Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Den gamle garde af analytikere holder stand

Sten Thorup Kristensen

søndag 17. marts 2019 kl. 23:23

BørsmæglerRating 2019, Aktieanalytikere: For første gang i 12 år er der en ”ny” vinder af Økonomisk Ugebrevs rating af aktieanalytikere – nemlig Lars Topholm fra Carnegie, der i år sniger sig inden foran Michael Novod fra Nordea. Men bortset fra det ligner toplisten sig selv. Det kniber med rekrutteringen af unge analytikere, som kan blande sig i topstriden.

Det er lidt historisk, når Lars Topholm fra Carnegie i år vinder Økonomisk Ugebrevs rating af aktieanalytikere. Man skal nemlig helt tilbage til 2008 for at finde en rating, som ikke blev vundet af enten farmaanalytiker Michael Novod fra Nordea eller af finansanalytiker Per Grønborg, der i dag er i SEB, men som tidligere var i Danske Bank.

Det er dog også kun lidt historisk, for Lars Topholm, der i de seneste år især har gjort sig bemærket ved at gennemskue, hvad der skete i Pandora, før selskabets ledelse selv gjorde det, har haft høje ratings gennem flere årtier. I det hele taget er aktieanalyse et fag, hvor erfaring har stor værdi, og selv om der løbende sker en afgang fra faget – typisk til ir- eller investorfunktioner – er toppen af listen

præget af de samme ”gamle” navne. Således var fire af navnene i årets top 10 også i top 10 i 2008, og i år er der kun to analytikere, der for første gang gør sig bemærket i top 10 – nemlig Danske Banks Asbjørn Mørk på syvendepladsen og Nordeas Christian Ryom på ottendepladsen.

Michael Novod går kun en enkelt placering tilbage og får stadig en meget høj rating. Når han ikke helt rammer toppen, kan det spille ind, at Novo Nordisk-aktien, som han i særlig grad er specialisten på, langt fra er så hypet, som den har været. Det lægger en dæmper på vækstudsigterne for selskabet, at ønsket om at presse insulinpriserne nedad i dag stort set er det eneste, de to amerikanske partier kan blive enige om.

Aktieanalytiker Poul Ernst Jessen fra Danske Bank gentager sidste års tredjeplads. Også han har været med i årtier. Men i det seneste år har han især været i vælten, fordi han var i stand til at forholde sig kritisk i balladen om TDC, som et konsortium med ATP i spidsen købte fri at børsen, samtidig med at det kuldkastede det strategiske oplæg, som selskabets ledelse lige havde fremlagt.

På listen falder det i øvrigt i øjnene, at medtech-analytikerne er i høj kurs. Tre af dem – Danske Banks Thomas Bowers, Carnegies Granholm Leth og førnævnte Christian Ryom – er i top 10. De har kunnet fornøje deres kunder med gode gevinster på GN Store Nord og især Ambu, for hvem opturene har været større end nedturen.

Omvendt falder det også i øjnene, at kun en Mærsk-analytiker – Nordeas Marcus Bellander – overhovedet har fået point nok til at komme med på listen. Naturligvis har Mærsk-investorerne haft et surt år, men de føler sig altså åbenbart heller ikke godt hjulpet af analytikerne, der endda i de fleste tilfælde også dækker DSV, for hvem tiderne er meget bedre.

STOR AFGANG

Men det allermest interessante, hvis man kigger fremad, skal man måske finde mod listens bund. Her er der – som altid – flere nye navne. Men to af dem, nemlig Andrew Carlsen og Ole Henrik Bang Andreasen fra ABG, har siden ratingen forladt faget for at blive henholdsvis ir-chef i Genmab og hyret af en hedgefond i London. Og de nye navne dækker i det hele taget ikke over det samme, som de gjorde tidligere, mener Jesper Jensen, analysechef i Nordea. Mange, som man før ville sige skulle bruge et eller to år mere under oplæring i en støttefunktion, har i dag et selvstændigt ansvar for dækning af selskabet.

”Sandheden er, at antallet af senioranalytikere er reduceret drastisk, også i Danmark, primært fordi betalingsvilligheden blandt fund managerne er faldet efter MifFID II. Det er utroligt mange, der har forladt branchen, og der er væsentligt færre seniormedarbejdere – medarbejdere, der har været i industrien i længere tid – tilbage,” siger Jesper Jensen.

Handelsbanken vil være mere synlig

I sidste uges BørsmæglerRating fremgik det, at Handelsbanken – som ellers tidligere var en af branchens stærke spillere – ikke fik bedømmelser nok til, at der kunne beregnes en egentlig rating. I ratingen af analytikere står det endnu værre til: Ikke en eneste af de ti analytikere, der dækker danske aktier i Handelsbanken, får så meget som et enkelt point fra hverken investorer eller selskaber.

Banken giver dog ikke op, understreger analysechef Peter Sehested. Han mener, at Handelsbanken i undersø-gelsen bliver påvirket af bankens fokus på større kunder. Derudover har man måske ikke været tilstrækkeligt synlig i Danmark, og det skal der nu rettes op på. ”Vores strategi er uændret at levere analyser og services af høj kvalitet til investorer, der er interesserede i nordiske aktier. I salgsfunktionen har vi hyret Christopher Rygaard, som kommer fra SEB, til at udbrede kendskabet til vores produkt. I 2018 blev vi ranket af Thomson Reuters til at være bedste nordiske broker. De måler på earnings-anbefalinger og anbefalingernes kvalitet, og vi lå forrest, med stor margin ned til nummer to,” siger Peter Sehested.

Sådan har vi gjort

Økonomisk Ugebrevs rating af børsmæglernes aktieanalytikere er baseret på input fra 29 porteføljemanagerne med ansvar for danske aktier, og tillige fra ir-ansvarlige i 24 børsnoterede selskaber. Hver har givet henholdsvis 3,2 og 1 point til de tre analytikere og sælgere, de mener, gør arbejdet bedst. I tabellerne er kun nævnt de analytikere og sælgere, der har fået mindst tre point. I analytikernes holdkonkurrence er dog også point til øvrige talt med. Ved pointlighed i den individuelle rating af analytikere er den, der har fået flest point fra porteføljemanagere, placeret højest. Porteføljemanagere og ir-ansvarlige ser analytikerne fra to forskellige vinkler, der har hver sin værdi.

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank