Bølgen af udskiftninger i toppen af dansk erhvervsliv fortsætter. I rigtig mange af de store danske virksomheder er der sket udskiftninger de seneste år. Forklaringen er dels en kortere lunte hos bestyrelserne, og dels ejer- og strategiskifter.
Tiden, hvor den adm. direktør bestod, og ejerskaber og bestyrelser skiftede, er ultimativt slut. For ti år siden var den stærke adm. direktør det faste omdrejningspunkt i de fleste virksomheder, og der kunne ske store omvæltninger, hvor der blev flyttet rundt på det meste, men ikke på CEO’en. Han skiftede som regel kun ved pensionering, eller efter ekstremt ringe resultater over en længere årrække. Hvem kan ikke huske Ditlev Engels alt for lange ophold i Vestas? Ligesom der er rigtig mange eksempler på bestyrelsens langmodighed og manglende handlekraft.
I dag er situationen en helt anden: Bestyrelserne skifter deres CEO ud for meget mindre, eksempelvis ønsket om en anden strategi eller simpelthen nye kræfter på topposten. Det betyder også, at topchefer, der formelt er blevet sat fra bestillingen, i de fleste tilfælde fortsat har en god erhvervskarriere foran sig, måske som professionelt bestyrelsesmedlem, som mange vælger det.
Blandt de hele 18 CEO skifter i Top 100 gruppen sidste år, er der også mange forklaringer på udskiftningen. Hvorfor adm. direktør Thomas Borgen stoppede hos Danske Bank er en velbeskrevet historie, som vi ikke skal træde meget rundt i. Selvom bankens hvidvaskhistorie ikke var hans opfindelse, har det belastet bankens omdømme for meget, at han ikke stoppede det.
Blandt de største danske virksomheder er der også skiftet stort ud hos TDC, både i bestyrelsen og direktionen, hvor Allison Kirkby fra Tele 2 har afløst Pernielle Erenbjerg som CEO. TDC’s nye ejere har udmeldt en ny strategi, hvor infrastrukturforretningen udskilles i et selvstændigt selskab, og Pernille Erenbjerg var også i opposition til de nye ejers strategi, så det var oplagt med en udskiftning her.
Der var også skifte i landets 24. største virksomhed, grossisten Dagrofa, der i en årrække har haft problemer med at skabe lønsomhed, ikke mindst efter en kostbar nedlukning af den nye kæde Kiwi. Topchefen gennem fem år, Peter Thau, blev midlertidig afløst af tidligere DSB chef Jesper Lok, der senere overlod tøjlerne til Thomas Pietrangeli, der tidligere har haft forskellige direktørposter i Arla. Andelen af unge topchefer er stigende, med en andel på otte procent af de nye CEO’er under 39 år. Det er over dobbelt så mange som forrige år, og også mere end for to år siden. Andelen af nye CEO’er over 60 år er fortsat lav og faldende, fra syv procent i 2017 til seks procent sidste år.
Årets kortlægning viser også, at bestyrelserne fortsat henter en meget høj andel af de nye CEO’er udenfor virksomheden. Andelen af eksterne CEO rekrutteringer var sidste år 43 procent mod 46 procent året før. Udviklingen kan både afspejle, at bestyrelserne fortsat ikke har nok fokus på interne talentudviklingsprogrammer, men også, at bestyrelserne er blevet bedre til professionelle executive search processer for at finde den absolut ”bedste mand til posten.”
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.