Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Analysehusene vender blikket mod nye indtjeningsmuligheder

Sten Thorup Kristensen

søndag 17. marts 2019 kl. 23:33

ØU rating af ESG-mål i CEO-løn: Nordea vinder foran Tryg

Når investorerne ikke vil betale så meget for aktieanalyser som tidligere, må der hentes indtjening andre steder. Det bærer hen mod, at selskaberne selv skal betale for analyserne, såkaldt commissioned research. Nordea står godt på den front – bankens analytikere får de klart bedste ratings af ir-managere.

Nordeas analytikere har i år samlet 96 point, og dermed udbygger storbanken sin føring i ”holdkonkurrencen” til Danske Bank. Traditionelt står Nordea relativt stærkest på bedømmelserne fra ir-managerne. Men i år er banken også blot ét enkelt point fra at indhente rivalen, hvis man kun kigger på bedømmelserne fra porteføljemanagerne. Point fra investorerne har været anset som de mest attraktive, fordi de var kunderne – det var dem, der lagde pengene i butikken.

Når vi skriver det i datidsformer, er det fordi markedet, som beskrevet i seneste udgave, har ændret sig drastisk, efter at MiFID II trådte i kraft for godt et år siden. Nu skal investorerne betale særskilt for aktieanalyser, og det har de vist sig ret uvillige til. Det har uundgåeligt sat gang i de strategiske overvejelser i analysehusene.

Og svaret, der ligger lige for, er, at man i stedet dirigerer sine ressourcer hen mod at få virksomhederne til at betale for, at der bliver skabt opmærksomhed om deres aktier. ”Overordnet vil en faldende betalingsvillighed fra de institutionelle investorer helt naturligt drive en overvejelse omkring hvordan analytikernes ressourcer udnyttes bedst. Det vil uden tvivl medføre fundamentale ændringer i den nuværende forretningsmodel for alle markedsdeltagere i de kommende år,” siger analysechef Jesper Jensen fra Nordea. Som markedet bevæger sig hen mod betalt dækning, bliver Nordeas mange point fra ir-managere mere og mere værd. Også Danske Bank er opmærksom på problemstillingen. Banken har sit fokus på porteføljemanagere, fastslår analysechef Thomas Steen Hansen, og banken ligger således i egen optik i front. Men det er en synsvinkel, der kan ændre sig i de kommende år.

”Jeg mener, at det fremover bliver nødvendigt at finde flere alternative indtægtskilder til at finansiere aktieanalysen og sales, hvis de institutionelle investorer fortsætter med at reducere deres betaling for den service, branchen leverer. Det bliver nødvendigt for at opretholde en høj kvalitet i produktet.

Det er meget svært at se, at man fremover udelukkende kan leve af den betaling, investorerne er villig til at betale,” skriver Thomas Steen Hansen i en mail til Økonomisk Ugebrev.

Tredjebedste ratede hold findes hos Carnegie. Her er det især Lars Topholms mange point, der trækker op. Økonomisk Ugebrevs rating undervurderer formentligt bankens analytikere, fordi de har deres hovedfokus i Danmark på nogle få meget store kunder, der kun i mindre omfang deltager som respondenter i denne undersøgelse. Det samme forhold gør sig gældende for SEB, der falder ned på femtepladsen. Der er f.eks. ingen meldinger om, at den navnkundige finansanalytiker Per Grønborg, der nu ligger lavt på den individuelle liste, skulle have mistet sin kant, siden han for få år siden var topratet.

Mellem Carnegie og SEB ligger AGB Sundall Collier, der ikke har nogen topratede analytikere, men som til gengæld har en rimelig bredde, hvor seks analytikere samler point sammen til holdet. To af dem har, forladt huset, siden vi gennemførte undersøgelsen. Nye analytikere har afløst dem, men også hos ABG er det en udfordring at få investorerne til at betale den pris, som er forudsætningen for at kunne betale de lønninger, en aktieanalytiker forventer for at stå til rådighed 24 timer i døgnet.

”Der er nogle trusler for den traditionelle måde at være analytiker på. Som vi ser udviklingen, bliver de mere en ressource til industrividen – en ressource, som man kan trække på i mange forbindelser. De kan f.eks. være sparringspartnere for selskaberne. Jeg er overbevist om, at analytikerne over tid vil arbejde mere og mere med corporate finance,” siger managing partner Tue Østergaard, der også pointerer, at selskaberne har stærkt brug for den opmærksomhed, analytikerne giver dem, og om nødvendigt selv ofte vil betale for den.

Sten Thorup Kristensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank