Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Hackerangreb mod Demant rammer også 2020

Bruno Japp

torsdag 24. oktober 2019 kl. 20:56

Den 3. september udsendte Demant den første børsmeddelelse om en ”kritisk begivenhed på deres interne IT-infrastruktur”, og derefter gik det stejlt nedad bakke for aktiekursen.

1d6bd77e52b7f225ad6aPå det tidspunkt var Demants aktiekurs steget 13% i 2019, men de næste fem uger faldt aktiekursen med 22%. Demant har løbende udsendt opdateringer om genskabelsen af de ramte it-strukturer, og i den seneste meddelelse den 11. oktober fortælles, at man nu igen producerer og distribuerer med fuld kapacitet. Det vendte kursfaldet til en stigning på næsten 10% den følgende uge.

Ganske vist forventer Demant, at hackerangrebet kommer til at reducere selskabets primære driftsresultat (EBIT) med 550-650 mio. kr., men selvom det er et stort beløb, vil det isoleret set ikke fylde meget i investorernes overordnede vurdering af Demant-aktien.

For markedet kan selv et betydeligt kortsigtet tab betragtes som positivt, hvis det fjerner usikkerhed om fremtiden. Det har vi tidligere oplevet hos et selskab som Coloplast, som måtte hensætte et langt større beløb til dækning af potentielle tab på amerikanske retssager.

Problemerne rækker videre end til 2019
Det er nærliggende at konkludere, at problemerne nu er løst, og at aktiekursen igen kan arbejde sig op til niveauet fra den 3. september, hvor hackerne slog til.

Men tabet på 550-650 mio. kr. er måske ikke enden på historien for Demant. Det oplyses i børsmeddelelsen, at tallene er selskabets skøn for konsekvenserne i 2019 af bl.a. mistet salg og vækstmomentum. De fortæller altså ikke noget om den økonomiske konsekvens i 2020 og kommende år. Demant befinder sig på et marked med meget hård konkurrence, og selskabernes indtjening afhænger i høj grad af kundernes modtagelse af nye produkter. Produkter, som kun holder nyhedsværdien i forholdsvis kort tid, inden konkurrenterne matcher eller overgår dem med nye produkter.

Det er derfor problematisk, at hackerangrebet på Demant kommer kort tid efter selskabets lancering af nye produkter. I halvårsregnskabet fra august skriver man således at: ”We expect to see significant acceleration of organic growth for the Group in the second half-year, as we will see the

full effect of our many recent product launches”. Når det sammenholdes med følgende sætning fra selskabets seneste børsmeddelelse om virkningen af hackerangrebet skaber det bekymring for indtjeningen i 2020: ”This impact is predominately related to the estimated lost sales and weakening of growth momentum”.

Hvis hackerangrebet kører Demant af sporet allerede i starten af en ny produktseries introduktion, vil det være en ønskedrøm for konkurrenterne. Så skal Demant til at løbe det mistede vækstmomentur i gang igen, og det kommer til at ske med forsinkelse, og med en kortere tidshorisont for den nye produktserie end oprindeligt planlagt.

Samtidig skal man muligvis til at generobre markedsandele, som konkurrenterne har taget i den periode, hvor Demant ikke har været ved fuld styrke i det konkurrenceprægede marked. Selvom der på kort sigt er kommet tal på omkostningerne i et nu overstået hackerangreb, er der altså fortsat en væsentlig usikkerhed omkring de økonomiske konsekvenser i det kommende regnskabsår.

Denne usikkerhed medfører en reduktion i vores kortsigtede kursmål for Demant fra 222 til 190 DKK.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank