Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Realkreditkunder fortsat dybt utilfredse med bidragssatser

Morten W. Langer

søndag 24. marts 2019 kl. 21:03

Survey for Kundetilfredshed i Realkreditten 2019: Kunder med realkreditlån er fortsat dybt utilfredse med størrelsen på bidragssatserne, som ikke er sat ned, efter at debatten om skærpede kapitalkrav er forstummet. Kunderne i Totalkredit/ Nykredit er mindre utilfredse end sidste år.

Totalkredit og Nykredit står ikke længere alene som de mest udskældte over forhøjede bidragssatser for låntagerne. Her har koncernen ellers de seneste år ligget på en entydig dumpeplads. Vurderet på tilfredshed med service og rådgivning er Nykredit-selskaberne gået pænt frem til en middelkarakter, mens utilfredsheden med bidragssatserne fortsat er udtalt.

En tredjedel af kunderne hos Totalkredit, Nykredit og Realkredit Danmark er ”meget utilfredse” og en anden tredjedel er blot ”utilfredse” med bidragssatserne. Også kunderne i Nordea Kredit og BRF Kredit, som nu hedder Jyske Kredit, er utilfredse, men ikke helt så meget som hos de andre. Se øverste tabel.

Eksperter vurderer overfor Økonomisk Ugebrev, at der er flere forklaringer på, at særligt Nykredit og Danske Banks RD dumpes. Nykredit har godt nok suppleret bidragsforhøjelserne med kundekroner, som sendes tilba-

ge til kunderne. Men modellen opfattes som dybt uhensigtsmæssig, fordi halvdelen af bidragsforhøjelsen skal sendes videre til bankerne i Totalkreditsamarbejdet, og så skal der udbetales udbytte til de pensionskasser, som har købt sig ind i Nykredit. Hertil kommer, at Nykredit igen er begyndt at investere milliarder i imperiebyggeri, som ikke har noget med realkredit at gøre, lyder kritikken.

Kunderne hos Realkredit Danmark ses at lægge vægt på, at Danske Bank alene har sat priserne op, fordi ”det kan lade sig gøre” på grund af den svage konkurrence i realkreditten og kundernes manglende mobilitet, da de bindes op som helkunder, når de gerne vil låne en ekstra krone hos et andet realkreditinstitut.

RD betaler hvert år milliarder i udbytte til Danske Bank, og instituttet er ekstremt velkonsolideret. I et marked med reel konkurrence ville RD anvende sin styrke til at sætte priserne ned og vinde markedsandele, lyder vurderingen.

URIMELIGE BIDRAGSSTIGNINGER

Økonomisk Ugebrev har i årets survey også stillet følgende spørgsmål: ”Realkreditinstitutterne har efter finanskrisen sat bidragssatserne markant op. Hvordan vurderer du rimeligheden og nødvendigheden af de forhøjede priser, du betaler til dit institut?”

Til spørgsmålet svarer 32 procent af respondenterne ”meget urimeligt/meget unødvendigt” og andre 48 procent svarer ”urimeligt/unødvendigt”. Kun 10 procent af respondenterne finder det rimeligt og nødvendigt med de gennemførte prisforhøjelser.

De monopol-lignende markedsforhold skaber da også et supergodt grundlag for et nyt realkreditinstitut med lavere bidragssatser. De seneste år har der været udmeldinger om, at et eller flere nye realkreditinstitutter er på vej. Men det er fortsat uafklaret, om der kommer realiteter ud af de igangværende sonderinger. Økonomisk Ugebrev har stillet følgende spørgsmål: ”Hvis der som forventet etableres et nyt realkreditinstitut med markant lavere bidragssatser, vil du så overveje at flytte institut?”

45 procent af respondenterne svarer ”helt sikkert” og andre 37 procent svarer ”ja, måske”. Kun 8 procent svarer nej. Låntagernes syn er mere mudret omkring det, at flere banker i stigende grad tilbyder kunderne realkreditlignende boligbanklån uden fast rente eller med uopsigelighed, som det traditionelle realkreditlån har. 44 procent vurderer, at det giver ekstra fleksibilitet for låntagerne, og 37 procent mener, at det giver bankerne mulighed for at tjene flere penge.

En respondent skriver: ”Banklånene udbydes meget billigere end realkredit. Det skyldes, at realkreditlån er dyrene for banken, da kapitalbelastningen er større. Det giver derfor god mening for bankerne at være billigere end realkreditten.” En anden skriver: ”Det er bondefangeri – hvor bankerne har hånd- og halsret over låntager. Bankerne har fuld frihed til at opsige og ændre et lån, modsat realkreditten, så længe man som låntager betaler det aftalte.”

En tredje skriver: ”Det er et unødvendigt produkt, som

alene er opstået med baggrund i de forhøjede bidragssatser, kursskæringer og så videre. Får bankerne succes med disse produkter, så bliver det i sidste ende afslutningen på realkreditten.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank