Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tilsyn: Pensionssektor har pålagt kunderne skjulte omkostninger

Carsten Vitoft

tirsdag 12. marts 2019 kl. 16:00

Flere pensionsselskaber kryber i en ny tilsynsredegørelse til korset og erkender, at de har hævet skjulte omkostninger på kundernes pensionsopsparing i form af såkaldt kursskæring ved handel med værdipapirer. Alligevel griber Finanstilsynet ikke ind. Myndighedernes passivitet møder kritik fra eksperter.

Finanstilsynet konkluderer i en ny redegørelse, at flere pensionsselskaber i årevis har snydt deres kunder og skummet fløden på kundernes pensioner i form af ekstra omkostninger, som ikke har været synlige for kunderne. Det er sket, når selskaberne har handlet værdipapirer for kundernes penge og taget overpriser som f.eks handelskurtage, hvorved kundernes pensioner er blevet mindre og selskabernes overskud er blevet større.

Konklusionen fremgår af en redegørelse fra Finanstilsynet, hvor flere pensionsselskaber oplyser, at de anvender kursskæring eller andre betalingsmetoder, der minder om det. En metode er eksempelvis, at pensionsselskabet den ene dag køber aktier til kurs 100, men allerede næste morgen sælger de samme aktier videre til kunden for kurs 101, og dermed opnår en gevinst på bekostning af kundernes pensioner.

ER DET LOVLIGT?

Alligevel vælger Finanstilsynet at se gennem fingre med problemet, og det møder nu skarp kritik.

”Jeg stiller mig selv det spørgsmål, om det her virkelig er lovligt, og om det så foregår på den måde, at selskaberne selv fabrikerer omkostninger gennem kursskæring, til skade for kunderne og til gavn for sig selv. På dette punkt er Finanstilsynets redegørelse aldeles uklar, og det får vi simpelthen ikke svar på. Hvis investeringerne så at sige overnatter i selskabet for at lave en kunstig og skjult omkostning, så er det til skade for kunderne. Det kan da ikke være rigtigt, at sådan noget kan foregå,” siger en af Danmarks førende forskere i handel med værdipapirer, professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet.

Finanstilsynets redegørelse er et resultat af afsløringer i Økonomisk Ugebrev i efteråret 2017, hvor blandt andet selskabet Skandia erkendte brug af kursskæring. Unavngivne kilder i pensionssektoren bekræftede også eksistensen af de skjulte omkostninger. Men efter tilsynets redegørelse er ingen altså blevet klogere på omfanget, præcis hvilket selskaber, der har praktiseret kursskæringen, eller hvor mange pensionskroner, kunderne indtil videre har mistet på det.

Forbrugerrådet TÆNK synes også, at tilsynet i redegørelsen rejser flere spørgsmål, end der besvares: ”Det er da helt rimeligt, at alle de omkostninger, som kunderne betaler, kommer frem i lyset og indgår i ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent). Jeg læser det sådan, at Finanstilsynet siger, at det her sker, men det fremgår ikke klart, hvad tilsynet vil gøre ved det. Jeg synes også, at man med rimelighed kunne forvente svar på, hvad tilsynet vil gøre. Ikke mindst når vi får at vide, at det her faktisk sker i branchen,” siger seniorøkonom Morten Bruun Pedersen.

SKØNNE SPILDTE KRÆFTER

Den nye tilsynsredegørelse møder også kritik for både at være uklar og uforståelig. Det fremgår ikke,cddx om tilsynet har lavet egentlige undersøgelser i selskaberne, eller om det bare har spurgt selskaber, om de har snydt med kurskæring. ”Ud af i alt 31 livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser er der enkelte virksomheder, der oplyser, at de anvender kursskæring eller betalingsmetoder, der minder om kursskæring, i et eller andet omfang. Langt størstedelen af virksomhederne afviser kursskæring, mens enkelte virksomheder tilkendegiver, at de ikke har kendskab til, at kursskæring skulle foregå i deres virksomheder,” konkluderer tilsynet.

”Det her er skønne spildte kræfter fra tilsynets side, der står jo intet i redegørelsen, vi ikke vidste i forvejen. Man kan se, tilsynet også har fokus på eksterne leverandører, men det her bliver jo først rigtigt slemt, når pensionskoncernerne selv tjener penge på det. Man skal jo huske, at pengene kun kan komme fra folks pensioner,” siger aktuar og uafhængig pensionsrådgiver Søren Andersen fra FPension.

Derfor kan redegørelsen gå fra at blive ”spildte kræfter” til i stedet at åbne for en ren indtjeningsmaskine for pensionsselskaberne, hvis tilsynet med redegørelsen nu har blåstemplet anvendelsen af kurskæring i hele sektoren.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank