Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Fem gode råd om valg af ”Private Banking”

Økonomisk ugebrev

søndag 03. marts 2019 kl. 22:22

Økonomisk Ugebrev har i det årlige survey om ”Private Banking” blandt andet spurgt om, hvad respondenter lægger vægt på ved valg af samarbejdsbank, og hvad de ville anbefale en god ven eller et familiemedlem:

1. Afdæk selv markedet og dine behov: Faktisk er der nogle, der svarer, at man slet ikke skal give råd om valg af private banking til familie eller venner. Man risikerer at få fingrene i klemme, hvis den bekendte så taber mange penge på dårlig investeringsrådgivning. Derfor skal man selv stikke en finger i jorden og stille kritiske spørgsmål hos tre-fire større udbydere af private banking.

2. Tillid til din personlige rådgiver: Hvis man ikke vil investere selv, skal man lægge vægt på at få en personlig investeringsrådgiver, man har tillid til, og som man kan få fat i. Det vil relativt hurtigt stå klart, om der er grund til at have tillid til rådgiveren og dennes investeringsråd, samt tilhørende forklaringer om valg af aktivklasser eller enkeltaktier eller andre privatøkonomiske forhold. Tillid er et nøgleord. ”Du skal opnå et personligt og fortroligt forhold til din private banker. Hvad der står af navn over døren ind til banken er næsten lige meget,” skriver en respondent. ”Det hele handler om kemien med den enkelte person, du taler med – ikke selve banken,” skriver en anden.

3. Omkostninger i forhold til rådgivningens kvalitet: Langt de fleste vurderer, at lave omkostninger er afgørende. Men man skal også afdække sine behov, der meget vel kan handle om rådgivning om hele privatøkonomien, fra pension til skat. Men hvor meget skal man betale for dette? Økonomisk Ugebrevs survey viser, at det kan koste fra en halv procent af formuen til 2 procent. Med 20 mio. kr. i formue svarer det til 400.000 kr. årligt. Forhandl i stedet for et fast årligt beløb for rådgivning, eksempelvis 50.000 kr. for totalrådgivning. Husk på, at banken også tjener penge på kurtager, kursspænd og administrationsomkostninger ved placering af penge i bankens investeringsforeninger. Den reelle indtjening for banken kan på dette grundlag blive meget, meget høj. Konkret adspurgt vurderer respondenterne i Økonomisk Ugebrevs survey, at omkostninger er det allervigtigste at holde øje med. Men ikke nødvendigvis de allerlaveste omkostninger, men hvor de er en balance mellem kvalitet og pris. ”Ordentlighed og moralsk kompetent og dygtig ledelse. Fair priser, høj service og produkter, der matcher mit behov – ikke blot bankens behov for indtjening.,” hedder det i en kommentar fra en respondent.

4. Hvad skal man anvende private banking til? Af svarene indikeres det, at man som kunde skal være forsigtig med ensidigt at læne sig op af bankernes investeringsrådgivning. Man skal selv følge med i, hvad der sker, og nogle vælger også at samarbejde med flere samtidige private banking-banker, simpelthen for at teste dem af og sammenligne kvalitet. ”Bankernes PB-afdelinger er gode samarbejdspartnere til en række opgaver, blot skal du ikke lade dem forvalte dine penge eller lytte til deres investeringsråd,” heddet det i en kommentar. ”Hold dig til de mindre og specialiserede banker i stedet for de store, hvor man meget hurtigt bliver en lille fisk i det store vand,” lyder en anden kommentar. Flere vælger samarbejde med en stor bank til traditionel rådgivning om den samlede privatøkonomi, eksempelvis skat, pension og orientering om overordnede formueplaceringsmuligheder. Som en bank nummer to vælges ofte Nordnet på grund af lave omkostninger til værdipapirhandel og en velfungerende og overskuelig platform.

5. Lad dig ikke forblænde af fine middag, koncerter, golfture og andet ”glimmer.” Respondenterne i Økonomisk Ugebrevs survey rater sociale arrangementer som det klart mindst vigtige, i forhold til andre mere nytteværdiprægede ydelser fra en private banking-afdeling. Som bekendt forsøger de fleste banker at tiltrække og fastholde kunder ved at give dem særbehandling på en række felter, som intet har at gøre med selve samarbejdet. En respondent skriver: ”Find en PB, der passer til dit temperament – en, du kan stole på, og som tænker på dig før banken. Hold øje med omkostningerne og lad dig ikke tale ind af ligegyldig glimmer.” Bundlinjen er, at hvis du bliver inviteret til dyre arrangementer, er det ofte fordi banken tjener kassen på dig. Og så kan det være, at du hellere skal kigge lidt på omkostningerne.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Nyt job
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank