Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Den nye CEO Profil: Færre topchefskift i 2018

Morten W. Langer

mandag 11. marts 2019 kl. 15:33

TDC: Danskernes pensionspenge i nyt kæmpe milliardsats

Økonomisk Ugebrev Ledelse kortlægger hvert år profilen på den nye CEO, baseret på en analyse af samtlige CEO skift i de 1000 største erhvervsvirksomheder det foregående år. Særlige konklusioner i årets kortlægning er, at der er sket færre CEO skift end de foregående seks år, og andelen af kvindelige topchefer er fortsat lav, men alligevel den højeste i syv år – med en kvinde på topposten hver syvende gang, der sker et CEO skifte.

Antallet af udskiftninger på posten som adm. direktør i de 1000 største danske erhvervsvirksomheder var sidste år det laveste i de seneste seks år. I de 1000 virksomheder var der sidste år 102 CEO skift, og det er næsten tyve procent lavere end de foregå-ende år. Andelen har ellers ligget nogenlunde stabilt de seneste seks år, med undtagelse af 2016, hvor der var hele 132 skift på topchefposten. Oversigten over de afgåede og de tiltrådte CEO’er kan ses i slutningen af dette tema.

Sidste års 102 CEO skift er ensbetydende med, at den gennemsnitlige ”levealder” for en CEO i samme virksomhed er knap ti år. I forhold til de mange chefskift i 2016 svarer det til, at den siddende adm. direktør i gennemsnit holder to et halvt år længere. 2016 var særligt kendetegnet ved, at mange virksomheder skiftede CEO profil fra knivskarpe effektiviseringskompetencer, som prægede dagsordenen efter finanskrisen, til en mere offensiv CEO profil. I 2016 var der også en stigende erkendelse af, at man godt kunne begynde at lægge finanskrisen bag sig.

Forrige år var CEO’erne altså igen mindre i skudlinjen, men der skete alligevel skift af topchefen i hver niende virksomhed. Og sidste år kom der altså endnu mere stabilitet ind i topledelsen, i hvert fald på den øverste post. Som det fremgår af Økonomisk Ugebrevs kortlægning af direktionsskift i de 1000 største virksomheder (se tidligere udgave af Økonomisk Ugebrev Finans) har der de seneste år været betydelig mere aktivitet på direktionsgangen, når det gælder ikke CEO’er.

Direktionerne i rigtig mange virksomheder er blevet udvidet med flere medlemmer. Det afspejler en erkendelse af, at den adm. direktør ikke kan klare det hele, og at det derfor i stigende grad bliver et holdarbejde at lede mellemstore og store virksomheder. Herunder med fokus på de forskellige nye kompetencebehov, der er opstået, blandt andet omkring digitaltransformation.

Andelen af kvinder på topposten, når der skal findes ny CEO, er fortsat relativt lav. Men den positive del af historien er, at andelen sidste år var 14 procent, mod 12 procent i 2017 og kun syv procent i 2016. Det er dog stadig et særkende, at hovedparten af de kvindelige topchefer kommer ind i udenlandsk ejede virksomheder i Danmark, og i halvdelen af tilfældene er der tale om udenlandske kvinder.

I top 100 virksomhederne skete der sidste år skift af adm. direktør i 18 virksomheder, og her kom der kvinder ind på topposten i fire virksomheder. De to mest omtalte ansættelser var Allison Kirkby, som afløste Pernille Erenbjerg i TDC, efter blandt andet ATP og PFA overtog ejerskabet, og Deborah Dunsire, der afløste Kåre Schultz i Lundbeck. Antallet af kvindelige topchefer i de større børsnoterede selskaber er dermed øget fra to til tre, hvor den tredje er Karen Frøsig i Sydbank.

Som tidligere år har Økonomisk Ugebrev Research i den omfattende kortlægning indsamlet oplysninger om den nye CEO, herunder alder, uddannelsesbaggrund, kompetencer, tidligere beskæftigelse og om der er tale om en intern eller ekstern rekruttering, samt køn.

Overordnet var der sidste år langt flere topchefskifter blandt de 100 største virksomheder, hvor udskiftningsfrekvensen sidste år var det dobbelte af de øvrige størrelsesgrupper. I de seneste års kortlægning er CEO skiftene i højere grad sket i virksomhedsgrupperne fra nummer 300 og op efter. Og i årene før, altså 2014-2015, skete udskiftningerne af den adm. direktør især blandt de allerstørste virksomheder fra nummer ét til nummer 200 i størrelse. Meget tyder således på, at der nu er en ny udskiftningsbølge på vej, da de nye ”bølger” som regel starter i de store virksomheder.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank