En eller flere store aktionærer tror nu åbenlyst på aktiekursfald i Pandoramillionæren Rene Sindlevs amerikanske biotekeventyr, Enochian, og de har investeret millioner på shortpositioner, som giver gevinst ved kursfald. Et af de store spørgsmål er, hvem der har shortet aktien. Begynder kredsen af finansfolk omkring selskabet nu at miste troen på, at de kan få pustet aktien højere op på deres historie, som fortsat er fuld af huller?
Ifølge Nasdaqs løbende statistik af shortpositioner i de børsnoterede selskabers aktier er den såkaldte short interest i Enochian nærmest eksploderet de seneste måneder. Fra udgangen af februar 2019 til medio april 2019 er antallet af shortede aktier tidoblet, fra 32.274 aktier til 313.344 aktier. Med den aktuelle omsætning svarer det til næsten al aktiehandel over tolv handelsdage, så der er tale om et seriøst sats på faldende aktiekurser.
Fordelingen af aktierne
Den store og stigende shortposition i Enochian er opsigtsvækkende, fordi langt hovedparten af selskabets aktiekapital er ejet af større aktionærer tæt på Rene Sindlev. Ifølge den seneste aktionæropgø-relse var 75 procent af aktiekapitalen ved årsskiftet fordelt på en stribe navngivne større aktionærer, blandt andet med 19 procent til Rene Sindlev, 48 procent til Weird Science repræsenteret af insideren Carl Sandler, og 7,2 procent af aktiekapitalen til Karsten Ree.
Hertil kommer aktier eller warrants tildelt til Rene Sindlevs rådgiver Ole Abildgaard, som formelt næppe anses for at være insider. Også Brøndby IF-ejer Jan Bech Andersen er større aktionær i selskabet, og så er der aktieposter placeret hos de tidligere omtalte 220 kendis-danskere, blandt andet Mads Mikkelsen, Helena Christensen og familien Zobel. De har købt aktier for ca. 120 mio. kr. til 8 dollar stykket. Samlet svarer det til 2,4 mio. aktier, eller ca. 5 procent af selskabets aktiekapital. Fordelingen af aktiekapitalen er interessant af to grunde: For det første skal den investor, der shorter aktien, finde en aktionær i Enochian, der vil udlåne sine aktier. De 220 kendis-danskere må anses for at være udelukkede, fordi de efter det oplyste fortsat ikke kan ombytte deres såkaldte restricted shares til omsættelige aktier. Hovedparten af de øvrige aktionærer har større poster, og de skal ved et aktieudlån også være indstillet på ikke at kunne sælge deres aktier, når og hvis de begynder at falde i kurs. For de er jo båndlagte som udlånte. Denne investor skal altså føle sig sikker på, at aftalen om aktieudlånet er så økonomisk attraktiv, at der er stor sandsynlighed for gevinst. Hvis der er stigende tro på faldende kurser, kan de store aktionærer tjene penge ved at udlåne deres aktier, hvis de eksempelvis deler gevinsten med shorteren.
Det rejser naturligvis spørgsmålet, om nogle af de store aktionærer har udlånt deres aktier, fordi de ikke forventer at kunne komme af med dem til den aktuelle kurs, og på grund af en meget lav daglig omsætning. Hertil kommer – som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev – at Enochians pengekasse kan løbe tør allerede om et år tid.
For det andet er shorttransaktionen interessant, fordi man her skal føle sig meget overbevist om, at aktiekursen falder. Som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev har Rene Sindlev ved flere lejligheder forsøgt at ”tale” aktien opad, med mails og facebookbeskeder til aktionærer om, at aktien var langt mere værd, at der kom en ny uafhængig (højere) værdiansættelse at nyerhvervede patenter, og at selskabets udviklingsprojekter var langt mere værd end den aktuelle børsværdi.
På vej mod dødsspiral
Men lige meget har det hjulpet på den aktuelle aktiekurs, der ligger nogenlunde stabilt omkring 6-7 dollar under lav omsætning. Den seneste tids markante øgning af shortpositioner i Enochian afspejler i et eller andet omfang, at troen på aktiens udvikling er vigende. Rene Sindlevs forsøg på at tale aktien op over for private danske investorer har ikke virket, og de professionelle investorer holder sig langt væk. Med mindre Enochian og Rene Sindlev snart kommer med nogle substantielle nyheder, som kan give tro på reel værdi i udviklingsprojekterne, kan aktien nu være startet på den sidste dødsspiral, vurderer en analytiker over for Økonomisk Ugebrev.
Økonomisk Ugebrev har stillet en stribe spørgsmål til Rene Sindlev, som kan læses her , men som vi ikke har fået svar på. Læs de øvrige artikler i Økonomisk Ugebrevs artikelserie om Enochian her .
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.