Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Bankerne er optimistiske trods opbremsning

Morten W. Langer

søndag 03. marts 2019 kl. 20:49

Økonomisk Ugebrev fortsætter her gennemgangen af Q4-regnskaberne for de børsnoterede banker, med henblik på at kortlægge de enkelte bankers sårbarhed over for normaliserede tabshensættelser og et generelt pres på bruttoindtægterne. Generelt er bankerne optimistiske, trods hård opbremsning i europæisk økonomi.

Jyske Bank: I selve bankaktiviteten dykkede nettorenteindtægter til 725 mio. kr. i årets sidste kvartal, mod 780 mio. kr. og 800 mio. kr. i de foregående kvartaler. Til gengæld øges gebyrindtægterne markant i Q4, og der forklares kryptisk i regnskabet, at ”stigningen kan primært henføres til investeringsrelaterede gebyrer, primært depot- og produktgebyrer. Der er ikke modtaget afkastafhængige honorarer i 3. og 4. kvartal.”

Ledelsen har tydeligvis fokus på omkostningerne, og skriver, at ”i 4. kvartal er basisomkostningerne reduceret med 65 mio. kr. som følge af engangstilpasninger af medarbejderrelaterede hensættelser i forlængelse af den væsentlige nedgang i medarbejderantallet. Modsat udviser IT-relaterede omkostninger en stigning på ca. 40 mio. kr.” Bankens realkredit har udviklet sig til at være den helt afgørende overskudsgenerator: I Q4 gav realkreditaktiviteten et basisresultat før nedskrivninger på 393 mio. kr., mod bankaktivitetens overskud på 160 mio. kr.

Overtagelsen af BRFkredit, samt frigørelsen fra Totalkredit, har altså vist sig at være CEO Anders Dams mest geniale strategiske træk hidtil. Tyngden mod realkredit kan også på sigt vise sig at blive en kæmpe fordel for den samlede banks risikoprofil, da realkredit historisk har vist markant lavere udlånstab. På den anden side vil sårbarheden blive mere åbenlys, når og hvis der kommer prisbillige realkreditudbydere, der gør op med de monopol-lignende priser i realkreditten – og den deraf overnormale forrentning på den investerede kapital.

Hele bankens udlånsvækst drives frem af øget realkreditudlån, som er vokset solidt 15 mia. kr. over de seneste fire kvartaler, til 326 mia. kr. og 104 mia. kr. i almindelige bankudlån.

Sydbank: Banken kom ud af Q4 med basisindtægter på 948 mio. kr., mod 963 mio. kr. i Q3 og 1053 mio. kr. i årets andet kvartal. Omkostningerne var nogenlunde uændrede, så basisresultat før nedskrivninger i kvartalet blev 260 mio. kr. Korrigeres for normaliserede handelsindtægter på ca. 45 mio. kr., var kvartalet endt på godt 305 mio. kr.

Med normaliserede tabshensættelser var der bogført tab på ca. 150 mio. kr., hvilket ville give et resultat før skat på ca. 620 mio. kr. årligt, eller 500 mio. kr. efter skat. Det svarer til en forrentning af egenkapitalen på knap 5 procent. Sydbanks ledelse venter i år fortsat lave nedskrivninger og et overskud efter skat på 800-1100 mio. kr. Analytikernes konsensusestimat lyder aktuelt på 940 mio. kr. Sydbank mener ikke, at det fiktive regnestykke med nedskrivninger på normaliserede 1,0 procent af udlånet er realistisk for banken. ”Nedskrivninger forventes i Sydbank at udgøre 0,5 pct. over en cyklus – dette svarer til ca. 75 mio. kr. nedskrivninger pr. kvartal og ikke 150 som indregnet af ØU, ” siger CFO Jørn Adam Møller fra Sydbank.

BankNordik: Banken, der har sin hovedforretning på Færøerne, oplevede vigende nettorenteindtægter, med et fald på 2 procent fra Q3 til Q4, trods stort set uændret udlån. Gebyrindtægterne har været svagt vigende hen over året, med et fald på ca. 4 procent. Til gengæld går BankNordik mod strømmen ved at formå at beskære omkostningerne en smule, blandt andet i kølvandet på flytning af de fleste funktioner til Færøerne, som tidligere beskrevet i en strategianalyse i Økonomisk Ugebrev.

Banken synes at høre til den lille gruppe af danske banker, der har erkendt, at de strategisk bliver nødt til at fokusere på konkrete segmenter eller geografi, i dette tilfælde Færøerne og Grønland. Selve bankforretningen gav i årets sidste kvartal et plus før hensættelser på 35 mio. kr.; knapt 20 procent lavere end de foregående kvartaler.

Lollands Bank: Banken sikrer vækst i nettorente- og gebyrindtægter ved fortsat stærk ekspansion i udlånet, der de seneste kvartaler er vokset fra 1,7 mia. kr. til næsten 1,9 mia. kr. Omkostningerne til personale og administration voksede dog endnu mere end bruttoindtægterne, hvorved basisindtjeningen dykkede over 10 procent i forhold til Q3. Basisresultatet blev i 4. kvartal 13,7 mio. kr. og med normaliserede hensættelser (1 procent af udlånet) ville bogførte tab koste ca. 5 mio. kr. i kvartalet. Bundlinjen ville blive 32 mio. kr. årligt før skat, og ca. 26 mio. kr. efter skat, svarende til en forretning af egenkapitalen på 5 procent Lollands Bank er dog også ekstra sårbar på grund af en meget høj rentemarginal i forhold til branchens gennemsnit. Det oplyses, at den er på 6,19 procent, mod 6,54 procent for et år siden.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank