt at se noget som helst positivt. Der er pres på lønsomheden hele vejen rundt. Vi ser for tiden en miserabel udvikling i den danske banksektor. Hen over 2018 er værdiansættelserne på de fleste danske bankaktier faldet så meget, at de handles til en værdiansættelse betydeligt under den bogførte egenkapital. Og det er et krisetegn.”

Videre siger han: ”Investorerne tror simpelthen ikke på, at bankerne kan forrente den investerede kapital med et tilfredsstillende markedsafkast. På sigt kan det betyde, at bankerne får vanskeligere ved at tiltrække ekstern funding, eksempelvis til at dække de nye bufferkrav til kapitalen.”

I modsætning til de svenske banker handles de danske banker til en værdi under den bogførte egenkapital, og de mindre og mellemstore banker betydeligt under. Eksempelvis handles Jyske Bank til 0,64 gange indre værdi, Sydbank til 0,87, Spar Nord Bank, 0,82, Jutlander Bank til 0,54 og Nordfyns Bank til 0,59.

Per Grønborg ser store problemer forude for den danske banksektor, hvis der ikke sker ændringer i strukturen: ”Banksektoren er simpelthen, hvad jeg vil kalde udisciplineret. Bankledelserne tænker mere på sig selv end på aktionærerne. Hvis de tænkte på at optimere aktionærernes afkast, ville de for længst have reageret på udviklingen. Vi har alt for mange banker i Danmark, og det betyder, at konkurrencen om nye forretninger er ekstrem hård. Der er stor forskel på Danmark og Sverige på dette felt.”

Vurderingen understøttes af, at Finanstilsynet for nylig kom med en redegørelse, som ifølge Finanstilsynet viser, at ”konkurrencen om boligkunderne har de senere år væ-ret stor. Det har blandt andet vist sig ved, at institutterne er mere risikovillige. Det kommer til udtryk ved, at de bevilger lån til kunder med lavt rådighedsbeløb, høj gældsfaktor eller negativ formue.”

BEHOV FOR KONSOLIDERING

Finansmanden Lars Thuesen, som er hovedaktionær i Basisbank, siger til Økonomisk Ugebrev, at de 69 danske banker slås om en kage, som bliver mindre og mindre, og at det er uholdbart: ”Hvis man skulle skrive en opgave på handelshøjskolen, ville konklusionen lyde, at der er et kæmpe behov for konsolidering i sektoren, men ingen gør noget som helst. Groft sagt er der mange bankbestyrelser, som stiltiende ser til, at bankens værdiansættelse stille og roligt eroderes, til ugunst for aktionærerne.”

”Hvis der ikke sker noget, kommer vi til at se, at de svageste banker må give op og lade sig overtage. Men hvorfor ikke gøre det, mens værdien for aktionærerne stadig er nogenlunde,” fortsætter Lars Thuesen.

Han tolker de markante kursfald på de danske bankaktier som udtryk for, at investorerne er begyndt at vende bankerne ryggen. ”Bankbestyrelserne synes sikkert, at de lige nu stadig tjener gode penge. Men de bliver nødt til at kigge lidt længere fremad. Jeg tror sådan set, at mange bankaktionærer gerne ville sælge. De vil ikke ende som aktionærerne i Roskilde Bank, der tabte alt. Men i de fleste banker har aktionærerne jo ikke reel indflydelse.”

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank