Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tanggaard: ”Det virker som et hul i loven”

Økonomisk ugebrev

søndag 17. marts 2019 kl. 20:17

Finansielle virksomheder oplyser for dårligt om sammenhæng mellem bæredygtighed og aflønning

Økonomisk Ugebrev har fået en af landets fremmeste uafhængige eksperter i pensionsforhold til at forholde sig til Finanstilsynets redegørelse om skjult kursskæring i pensionssektoren. Professor Carsten Tanggaard, Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet skriver i denne kommentar, at det virker som et hul i lovgivningen, hvis pensionsselskaberne lovligt kan tage skjult kursskæring fra danskernes opsparing, og han efterlyser en mere klar stillingtagen fra myndighederne. Hans kommentar kommer i forlængelse af Økonomisk Ugebrevs omtale i sidste uge af en ny redegørelse fra Finanstilsynet, som andre eksperter kalder utilstrækkelig og overfladisk.

Finanstilsynet har som bekendt offentliggjort resultatet af undersøgelsen om korrekt afregning af værdipapirhandler, og af om der foretages kurskæring. Finanstilsynets temaundersøgelse skete på baggrund af artikler i Økonomisk Ugebrev i 2017, hvor kilder forklarede om kursskæring og mellemhandleravancer i kommercielle pensionsselskabers aktiehandler.

KURSSKÆRING

Et pensionsselskab investerer i aktier gennem en kapitalforvalter. Kapitalforvalteren køber aktierne på børsen for pensionsselskabets regning og afregner bagefter med selskabet. Hvis handlen afregnes til andet end børskursen, sker der kursskæring.

Kapitalforvalteren opnår derved betaling for arbejdet med kapitalforvaltning. Alternativt skal der ske en direkte betaling gennem en honoraraftale.

Kursskæring har konsekvenser for kundernes afkast og omkostninger. Hvis betalingen for kapitalforvaltning sker gennem kursskæring, bliver en direkte og synlig omkostning – honoraret til kapitalforvalteren – omdannet til en indirekte og skjult omkostning – en kursskæring – for pensionskunderne.

Det betyder, at pensionsselskabernes omkostningsstatistikker bliver misvisende og får omkostningerne til at se mindre ud, end de faktisk er. Og der er betydelig risiko for, at omkostningerne ikke bliver markedsbestemte. Det vil sige større end de burde være. Et seriøst pensionsselskab vil derfor altid forlange – og kontrollere – at afregningen sker til den kurs, der er opnået på børsen.

Uanset kursskæringens lovlighed kunne problemerne måske håndteres, hvis der var styr på interessekonflikterne. Ifølge Økonomisk Ugebrev har kommercielle pensionsselskaber oprettet egne fondsmæglerselskaber, der handler aktier for selskabet. I visse tilfælde har der åbenbart været anvendt en model, hvor de indkøbte aktier overnatter i fondsmæglerselskabet, hvorefter der opstår en mellemhandleravance i form af en kursskæring.

Denne avance til pensionsselskabet reducerer pensionskundernes afkast, og den kan ikke aflæses af selskabernes omkostningsstatistikker. Incitamentet til forretningsmodellen opstår, fordi selskabet og kapitalforvalteren har fælles interesser, og derfor ikke samtidig kan varetage pensionskundernes interesser. Modellen har simpelthen indbygget en usund interessekonflikt.

Finanstilsynets redegørelse lader flere spørgsmål være ubesvarede: Det er svært at forstå, om kursskæring er lovligt eller ulovligt. Og om eventuel lovlighed afhænger af, om betalingen sker til ekstern kapitalforvalter eller til eget fondsmæglerselskab.

Hvis vi antager, at Økonomisk Ugebrevs oplysninger er korrekte, og hvis kursskæring faktisk er lovligt, hvorfor er det så nødvendigt at lade de indkøbte aktier overnatte i eget fondsmæglerselskab frem for at lade handlerne ske direkte mod pensionsselskabets konti og depoter?

HUL I LOVEN?

Uanset lovligheden af kursskæring har kunderne brug for klart at forstå, om et eller flere selskaber har oprettet fondsmæglerselskaber alene med henblik på mellemhandleravancer og kursskæring.

Hvordan sikres en ordentlig varetagelse af kundernes interesser, hvis selskaberne fuldt ud lovligt kan konstruere og skjule ekstra omkostninger gennem koncerninterne aktiehandler? Det virker som et hul i lovgivningen.

Endelig er det ikke let at forstå, hvorfor problemet kan og skal løses ved, at branchen genvurderer omkostningsstatistikkerne, fremfor at man bare stopper en usund forretningsmodel. Medmindre formålet er at oppuste og skjule kundernes omkostninger, er der jo ingen fordele for nogen ved betaling gennem kursskæring!

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank