Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Boganmeldelse: Fremtid i at rykke fra manager til leder

Hugo Gaarden

mandag 11. marts 2019 kl. 15:11

En manager lægger togskinnerne, men en leder lægger retningen for dem. Noget tilsvarende er sagt af mange, og det kan virke banalt. Men i bogen ”Leader’s Handbook”, der handler om at bringe management op til det næste niveau – ledelse – er der ikke megen banalitet. Forfatterne Ron Ashkenas og Brook Manville fra Harvard trækker på egne erfaringer inden for rådgivning og ledelse. Men bogen er især en slags resumé af mange års bøger og rapporter om ledelse fra Harvard Business Review.

Forfatterne lægger ud med at forklare det dilemma, mange yngre ledere i mellempositioner har: Hvordan kommer jeg op på et højere niveau, eller hvordan starter jeg min egen virksomhed? Hér lyder svaret, at de først og fremmest skal lære at tænke anderledes end hidtil: De skal tage flere risici, og de skal vænne sig til at være udstillet, netop fordi de skal lægge linjen for en fremtidig udvikling.

Men de skal stadig arbejde med andre mennesker, med særlig fokus på lederrollen, altså hvor man sætter retningen – frem for at være manager.

Jo længere man kommer ind i bogen, desto mere kød og visioner kommer der på sagen, og så understreger forfatterne, at der bliver et desperat behov for ledere (i forhold til managere) i en omskiftelig og stadig mere usikker verden. Der skal være nogle, der kan udstikke langsigtede mål og visioner, ikke mindst for virksomheder, der er ved at opgive ævred. Det er ifølge forfatterne et voksende problem, at det skyldes, at virksomheder i for høj grad været ledet af managere og ikke ledere, som tør ændre kursen radikalt, og som har evnerne til det.

De henviser til, at virksomheders levetid falder dramatisk. De største holder i gennemsnit kun 17 år mod godt 60 år i efterkrigstiden. Kun 63 procent af virksomheder, der blev børsnoteret efter 2000, ventes at blive mere end fem år, kun 33 procent bliver mere end ti år. Mellem 60 og 80 procent af alle iværksættervirksomheder knækker halsen i løbet af de første fem år.

Forfatterne prøver at forklare, hvorfor den udvikling sker. De fortæller om Ford, der er par gange har stået på randen af konkurs, men hvor innovative ledere fik reddet virksomheden. Alligevel kiksede de få år senere, så nye kom til roret. Skal det være normen fremover? At virksomheder lever på katastrofens rand? At ledere jævnligt skal skiftes ud?

Ikke nødvendigvis, men kravene til lederne er blevet helt anderledes end tidligere. De skal mere end tidligere kunne håndtere disruption, som når Tesla og førerløse biler truer bilindustrien, og de skal også kunne genoplive virksomhederne. De skal kunne tage stilling til deres egne fejltagelser og hive sig selv op med hårene. Den største fare ligger i, at ledere og virksomheder lægger sig til rette på laurbærrene, når de har succes. De henviser til flere virksomheder og kommer med flere forklaringer på, at nogle ledere formår at undgå nedturene og evner at korrigere kursen. De mener ikke, at vi skal leve med så mange virksomhedsødelæggelser, som vi har oplevet.

Som et eksempel fremhæves finanstjenesten Thomson Reuters, der er langt mere end et nyhedsbureau. Kerneaktiviteten var for en halv snes år siden på nedtur. Produktion og salg af skærmterminaler til finanssektoren og investorer var på en glidebane på grund af ny konkurrence. En ny leder, Jim Smith, der begyndte som journalist, fik på to år lavet en gennemgribende strukturændring, ikke bare i terminalforretningen, men i hele gruppen, der havde foretaget hundreder af opkøb, så det kneb med koncernens sammenhæng.

Han skabte Catalyst Fund, som med innovative ideer og aktiviteter – og penge – skulle hjælpe nye ideer igennem på alle led. En spydspids. Nu er der en klar målsætning om at hjælpe alle typer virksomheder med at finde løsningen på deres mest påtrængende problemer. Nyheder og digitalisering er gjort til den drivende kraft i denne ”rådgivning.” Reuters skal ikke bare levere nyheder.

En leder må sætte meget tid af til at følge de tendenser, der peger ind i fremtiden – trusler og muligheder. Derfor må en leder også være parat til at lade ildsjæle etablere nye virksomheder eller aktiviteter, også selv om de måske kuldsejler. Men de må også lære af processen.

Bogen slutter med et kapitel om, hvordan ledere kan udvikle sig selv og ikke bare virksomheden. Her bliver det for alvor understreget, at der ikke er én formel, der kan kopieres. Ledere skal lære sig selv at kende, og de skal have vinderinstinktet og viljen til at blive ved. Banalt?

Hugo Gaarden
Leader’s Handbook, Ron Ashkenas og Brook Manville, Harvard Business Review, 260 sider, 30 dollar.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank