Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Vestas: Prispres i regnskab, men ikke i ordrebog

Linda

lørdag 16. februar 2019 kl. 16:29

Trods et 4. kvartalsregnskab, hvor prispresset trak dybe spor, kunne Vestas for 5. kvartal i træk melde om stabile priser i ordreindgangen. Det styrker troen på, at det værste indtjeningspres fra priserne er ved at være overstået.

Det er sjældent, at en pæn omsætningsfremgang på 8% i en skalerbar produktionsvirksomhed medfører en solid nedgang på bundlinjen. Ikke desto mindre var det budskabet i årsregnskabet for Vestas, hvor fokus lå på tallene for 4. kvartal. I kvartalet steg omsætningen fra 3.119 mio. EUR til 3.369 mio. EUR, mens EBIT-resultatet faldt fra 385 mio. EUR til 298 mio. EUR, svarende til en EBIT-margin på kun 8,8% i det ellers normalt meget stærke 4. kvartal (2017: 12,3%).

EBIT-faldet var især drevet af en tilbagegang i bruttoresultatet på 13% fra 576 mio. til 499 mio. og kun i beskeden grad af en stigning i de faste omkostninger på 10 mio. EUR. Tilbagegangen i bruttoresultatet er drevet af en stigning i produktionsomkostningerne på 13%, som primært dækker over en stor aktivitetsstigning.

Den forklarende variabel er, at det prispres som for alvor så dagens lys i ordreindgangen i efteråret 2017, nu er slået igennem i omsætningen i takt med, at ordrerne leveres. Til gengæld indikerer det også at det værste er ved at være overstået.

Den gennemsnitlige salgspris per MW faldt i 4. kvartal fra 0,78 mio. EUR til 0,76 mio. EUR.

Den rekordstore ordreindgang i 2018 på 14.214 MW understøtter udsagnet om prisstabilitet og en solid efterspørgsel. Ordrebogen steg med 3,1 mia. EUR til 11,9 mia. EUR excl. service.

Serviceforretning på nyt niveau
Med tilbagegangen i den traditionelle vindmølleforretning i 2018 bliver det også tydeligt, at serviceforretningen nu spiller en ganske væsentlig rolle for Vestas.

Vestas’ serviceforretning fortsatte den stabile udvikling, og leverede i 4. kvartal 2018 en EBIT-margin på 24,7%. Dermed blev niveauet omkring 25% fastholdt, og det resulterede i en EBIT-margin på 25,2% for helåret, svarende til 421 mio. EUR eller 43,9% af koncernens EBIT. Omsætningen i serviceforretningen voksede med 10% til 1.669 mio. EUR (12,4 mia. kr.), og tager man højde for en ugunstig valutaudvikling svarer det til en organisk vækst på 13%.

I 2019 er forventningen en stigning på 10%, og bygger bl.a. på den flotte ordreindgang på langsigtede serviceaftaler i 2018, hvor ordrebogen steg med 2,2 mia. EUR til 14,3 mia. EUR, hvilket må anslås at dække tæt på 10 års omsætning.

EBIT-marginen for 2019 i serviceforretningen er udmeldt til 24%, hvilket vil resultere i et EBIT-resultat på 440 mio. EUR, hvis omsætningen vokser med de udmeldte 10%. Med baggrund i Vestas’ normalt lidt konservative tilgang vil vi forvente en serviceindtjening i niveauet 450-460 mio. kr, hvilket modsvarer en EBIT-margin på 25%.

2019-forventningen bekræfter også, at det niveauskifte i indtjeningen, som har ligget lidt i kortene og været et hyppigt emne på telefonkonferencerne igennem 2018, nu må siges at være en realitet. I 2014-2016 lå EBIT-marginen på 18%, mens den steg til 20% i 2017, hvor især 4. kvartal var med til at løfte niveauet med en margin på 23%. Forventningen til 2019 for Vestas samlet set er en omsætning på 10,75-12,25 mia. EUR med en EBIT-margin på 8-10%. I endnu højere grad end normalt vil aktiviteten være back end-loadet, men der er med Vestas egne ord en god visibilitet.

EBIT-udfaldsrummet er på 860 mio. EUR til 1.225 mio. EUR. I det pessimistiske scenarie vil serviceforretningen ende med at udgøre omkring halvdelen af EBIT-indtjeningen, og måske endda krydse 50%-grænsen, hvis det lidt utænkelige skulle ske, at 4. kvartal falder meget uheldigt ud, uden at det skulle påvirke serviceforretningen. I den positive ende af forventningerne ender serviceforretningen med at udgøre lige over 35% af EBIT-resultatet. Resultatnedgangen for Vestas som helhed i 2018 får direkte konsekvenser for aktionærerne, der må acceptere en nedgang i udbyttet fra 9,23 kr. til 7,44 kr. per aktie. Det modsvarer i lighed med tidligere en pay-out ratio på 30%.

Ved kurs 480 i november måned satte vi et kursmål på 500-550. Det er nu indfriet, og i forlængelse af den fortsat stabile prissituation, god ordreindgang og udsigterne til et godt 2019 forventer vi nu, at aktien i løbet af i år bliver klar til igen at flirte med kursniveauet omkring 600.

Børskurs på analysetidspunktet: 554,00 AktieUgebrevets kursmål (12 mdr): 600,00

Læs tidligere analyser af Vestas her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

C96ef4aaa7967acf967c1922cb678adbabd60ad1

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank