Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nina Smith førte valgkamp, længe efter hun selv var valgt

Ejlif Thomasen

søndag 17. marts 2019 kl. 20:14

Efter det netop overståede valg til ejerforeningen Forenet Kredits repræsentantskab bliver der igen rejst kritik af fremgangsmåden. Flere medlemmer kritiserer foreningens bestyrelsesformand Nina Smith. Hun havde travlt med at promovere ledelsens egne kandidater, selvom hun som formand burde være neutral, lyder kritikken.

Bestyrelsesformand Nina Smith kritiseres nu for at promovere ledelsens kandidater, selvom hun allerede primo februar personligt var sikret valg, fordi der var fredsvalg på erhvervsområdet. En af de uafhængige kandidater er formanden for Fair Bidrag, Chresten Ibsen. ”Det kan kun undergrave synet på demokrati, at bestyrelsesformanden arbejder for egne kandidater imod engagerede låntagere, der selv stiller op. Det er helt sikkert ikke en fremgangsmåde, der giver låntagere ekstra lyst til at stille op til kommende valg, når der fra ledelsens side er en voldsom modarbejdning,” siger hun.

SPØRGSMÅL TIL NINA SMITH

Økonomisk Ugebrev har derfor stillet en række spørgsmål til bestyrelsesformand Nina Smith: ”Som vi forstår forløbet, var du allerede omkring den 5. februar 2019 sikret fortsat plads i repræsentantskabet, da der ikke var flere kandidater under erhverv, end der skulle vælges, og således ikke blev afholdt valg. Hvorfor vælger du så alligevel efterfølgende at føre en intensiv valgkampagne? Mener du, at det er foreneligt med din rolle som bestyrelsesformand i Forenet Kredit aktivt at støtte ledelsens kandidater imod de uafhængige kandidater? Burde du ikke i stedet lade medlemsdemokratiet køre uden aktivt at forsøge at påvirke valget af bestemte kandidater?

Nina Smiths svar: ”Selvfølgelig fører jeg valgkamp. Jeg har brugt min egen personlige fritid og energi på at fortælle om Forenet Kredit og det, jeg tror på. Jeg har arbejdet sammen med de uafhængige kandidater, som jeg mener vil give Forenet Kredit det stærkest mulige repræ-sentantskab, til gavn for medlemmernes og kundernes interesser, såvel nu som i fremtiden. Det er demokrati, og jeg har selvfølgelig brugt mine demokratiske rettigheder. Andre medlemmer af repræsentantskabet har også brugt deres demokratiske rettigheder og tid på at støtte kandidater. Det er i øvrigt glædeligt at se det engagement, der har været udvist ved dette valg i Østjylland”.

Meldingen om, at hun som bestyrelsesformand for Forenet Kredit mener, at det er i orden at promovere ledelsens egne kandidater, står i kontrast til tidligere udmeldinger fra Forenet Kredit. Således var Forenet Kredits melding til Pressenævnet i den seneste sag mod Økonomisk Ugebrev. ”Forenet Kredit, pressechef [Person B]: ”Ingen i Forenet Kredit arbejder for at fremme nogle kandidater frem for andre. De kandidater i bestyrelsen, der selv var på valg, har naturligvis arbejdet for selv at blive valgt, ligesom alle andre kandidater. Forenet Kredit sikrer, at valgene foregår efter reglerne, og vi er glade for de medlemmer, som vælger at engagere sig i valget. Forenet Kredit vil fortsat opfordre alle medlemmer til at deltage i valgene.”

UNDREN OVER STEMMEFORDELING

Efter det seneste valg til Forenet Kredits repræsentantskab er der også stor undren blandt de uafhængige kandidater over, at det igen lykkedes ledelsen at skaffe opbakning fra marginalt flere vælgere, end de uafhængige kandidater kunne opnå. Ledelsens kandidater fik i omegnen af 1200 stemmer, mens uafhængige kandidater typisk fik 1000-1100 stemmer. En enkelt af de uafhængige kandidater – Troels Ravn Klausen – fik dog 20 stemmer flere end ledelsens kandidat med færrest stemmer. Går vi et år tilbage, fik ledelsen sine kandidater ind med hver omkring 700 stemmer – igen et par hundrede mere end de uafhængige kandidater.

Mistanken fra uafhængige kandidater går derfor på, at ledelsen i Forenet Kredit tidligt har vidst, hvor mange vælgere, der var tilmeldt, og dermed haft viden om hvor mange fuldmagtsstemmer der skulle til at slå de uafhængige kandidater. ”Tilmeldingen til valget sker direkte igennem VP Securities systemer, og al data ligger i deres systemer, som Forenet Kredit ikke har adgang til. Medarbejderne i sekretariatet får løbende en status på, hvor mange der er tilmeldt valgmøderne. Dette er nødvendigt af hensyn til afviklingen – blandt på grund af tilladelser fra brandmyndigheder, mad osv. Tallet er løbende offentliggjort,” skriver pressechef i Forenet Kredit Mathias Fremmen i et svar til Økonomisk Ugebrev. Han tilføjer, at der ikke har været nogen viden om, hvor mange fuldmagter der var i spil.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank