Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

ECB’ nærmeste fremtid er udfordrende

Økonomisk ugebrev

søndag 24. februar 2019 kl. 22:48

For en centralbank, der ofte tildeles i hvert fald en del af æren for at have reddet euroen fra kollaps i årene fra 2010-2013, kan man kun sige, at der i hvert fald ingen chance er for, at den kommer til at hvile på laurbærrene: Den fælles valutas vogter står overfor en række endog meget store udfordringer i den kommende tid, skriver Jacob Kirkegaard fra The Peterson Institute for International Economics i denne analyse.

Det er som udgangspunkt klart, at det markante fald i den europæiske vækst i andet halvår af 2018 betyder, at enhver tanke om rentestigninger eller slankning af ECB’s balance nu må være udskudt til tidligst ultimo 2020. Mario Draghi vil med andre ord træde tilbage i oktober, helt uden at have prøvet at hæve de europæiske renter.

Samtidig har eurozonens regeringer sparket etableringen af et nyt eurozonebudget, eller i hvert fald et meningsfyldt finanspolitisk instrument, til politisk hjørnespark. Det har signaleret, at ECB, også når den næste økonomiske kontraktion i eurozonen kommer, vil være det primære makroøkonomiske skjold mod en større økonomisk nedtur.

INNOVATION PÅKRÆVET

Desværre synes det givet, at ECB til den tid vil starte med korte renter på nul, eller meget tæt på, hvorfor deres monetære stimulans nødvendigvis må komme via pengepolitiske tiltag, som sænker den lange ende af rentekurven. Det vil med andre ord sige, at ECB vil blive tvunget til igen at innovere og opfinde nye pengepolitiske instrumenter, eller i det mindste gøre f.eks. PSPP-programmet endnu mere lempeligt, for at udfylde sin makroøkonomiske rolle. Men uanset hvad må det være klart for alle, at ECB’s pengepolitiske arsenal vil være langt mindre effektfuldt, end det var i den seneste krise. Mario Draghi reddede måske nok euroen, men hans efterfølger vil få svært ved at give den europæiske økonomi den nødvendige stimulus.

Det rejser naturligt nok spørgsmålet om, hvilken effekt rotationen i toppen af ECB vil have for den kommende tids pengepolitik. Den forventede udnævnelse af den irske centralbankchef Philip Lane til Peter Praets efterfølger som ECB’s cheføkonom er her givet gode nyheder, da

Lane er en glimrende økonom og ganske tæt på Draghis pengepolitiske filosofi. Men det store spørgsmål er jo, hvem der vil efterfølge Mario Draghi som ECB-præsident? Det spørgsmål er fedtet gevaldigt ind i europæisk politik i 2019, da EU jo skal udnævne ikke færre end tre nye præsidenter i andet halvår af 2019. EU-valget og valget af den nye EU-kommissionsformand kommer før udløbet af Draghis tid på topposten i ECB. Således vil det nye EU-parlament og den nye kommissionsformand diktere, hvem Draghis efterfølger bliver.

DET BLIVER EN TYSKER

Her er det givet, at Angela Merkel næppe vil have politisk gavn af udnævnelsen af endnu en ”ersatzdeutsche” som ECB-chef, som da Wim Duisenberg først fik jobbet i 1999. Det er til syvende og sidst Tysklands tur denne gang, og f.eks. en finne vil næppe være acceptabel i Berlin, hvis altså Macron får sin foretrukne kandidat valgt som ny kommissionsformand først.

Når man samtidig gør sig klart, at det reelt er et krav, at den nye ECB-chef er national centralbankchef i eurozonen, kan man reducere spørgsmålet om Draghis efterfølger til, at enten bliver tyske Manfred Weber ny kommissionsformand og François Villeroy de Galhau, chefen for Banc de France, ny ECB-præsident, eller også bliver Macrons kandidat – hvad end der er Michel Barnier eller Margrete Vestager – ny kommissionsformand, og derfor Jens Weidman den næste ECB-chef.

Her må man så gøre sig klart, at selv centralbankchefen kun er en stemme ud af 23 i ECB’s regerende råd, hvorfor f.eks. Weidman som ny ECB-chef ikke alene vil kunne stramme ECB’s pengepolitik. Faktisk vil han formentlig være en meget svag præsident. Spørgsmålet er derfor snarere, om den næste ECB-chef vil være lige så innovativ som Mario Draghi i sit nye embede, for at sikre euroens trivsel og opfylde sit mandat.

Her er det igen gode nyheder, at Peter Praet allerede har fået en kapabel efterfølger, ligesom Benoit Coueres givetvis franske efterfølger, f.eks. den nuværende OECD-økonom Laurence Boone, også ville kunne styrke ECB’s nødvendige evne til at tænke pengepolitisk ud af boksen i de kommende år.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank