En lille håndfuld af landets førende forskere indenfor behandling af HIV infektioner er dybt skeptiske over for Pandora millionær Rene Sindlevs biotekeventyr Enochian BioSciences, som for nylig blev overført til Nasdaq børsen i New York, og hvor 220 kendisdanskere har indskudt et trecifret millionbeløb.
Mere og mere tyder på, at Rene Sindlevs amerikanske biotekselskab Enochian er et luftkastel, som bygger på ekstremt urealistiske forventninger til både succes med udviklingsprojektet, tidspunktet for hvornår der forventes færdige produkter på markedet, omfanget af udviklingsomkostninger og muligheden for en senere myndighedsgodkendelse på grund af en ekstrem risikoprofil i forhold til alternative behandlingsformer.
Forskerne, som Økonomisk Ugebrev har forelagt den vurderingsrapport, som Enochian offentliggjorde for nylig, ryster på hovedet af de overordnede konklusioner omkring sandsynlighed for succes på 20%, og at der skulle være et produkt på markedet om fire år.
En af landets førende eksperter på området, klinisk professor Jan Gerstoft, Infektionsmedicinsk klinik på Rigshospitalet, påpeger, at Enochians centrale udviklingsprojekt ikke er nyt.
”De spejler fuldstændigt et tidligere forsøg, som er velbeskrevet i en artikel fra 2014 i et af de mest anerkendte internationale tidskrifter, The New England Journal of Medicine. Så deres idé er bestemt ikke ny. Det virker som om, at de har hevet et tidligere projekt op af skuffen, som ikke blev til mere, og så vil de se, om de kan bygge videre på det.”
Artiklen, Jan Gerstoft henviser til, har titel “Gene Editing of CCR5 in Autologous CD4 T Cells of Persons Infected with HIV”. Den blev bragt i NEJM den 14. marts 2014.
Jan Gerstofts observation kan være forklaringen på, at Enochians udviklingsprojekt dukkede op af ingenting. Sælgeren af projektet, Wierd Science, blev etableret få måneder før Dandrit, nu Enochian, købte projektet for en milliard kroner. Der findes ingen dokumentation for, at udviklingsprojektet er offentligt beskrevet eller har været undervejs i udvikling i andre laboratorier.
Den person som Enochian og Rene Sindlev kalder ”inventor” har sin ekspertise indenfor healing, og den tyrkiske læges CV nævner intet om en forskningsmæssig baggrund i behandling af HIV-infektioner.
Hvordan det uafhængige vurderingsfirma er kommet frem til en værdiansættelse af projektet på to mia. kr. må fortsat stå i det uvisse.
Jan Gerstoft siger videre, at han synes, det virker meget optimistisk at tro på 20% sandsynlighed for succes og en implementering på markedet i 2023. ”Om det skyldes griskhed eller en forsker der ”tror” for meget på egne resultater – det ses jo – ved jeg ikke. Jeg kender ikke meget til patentregler. Men jeg har svært ved at tro man kan patentere en idé, andre har fået.” Fra Hvidovre Hospital vurderer overlæge på Infektionsmedicinsk afd., Ann-Brit Eg Hansen, at der ikke synes at være meget hold i virkeligheden bag projektet, hverken forskningsmæssigt eller bag de økonomiske beregninger.
”Baseret på offentliggjorte eller igangværende studier er der intet der tyder på, at der er udsigt til funktionel cure i nær fremtid. Heller ikke selvom det har stor forskningsmæssig interesse. Og der er også grupper, der forsker i strategier, der ligner det, de beskriver. Derudover findes der jo allerede i dag en rigtig god og stort set bivirkningsfri kombinationsbehandling.” Videre siger Ann-Brit Eg Hansen: ”Med de aktuelle medicinske muligheder har velbehandlede patienter med HIV udsigt til normal livslængde og de er helt smittefri. De kan altså leve et helt normalt liv, bortset fra at de skal tage tabletbehandling en gang daglig. Derfor vil myndighederne aldrig acceptere en meget bivirkningstung, kompliceret og dyr behandling som alternativ.”
Økonomisk Ugebrev har talt med andre eksperter indenfor behandling af HIV-infektioner, og her svarer vurderingerne til de to forskere, som her er refereret. En tredje forsker siger: ”Der er en rigtig – om end summarisk – gennemgang af historien om patienten fra Berlin og en korrekt opsummering af problemerne med at eradikere HIV fra inficerede individer. Der står absolut intet man reelt kan forholde sig til. Hvis der rent faktisk er patienter, som er blevet behandlet – hvad det så end måtte være – må man vel kunne fremvise nogle tilladelser hertil.”
Forskerne påpeger også, at genterapi, som er en del af de beskrevne studer, kan indebæe betydelige risici, især hvis der er tale om knoglemarvesoperationer. Rene Sindlev afviser overfor Økonomisk Ugebrev at knoglemarvs operationer er en del af det forventede behandlingsforløb.
Økonomisk Ugebrev har stillet spørgsmål til Rene Sindlev, og vi bringer svarerne, så snart de modtages.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.