Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Nordea indfører nye værdier og formål med banken

Joachim Kattrup

mandag 11. marts 2019 kl. 15:06

Hvidvasksagen i Nordea, der aktuelt florerer i pressen, ændrer ikke på bankens allerede igangværende planer for at ændre kulturen i banken. Det handler i bund og grund om at forandre mennesker, siger Head of Group Sustainable Finance, Sasja Beslik fra Nordea i dette interview.

Nordea har de seneste uger fået negativ opmærksomhed for mulig hvidvask for milliarder i perioden 2004 til 2014 i bankens tidligere afdeling for internationale kunder. Sagen har, ifølge Sasja Beslik, været internt kendt, før datalækket kom frem i pressen, men det vil ikke ændre på det igangværende arbejde med at transformere kulturen i banken. ”Hvidvask er ikke bare en sag i Nordea, det er også et sektoranliggende, som vi gerne vil tage ansvar for. I den versende sag har vores CEO (Casper Von Kuskell. Red) allerede været ude og adressere udfordringen. Han anerkender, at vi har været naive og tidligere har undervurderet kompleksiteten af hvidvask. Det er en forfærdelig ting, og vi har et ansvar for, at det ikke rammer os eller sektoren igen,” siger Sasja Beslik.

Ifølge Sasja Beslik har banken kendt til sagen før den kom frem i pressen. ”Vi kan ikke gøre andet end at fortsætte vores arbejde med at transformere kulturen i banken. Det handler i bund og grund om at ændre mennesker. Vi har internt kendt til den aktuelle sag og den opmærksomhed, der retter sig mod os nu ændrer ikke på vores fokus på at gøre, hvad vi kan, for at det ikke sker i fremtiden,” siger Sasja Beslik.

Sasja Beslik har tidligere til Økonomisk Ugebrev Ledelse oplyst, at der er og fortsat vil blive investeret betydelige ressourcer i at forbedre kulturen i organisationen. Det er bl.a. sket ved at indføre nye værdier og formål for banken, samt en grundig gennemgang af bankens interne retningslinjer, systemer og processer. ”Adfærd og forretningsetik er nu direkte knyttet til, hvordan ledelsen vurderes både kvantitativt og kvalitativt,” siger Sasja Beslik.

Også CSR-funktionen har fået nyt fokus og fungerer ikke længere som den klassiske CSR-funktion, som blot skal sikre, at rapporteringerne sker efter gældende praksisser. ”Hele vores tilgang til CSR er ændret. Vi har 24 mand, der forsøger at tænke som en proaktiv supportfunktion for resten af organisationen. Vi ønsker ikke en CSR-funktion i traditionel forstand, men en funktion, der arbejder for at støtte og udvikle hele organisationen i en mere ansvarlig retning. Det gælder for såvel kultur- og adfærdsændringer såvel som på sparring om konkrete bæredygtige produkter og ansvarlige investeringer, siger Sasja Beslik.

Interne og eksterne initiativer hænger sammen

Ifølge Sasja Beslik hænger de interne planer for en stærkere kultur sammen med en stærk position udadtil som ansvarlig bank, der tilbyder konkrete bæredygtige produkter. Nordea har bl.a. annonceret, at de 2019 udfolder flere grønne lån og grønne obligationer. Om et par måneder lancerer banken desuden en helt ny e-learningsplatform, der skal oplyse både private og professionelle kunder om bankens ansvarlighedsprincipper for investeringer og ESG relaterede produkter.

Portalen er et led i en ny offensiv strategi, der sigter mod fortsat at styrke og udvikle Nordeas position som en af de førende banker inden for ansvarlige investeringer og bæredygtige produkter.

”E-learnings platformen lanceres på baggrund af et generelt behov for at styrke kundernes viden om ansvarlighed i den finansielle sektor. Samtidig udvider vi med en række nye produkter, der integrerer bærdygtighed og ansvarlighed.” siger Sasja Beslik.

Blandt Nordeas andre nye tiltag er også, at investeringsporteføljer bliver tilpasset Paris-aftalen. Men det er en svær øvelse, erkender Sasja Beslik. ”Hvis vi skal måle vores carbon-footprint op mod Parisaftalen kræver det bedre og ensartede data fra virksomhederne. Vi ser derfor meget frem til EU-parlamentets arbejde med en fælles standard for CO2-benchmark for emissioner. Men vi benytter allerede målepunkter for emissioner og opgør dem for vores investeringsprodukter. Det er et relativt komplekst område og e-learnings portalens formål er netop at oplyse om de metoder, vi benytter til at tage ansvar. CO2-aftryk er et eksempel som vi vil adressere,” siger Sasja Beslik.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank