Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Forsikringsmafia slipper for myndigheders undersøgelse

Carsten Vitoft

søndag 03. marts 2019 kl. 20:47

Både Finanstilsynet og Garantifonden for Skadesforsikring har på nuværende tidspunkt opgivet at holde ejere, ledelse og bestyrelse bag de krakkede forsikringsselskaber med tråde til den såkaldte forsikringsmafia. Tab på 1-2 mia. kr. skal dækkes af de danske forsikringstagere over de næste mange år.

Helt tilbage i november 2017, på forsikringsbranchens årlige stormøde, advarede Finanstilsynets direktør Jesper Berg en samlet forsikringsbranche om en række navngivne, usikre forsikringsselskaber. Husejernes Forsikring var netop gået ned, og Finanstilsynets direktør var – oven på konkursen – nervøs for forretningsmodellen og økonomien i tre andre danske forsikringsselskaber.

Kun tre måneder senere gik det første selskab, Alpha Insurance, ned. Et år senere kom turen til Qudos Insurance. Og det tredje selskab, Gefion, kæmper i øjeblikket for livet. Præ-cis de tre selskaber, som tilsynets direktøren havde på sin radar, som det fremgår af hans præsentation på årsmødet. Men hverken forsikringsbranchen eller Finanstilsynet reagerede på direktørens advarsler, som nu koster danskere milliarder i ekstra indbetalinger til garantifonden, når pengekassen igen skal fyldes op. Branchens egne store forsikringsselskaber fortsatte ufortrødent med at sende kunder til de nødstedte selskaber. Og Finanstilsynets egne folk fik heller ikke bremset de konkursramte selskaber i at hive endnu flere kunder med i faldet.

Oven i det erfarer Økonomisk Ugebrev nu, at både Finanstilsynet og garantifonden har opgivet at placere ansvaret for konkurserne, til trods for at det i vid udstrækning er de samme mennesker, der står bag konkurserne, og der kommer næppe en grundig undersøgelse af, om der er sket uregelmæssigheder, eller om systemet er for let at misbruge.

KONKURS 1: FINANSTILSYNET FØRES BAG LYSET

Allerede godt en måned efter de nærmest profetiske forudsigelser fra Finanstilsynets direktør gik det galt: Alpha Insurance hænger på det tidspunkt så meget i tovene, at ejerne beslutter at pynte på solvensen for at få Finanstilsynet på afstand. Det indgår en kontroversiel transaktion med et andet selskab på Jesper Bergs advarselsliste, Qudos Insurance. Handlen går ud på, at Qudos Insurance, der også kører på pumperne, skal at investere i en ejerandel på 105 mio. kr. i Alpha Insurance, der får boostet sin solvens tilsvarende. Men inden blækket på aftalen er tørt, føres de selvsamme penge tilbage til Qudos Insurance som et lån. Det sker i dagene op til årsskiftet 2018, og de 105 mio. kr. hjælper nu begge selskaber, samtidig med, at Qudos kan optage værdien af deres nye ejerandel i regnskaberne.

Finanstilsynet reagerer ikke på regnskabsmanøvren – i hver fald ikke officielt. Kun en måned senere kommer Alpha Insurance i alvorlige økonomiske vanskeligheder og vil gerne have de lånte penge tilbage. Det afviser Qudos, ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger – og den kontroversielle transaktion er dermed indirekte med til at sende Alpha Insurance i konkurs.

KONKURS 2: FINANSTILSYNET SÆTTES FOR DØREN

Først godt en måned efter krisen er en realitet, kommer tilsynet på banen med opdagelsen af, at værdierne har været for luftige i Alpha Insurance. Kort efter stopper selskabet med at tage kunder ind. Men da er det for sent. Alpha bliver erklæret konkurs i starten af maj 2018.

Qudos Insurance kører dog videre og foretager ifølge Ugebrevets oplysninger flere handler med Alpha Insurance, uden nogen officielle advarsler for Finanstilsynet.

Få måneder senere – i forsommeren 2018 – griber kammeradvokat og kurator Boris Frederiksen dog ind overfor handlerne mellem de to selskaber. ”Byttehandlen” på de 105 mio. kr. vil han have omstødt. Det lykkes Boris Frederiksen – uden de store sværdslag – at få 65 mio. kr. tilbage fra Qudos Insurance, som et kompromis. Lidt inde i sommeren – den 19. juli 2018 – udsender Finanstilsynet en inspektionsredegørelse efter et besøg hos Qudos. Det går dog på en halvårsrapport, der på det tidspunkt er seks måneder gammel, selv om der foreligger en nyere årsrapport. Men den understreger tilsynet, at man ikke har taget stilling til. Kun tre måneder senere ser det ud til, at Finanstilsynet er blevet manipuleret igen. Der kommer den nye halvårsrapport fra Qudos og beskriver en fornuftig solvensdækning. Blot 16 dage senere må der også indføres stop for nye kunder i Qudos Insurance. Det skyldes ifølge selskabet selv, at der rent faktisk stadig er rod i regnskaberne.

Men tilsynet reagerer stadig ikke officielt før december 2018. Her udsendes endnu en svada af påtaler fra Finanstilsynet, som dog ender magtesløst, da Qudos anker på-talerne og dermed stadig kan råde over egne økonomiske forhold. Qudos ønsker ikke en gang at hjælpe Finanstilsynet med at regne på effekten af påtalerne, så det er muligt at se, om selskabet rent faktisk allerede er konkursmodent. Tværtimod bruges råderummet til at foretage flere handler med folkene fra Alpha Insurance. Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger betaler Qudos et tocifret millionbeløb for et gammelt datterselskab i Alpha Insurance få uger før, Qudos selv går konkurs. Heller ikke det har Finanstilsynet reageret officielt på.

HVOR ER MYNDIGHEDERNE?

Finanstilsynets direktør Jesper Berg lader i dag vide gennem sin presseafdeling, at han hverken vil kommentere sine forudsigelser eller tilsynets håndtering af sagerne. Han henviser til sin vicedirektør Carsten Brogaard.

”Finanstilsynet kan på grund af den lovbestemte tavshedspligt ikke oplyse nærmere om, hvilke tilsynsmæssige overvejelser der måtte være om historiske forhold i de selskaber, der er gået konkurs,” lyder svaret fra vicedirektøren. I princippet kunne tilsynet have gjort flere ting, men manglen på to ting springer særligt i øjnene. Dels at tilsynet reagerer så langsommeligt på skrøbelige forsikringsselskaber, de allerede havde identificeret i 2017. Dels at de nye Fit & Proper-regler ikke er taget i anvendelse undervejs, når der som ovenfor nævnt har været flere mistænkelige transaktioner. Endnu mere mærkeligt er det, at Fit & Proper-reglerne faktisk var blevet brugt, lige inden Jesper Berg gik på talerstolen i 2017, på branchens nævnte årsmøde.

Kort forinden havde formand og ejer Jens Erik Christensen fra Husejernes Forsikring netop fået frataget sin ret til at sidde i ledelsen eller bestyrelsen af et finansielt selskab – altså sin Fit & Proper-tilladelse. Han var også en af bagmændene i Alpha Insurance, men resten er altså gået helt fri, til trods for at flere af dem også har været involveret i flere af konkurserne.

I garantifonden har man også efterlyst den form for reaktion fra Finanstilsynets side. For nylig udtalte fondens underdirektør Torben Weiss Garne her i Økonomisk Ugebrev: “Vi er opmærksomme på, at der er personsammenfald på tværs af de tidligere forsikringskonkurser og i Gefion. Men det er ikke noget, som vi har et præcist overblik over. De mest oplagte regler at kigge på er umiddelbart Fit & Proper-reglerne. Finanstilsynet er den rette myndighed til at påse, om der er sket et brud på disse regler.”

Men det er allerede for sent nu, hvis man spørger Finanstilsynet. ”I forhold til spørgsmålet om brug af Fit & Proper-reglerne gør Finanstilsynet opmærksom på, at disse regler udelukkende finder anvendelse på personer, der enten har eller ønsker at besætte stillinger eller hverv i finansielle virksomheder, hvor Finanstilsynets Fit & Proper-godkendelse er en forudsætning,” lyder det fra Carsten Brogaard.

Med andre ord så kan Fit & Proper-reglerne altså ikke bruges, efter at forsikringsselskaberne er gået ned og personerne bag er krøbet i skjul.

Finanstilsynet oplyser dog, at der nu er ”øget bevågenhed på forsikringsselskaber med agentbaseret, grænseoverskridende forretningsmodeller. Men at Finanstilsynet ikke kan kommentere på enkeltselskaber.

ENDNU ET PLETSKUD FRA JESPER BERG?

Det bringer sagen frem til det sidste nulevende selskab på Jesper Bergs liste over rødglødende forsikringsselskaber. Gefion Insurance har, som beskrevet tidligere i Økonomisk Ugebrev, også masser af personsammenfald med folkene bag Alpha Insurance. Og Gefion har nu samlet både medarbejdere og kunder op efter de to andre konkurser. Og økonomien er spændt til bristepunktet, som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev.

Garantifonden for Skadesforsikring har udtrykt sine bekymringer, men her kan man ikke gøre meget for at kradse milliardtabene tilbage. Lovgivningen åbner simpelthen ikke mulighed for det, fortæller Torben Weiss Garne. ”For at garantifonden kan retsforfølge nogen, er det en betingelse, at vi kan påvise at, vi har lidt et tab. Derfor sagsøgte vi i sin tid ledelsen i Plus Forsikring og har sagsøgt ledelsen og mægler i Husejernes Forsikringsagentur. Sidstnævnte var som bekendt på baggrund af anbefalingerne i en advokatundersøgelse, som vi kun fik hjemmel til at bruge i den sag,” lyder det fra underdirektøren.

Han sætter sin lid til, at kurator Boris Frederiksen kan komme til bunds i de komplicerede transaktioner op til konkurserne.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank