Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Enochian: Sindlev blokerer for 220 kendissers aktiesalg

Morten W. Langer

torsdag 14. februar 2019 kl. 18:03

Pandora-millionær Rene Sindlev har bundet de 220 kendisdanskere, der har købt aktier for et trecifret millionbeløb i hans skandaleramte amerikanske biotekeventyr, på hænder og fødder. De kan reelt ikke sælge deres aktier i Enochian, uden et kompliceret bureaukratisk forarbejde. Men Sindlev selv, Karsten Ree, Ole Abildgaard og Brøndby IF-ejer Jan Bech Andersen kan godt sælge en del af deres private aktier.

Efter at Økonomisk Ugebrevs i en artikelserie har afdækket en stribe ekstremt besynderlige og mystiske forhold i Rene Sindlevs amerikanske biotekeventyr Enochian, er aktien for få uger siden begyndt en voldsom kursnedtur på den amerikanske Nasdaq-børs. Ifølge selskabets dokumenter har de to storaktionærer, Rene Sindlev og Wierd Science, siden 18. januar 2019 kunne sælge deres private aktier, efter udløb af en såkaldte lock up. Frigivelsen af deres aktier kan være forklaringen på den dramatiske kursnedtur. Der har nemlig ikke været andre væsentlige kurspåvirkende nyheder omkring denne dato, altså andre end at Økonomisk Ugebrev i en stribe artikler har afdækket, at selskabets centrale udviklingsprojekt muligvis er en gang varm luft, selvom et uafhængigt vurderingsfirma har værdisat projektet til 2 mia. kr.

Gevinst til Sindlev Som det fremgår af denne kursgrafik over kursudviklingen i Enochian, er aktiekursen siden den 16. januar 2019 dykket fra knap 9 dollar til en bund ved 6,5 dollar, altså et kursfald på knap 30 procent på 14 dage. Kursfaldet hænger muligvis sammen med, at flere af de store aktionærer, blandt andet Rene Sindlev, nu kan sælge en stor del af deres private aktier. Sindlev har selv erhvervet mange af sine aktier til en pris på 1,3 dollar, så der ligger umiddelbart en solid gevinst ved at storsælge til den aktuelle pris på 6 dollar.

Anderledes er der med de 220 danske kendisser, der har købt deres aktier til en kurs på 8 dollar per aktie. Økonomisk Ugebrev er vidende om, at flere private investorer blandt de 220 private danskere ekstremt gerne vil af med deres aktier, ikke mindst efter Økonomisk Ugebrevs afsløringer.

Flere af de private investorer har fået oplyst, at de har en såkaldt lock up frem til 18. marts 2019, så de skal vente tålmodigt i knap to måneder, før de kan sælge. De private investorer har nemlig fået båndlagte, såkaldte restricted shares, som ikke kan handles på børsen. Ifølge aktiedokumenterne udløb lock up perioden faktisk efter seks måneder, altså i september 2018. Af aktieaftalen, som Økonomisk Ugebrev er i besiddelse af, fremgår også, at Enochian intet ansvar har for at registrere den enkelte investors aktier, så de kan handles på børsen, og det er efter det oplyste et større bureaukratisk arbejde, hvor der skal betales en rådgiver i dyre domme for at gennemføre transaktionen.

Det har tidligere være fremme, at skuespilleren Mads Mikkelsen og Helena Christensen samt Zobel-familien er med i gruppen af private investorer. De private aktionærer i Enochian frygter nu, at de store aktionærer uden lock up storsælger deres aktier, og dermed kan de presse kursen markant ned, før de private investorer selv kan at sælge uden kæmpetab.

Økonomisk Ugebrev har skriftligt spurgt Rene Sindlev, hvorfor han og andre af selskabets storaktionærer og samarbejdspartnere har tidligere udløb på deres lock up, end de private investorer har. Det har vi ikke modtaget svar på. Vi har også spurgt Sindlev om følgende:

”Synes du, at det er etisk forsvarlig og ordentlig forretningsadfærd at du, andre storaktionærer og selskabets samarbejdspartnere kan sælge en stor del af jeres aktieposter før de private, som erhvervede nye aktier ved kapitaludvidelsen, de såkaldte 220 danske kendisser, til kurs 8 dollar?”

Stormløb mod udgangen
Vi har endvidere spurgt Rene Sindlev, om han selv har solgt ud af sine private aktier inden for de seneste tre måneder, og via advokat Tyge Trier oplyser Sindlev, at han ikke har solgt ud af sine aktier. Vi har også spurgt om der er lock up på de aktier/warrants, som blandt andet Ole Abildgaard, Eric Leire, Jan Bech Andersen og Karsten Ree, har erhvervet/fået. Tyge Trier oplyser, at der ikke længere er lock up på deres aktier.

”Det bekræftes, at de to storaktionærer ikke har solgt aktier i Enochian i markedet, og at der ingen planer foreligger om et sådant salg. Der er tale om investering med en langvarig tidshorisont. Lockup bindinger omfatter også aktier, der stammer fra warrants. Rene Sindlev har foretaget en intern handel mellem egne selskaber i RS koncernen,” skriver advokaten.

Når det nu ligner et stormløb mod udgangen for de professionelle investorer i Enochian, uden lock up, kan det skyldes nogle af Økonomisk Ugebrevs afsløringer og nærgående spørgsmål:

• Vurderingsrapporten, som værdiansætter Enochians centrale udviklingsprojekt til over 2 mia. kr., er fyldt med fejl og misvisende sammenligninger med tilsvarende selskaber, dokumenterer Økonomisk Ugebrev i en tidligere artikel.

• Førende danske HIV-forskere mener, at det centrale udviklingsprojekt er en tro kopi af et eksperiment, beskrevet i det international anerkendt New England Journal of Medicine i 2014. Økonomisk Ugebrev har fremsendt artiklen til Rene Sindlev. Fra advokat Tyge Trier har vi modtaget følgende svar, samt en uddybende forklaring, som Økonomisk Ugebrev vil forelægge HIV-forskere: ”Enochian afviser kategorisk, at selskabets udviklingsprojekt kopierer forskning, som er beskrevet i New England Journal of Medicine i marts 2014. Selskabet finder, at jeres tilgang til og tolkning af selskabets science er faktuelt helt forkert. Grundet selskabets igangvæ-rende patentproces er der en række forhold, som ikke kan videregives i denne fase.”

• HIV-forskerne vurderer også, at Enochians målsætning om en egentlig cure, altså total helbredelse, er urealistisk de næste mange år, ikke mindst fordi der i dag findes billig medicinsk bivirkningsfri behandling, hvor en cure vil involvere genterapi med indgreb i knoglemarven.

• Eksperter vurderer overfor Økonomisk Ugebrev, at det beskrevne budget med et færdigt, markedsklart produkt om allerede fire år, og salg på 100-200 mio USD årligt herefter, virker som urealistisk drømmeri.

• Med den aktuelle likviditet i Enochian og det fremlagte udgiftsbudget for de kommende år, løber pengekassen tom om ca. halvandet år. Rene Sindlev har ikke svaret på spørgsmål om, hvordan selskabets drift skal sikres herefter. Læs Økonomisk Ugebrevs artikel herom.

• Selskabet, som ejede udviklingsprojektet, som Enochian betalte over 1 mia. kr. for i aktier, blev etableret tre måneder før handlen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank