Lundbeck annoncerede i forbindelse med fremlæggelsen af halvårsregnskabet sidste onsdag d. 19. august en omfattende restrukturering af selskabet med henblik på at øge profitabiliteten i selskabet. Dette vil blandt andet betyde markante udgiftsbesparelser, herunder beskæringer i medarbejderstaben samt en langt skarpere prioritering af de medicinske fokusområder. Dermed har selskabets nye adm. dir Kåre Schulz, som blev ansat så sent som i maj måned, meget hurtigt udstukket den langsigtede strategiske retning han ønsker at tage Lundbeck i. Markedet har indtil videre belønnet det klare strategiskifte resolut og aktiekursen er steget med ca. 16% siden regnskabsaflæggelsen og for hele året er kursen steget med 60%.
Omlægning koster på bundlinjen
Rent konkret indebærer restruktureringen, at udgiftsbasen vil blive reduceret med 3 mia. kr. når planen er fuldt effektueret i 2017. Allerede i 2016 ventes dog besparelser på 1,5 mia. kr., hvilket ledelsen skønner, vil resultere i et positivt driftsresultat. Det langsigtede mål er at ramme en EBIT-margin på ca. 25%, som modsvarer gennemsnittet for den amerikanske farmaceutiske industri. 1000 medarbejdere, eller 17% af medarbejderstaben vil blive afskediget over de kommende måneder, således at medarbejderstaben bringes under 5000 ansatte. Det er særligt den europæiske forretning man ønsker at effektivisere, og det betyder at fokusset på den lange bane vil være på produkterne Abilify Maintena, Brintellix, Northerea, Onfi og skizofrenimedicinen Rexulti (Brexpiprazol), som blev godkendt i USA i juli 2015. På pipelinefronten vil fokusset fremadrettet være på de fire medicinske hovedområder som Lundbeck skønner at man besidder den største ekspertise inden for, nemlig Alzheimers, Parkinsons, skizofreni og depression. Dette medfører, at tidlige udviklingsprogrammer inden for fx smerte og hjertekarsygdomme vil blive lukket ned.
Lundbeck er kommet ud 1.halvår 2015 med et driftsunderskud på 4,9 mia. kr. og et resultat efter skat på -4,0 mia.kr. Begge tal er markant dårligere end 1. halvår 2014 med et driftsoverskud og nettoresultat på hhv. 0,8 mia. kr. og 0,5 mia. kr. Den primære årsag skal findes i at den nye Lundbeck-ledelse har foretaget en reklassificering af tidligere milepælsbetalinger til partnere, således at disse under ét nu registreres som R&D udgifter i 2.kvartal 2015. Den samlede værdi af disse er 4,8 mia. kr., hvorfor udgifterne til forskning og udvikling er steget drastisk i 1.halvår 2015 til 6,1 mia. kr. mod 1,3 mia. kr. i 1.halvår 2014. Lundbecks øvrige driftsudgifter viser dog også en markant stigning på over 1 mia. kr. til nu 6,0 mia. kr. Dermed landede de samlede driftsudgifter på 12,1 mia. kr., en stigning på 95%.
På omsætningssiden ses en fremgang i total-omsætningen på 2% til 7,2 mia. kr., og heraf står lægemiddelsalget for 7,0 mia. kr., hvilket er fremgang på 3%. Lundbeck hjælpes stærkt på vej af den gunstige udvikling i dollarkursen, som ligger 23% højere end gennemsnitskursen for 1.halvår 2014. Lundbecks amerikanske forretning fortsætter med at imponere og salget i USA er således steget med 77% til 2,9 mia. kr. Salgsfremgangen drives særligt af Huntingtons medicinen Xenazine og epilepsimidlet Onfi, som tilsammen generede en omsætning på 1,9 mia. kr., hvilket er en fremgang på 67%. Lundbecks nye produktlanceringer – Brintellix, Abilify Maintena og Northera bidrager dog også på fornem vis til festen. Disse tre midler har omsat for 0,7 mia. kr. mod blot 0,1 mia. kr. i 1.halvår 2014. I Europa er salget faldet med 35% til 2,0 mia. kr. og på internationale markeder ses et stagnerende salg omkring 2,15 mia. kr.
Vanskeligt 3.kvt i vente
Ledelsen har ikke overraskende foretaget en justering af forventningerne til hele 2015. Men forventer nu en omsætning på omkring 14. mia. kr. mod tidligere 13,2-13,7 mia. kr.
I forbindelse med vores seneste analyse af Lundbeck i maj udtrykte vi forventningen om at selskabet ville ramme en omsætning på minimum 14 mia. kr. og vi skrev at en opjustering derfor var forventelig her i 2.halvår. Den forudsigelse har vi dermed ramt fint plet på.
Herudover meddeler Lundbeck, at effektiviseringen medfører, at der tages engangsudgifter på i alt 6,5 mia. kr., hvoraf de 4,8 mia. kr. allerede er taget i 2.kvt og de resterende 1,7 mia. kr. relateret til afskrivninger (0,6 mia. kr) og egentlige likviditetspåvirkende udgifter (1,1 mia. kr.) ventes taget her i 3.kvartal. Grundlæggende er vi positivt stemt i forhold til restruktureringen, da det vil skabe en langt mere slank, fleksibel og konkurrencedygtig virksomhed på den lange bane, hvor Lundbeck helt klart ser ud til at ville opprioritere det lukrative amerikanske marked på bekostning af særligt Europa. Kortsigtet er der dog fortsat enkelte faresignaler: For det første er Xenazine løbet af patent i USA her d. 14. august, hvilket betyder at generisk konkurrence i løbet af de kommende uger/måneder, vil presse salget ned. Herudover vil eroderingen af Cipralex og Ebixa fortsætte i Europa og på Internationale markeder særligt med betydelig effekt her i 2.halvår 2015. Lundbeck skal også betale partneren Otsuka 200 mio. dollars, dvs. ca. 1,3 mia. kr., i 3.kvt. for godkendelsen af Rexulti.
Vi mener dog at der er langsigtet er ved at blive bygget en interessant investeringscase op, men vi vurderer at kursen kortsigtet kan stå foran et dyk, da særligt 3.kvartal vil vise blodrøde tal på bundlinjen og kun begrænset omsætningsvækst. Samtidig noterer vi dog at udenlandske institutionelle investorer tilsyneladende er i gang med at købe voldsomt op i aktien. Det afspejles ved vores statistisk for udenlandske mægleres nettokøb og nettosalg, som viser at Lundbeck er den mest købte aktie på ugeniveau samt den næstmest købte aktie på månedsniveau. Så-ledes er der den seneste uge foretaget nettokøb for 123 mio. kr. i Lundbeck, mens der på månedsniveau er tale om et nettokøb på 135 mio. kr. Dette kan indikere, at Lundbeck-aktien står foran en langsigtet flerårig optur efter at have ligget i dvale i en årrække. Vi fastholder dog at 3.kvartal ser vanskeligt ud og at man derfor som investor bør afvente et tilbagefald i kursen før man eventuelt vælger at positionere sig.
Vi fastholder en Neutral anbefaling på aktien og hæver kursmålet (6 mdr) til 170 kr. per aktie.
Peter Aabo
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.