Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

ALK’s Hellmann: Vi er allerede et vækstselskab

Morten W. Langer

søndag 24. februar 2019 kl. 20:57

ALK Abello leverede sidste år fire opjusteringer. Og at dømme efter CEO Carsten Hellmanns retorik fortsætter opjusteringerne i år. Vi er allerede et vækstselskab også uden USA, sagde han på investorkonferencen efter årsregnskabet.

”Vi er allerede et vækstselskab i dag, og vi vil også få succes i USA. Det vil blive et add on,” sagde CEO Carsten Hellmann på investorkonferencen i sidste uge, hvorved han understøttede formodningen om, at ALK kan præsentere betydeligt bedre end den langsigtede målsætning om en årlig salgsvækst på 10 procent. Allerede i dag ser ledelsen en omsætningsvækst på 10 procent i år, i forhold til en flad omsætning fra 2017 til 2018 på 2,9 mia. kr. – i forlængelse af overgangsåret med en ny salgsstrategi.

Carsten Hellmann indledte præsentationen med at udtale, at ALK er nået langt det seneste år, og at selskabet nu er parat til at høste på den nye platform. Årets udmeldte forventning om en omsætning mellem 3,1 og 3,3 mia. kr. er baseret på et stærkt scenarie, et basisscenarie og et svagt scenarie. Men det bør bemærkes, at basisscenariet svarer til 10 procents omsætningsvækst, hvorved tallet vil lande omkring 3,2 mia. kr.

DE TRE SCENARIER

Det svage scenarie er baseret på et stort set uændret tabletsalg i USA, mens det stærke scenarie med over 10 procents omsætningsvækst er baseret på ”moderat” vækst i tabletsalget i USA samt øgede markedsandele og stabile priser på de øvrige hovedmarkeder uden for USA. Basisscenariet med 10 procent salgsvækst skal også ses i lyset af fortsatte rationaliseringer i produktporteføljen. Det afspejler endnu højere vækst i de langsigtede allergiprodukter, altså tabletsalget, som modsvares delvist af SLIT drops, der også sidste år blev reduceret markant.

Ledelsen forventer et EBITDA-resultat (driftsresultat før afskrivninger) på 100-200 mio. kr., efter plus 136 mio. kr. sidste år. Driftsresultatet løftes kunstigt med 40 mio. kr. af effekten af IFRS 16 omkring ændret bogføring af leasing. Så det sammenlignelige EBITDA-resultat forventes løftet mellem 60 og 160 mio. kr. i år. Her skal dog tages hensyn til ”signifikant” øgede omkostninger til produktudvikling, herunder

udviklingsprojekter i R&D (392 mio. kr. sidste år), og moderat øgede omkostninger til salg og markedsføring (1137 mio. kr. sidste år.), som koster på EBITDA.

Vi skønner, at der er tale om øgede omkostninger i størrelsesordenen 100 mio. kr., som altså er ekstraomkostningerne til at udvikle virksomheden. Tidligere er oplyst, at R&D ville udgøre 400-600 mio. kr. i 2018-2020. Justeret herfor ventes EBITDA at blive op til 260 mio. kr.

Ledelsen har det som en udmeldt forventning, at lønsomheden i ALK efter 2020 skal løftes til et niveau, som er normen for specialiseret farma. Implicit ligger deri, at målsætningen fra 2021 er en EBITDA-overskudsgrad på ca. 25 procent, svarende til et driftsoverskud før afskrivninger på over 750 mio. kr. i 2021 eller senere. Ifølge analytikernes aktuelle konsensusestimater vil ALK i 2020 være godt på vej med en marginal på 10 procent og en omsætning på knap 3,6 mia. kr. Og for 2021 ser analytikerne et overskud på 24 kr. per aktie.

TABLET-KAMPAGNE KØRER

Omkring den store kampagne mod 30.000 allergikere i USA, som Økonomisk Ugebrev omtalte efter Q3, oplyste Hellmann på konferencen, at man fortsat er i starten af kampagnen, og at tabletsalget vokser med tocifrede rater, men fra et lavt udgangspunkt. Ifølge regnskabet var det samlede salg i USA sidste år 583 mio. kr., stigende fra 131 mio. kr. i første kvartal til 161 mio. kr. i årets sidste kvartal.

”Det er rigtigt, at vi ikke ser en ketchupeffekt fra kampagnen i USA. Men det havde vi heller ikke forventet. I vores perspektiv arbejder vi efter en langsigtet plan, og vi følger den plan, og vi optimerer hele tiden. Vi ser en stigende accept fra lægerne omkring partnerskab med os. Vi ser et pick up i antal patienter til mellem 10.000 og 20.000 patienter (mod 5.000 i 2018. red).”

ALK præsterede i Q4 et lille, positivt EBITDA, hvilket var i overensstemmelse med den udmeldte seneste forventning: Salget i årets sidste kvartal blev 787 mio. kr. hvilket er betydeligt højere end i de foregående kvartaler, men både salgsomkostninger og R&D-omkostninger var ligeledes betydeligt højere end i de tidligere kvartaler.

Spørgsmålet er nu, om Carsten Hellmann kan fastholde stimen af opjusteringer fra sidste år. I markedet er der udbredte forventninger om, at det kan han.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank