Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Realdania bruger en kvart mia. kr. på løn og administration

Ejlif Thomasen

søndag 31. marts 2019 kl. 23:22

Artikelserie om de herreløse milliardformuer: De herreløse penge hos Realdania går langt fra alle til uddelinger. Udgifter til lønninger og administration er meget høje, uanset om man sammenligner med størrelsen af uddelingerne, formuen eller med velgørende fonde, viser Økonomisk Ugebrevs analyse og sammenligning med tilsvarende foreninger med milliardformuer.

I 2018 brugte Realdania i alt 255 mio. kr. på udgifter til personale og administration. Til sammenligning var der ifølge regnskabet uddelinger til forskellige projekter på 533 mio. kr. Sammenligner man med f.eks. Trygfonden, var der ifølge deres regnskab udgifter til løn og administration på i alt 105 mio. kr. og uddelinger for 589 mio. kr. De helt rå tal tyder dermed på, at der er et markant større forbrug af penge til administration hos Realdania end hos f.eks. Trygfonden.

Tidligere lektor på DTU Kristian Kristiansen har i en kritisk bog om Realdania bl.a. peget på, at der er sket en eksplosion i udgifterne til løn og administration siden begyndelsen i 2001, hvor man var 13 ansatte og brugte i alt 53 mio. kr. på løn og administration. Nu er udgiften altså oppe på over en kvart mia. kr. Kristian Kristiansen peger bl.a. på, at aflønning af ledelsen er højere end niveauet i almennyttige organisationer og altså mere ligner niveauet i det private erhvervsliv.

ANFÆGTER TALLENE

Direktør Jesper Nygård fra Realdania mener ikke, at sammenligningen er rimelig. Heller ikke, selvom han selv peger på Trygfonden som en af dem, man kan sammenligne med. Bl.a. peger han på, at Realdania-tallene omfatter en hel koncern med datterselskaber. Omkring tallene anfægter han for det første, at der skulle være tale om administrationsomkostninger på 255 mio. kr. hos Realdania. Tallet er hentet fra regnskabets note 6, hvor det er anført, at der er personaleudgifter for 191,5 mio. kr. og administrationsudgifter for 63,8 mio. kr.

En del af personaleudgifterne bliver i regnskabet trukket fra igen, først og fremmest som beløb, der er indeholdt i tidligere års uddelinger, nemlig 44 mio. kr. Det er ganske vist lønudgifter, men det er personaleomkostninger, der betales af en del af uddelingerne i tidligere år og derfor trækkes de ud af det beløb, der bliver udgiftsført i Realdanias regnskab.

Trækker man den del af lønningerne til eget personale ud, som bliver betalt af uddelinger, så falder personaleudgiften hos Realdania fra 191,5 mio. kr. til 147,5 mio. kr. Dertil kommer så rene administrationsudgifter på 63,8 mio. kr. Herudover fremhæver Jesper Nygård, at Realdania jo ejer og driver Hindsgavl Slot, der fungerer som hotel, restauration, kursus- og konferencecenter. ”Vi ejer Hindsgavl Slot, som en del af strategien om at gøre bygningsarven levende. Selve driften af Hindsgavl har ikke noget med de øvrige filantropiske aktiviteter i Realdania at gøre, og bør derfor ikke regnes med i en analysen. Vores formål er, at driften hviler i sig selv,” siger Jesper Nygård.

PERSONALET PÅ SLOTTET

Der er på Hindsgavl Slot beskæftiget 100 ansatte, der i seneste offentliggjorte regnskab fik en samlet løn på 36,5 mio. kr. Hvis man også trækker dem ud af regnskabet, så er der altså personaleomkostninger tilbage på 110,9 mio. kr. i Realdania, og trækker man yderligere repræsentantskab og bestyrelse fra, er udgiften på 104,2 mio. kr. som går til aflønning af i alt 115 medarbejdere. Det giver en gennemsnitlig aflønning på lidt over 900.000 kr. Jesper Nygård peger på, at hvis man medregner alle medarbejdere udtagen Hindsgavl, er der 183 medarbejdere, der ifølge ham får en gennemsnitlig løn på 809.000 kr.

De tilsvarende tal hos Trygfonden er 46 mio. kr. til aflønning af 66 personer, eller for hver knap 700.000 kr. Begge steder omfatter aflønningen også pensioner. Dermed er niveauet en del højere hos Realdania end hos Trygfonden.

Også bestyrelsen er noget dyrere hos Realdania end hos Trygfonden. Hos Realdania blev der i 2018 givet bestyrelseshonorar på 4,1 mia. kr. heraf 900.000 kr. til bestyrelsesformanden. De tilsvarende tal hos Trygfonden er på 2,8 mio. kr. og med 530.000 kr. til bestyrelsesformanden. Niveauet er dermed næsten en halv gang højere hos Realdania end hos Trygfonden.

Det gælder også, når man ser isoleret på, hvad direktionen koster. Her er der hos Trygfonden tale om en direktion på to personer, der tilsammen har et årslønniveau på 6,6 mio. kr., fordelt med 4,1 mio.kr. til den ene og 2,5 mio. kr. til den anden. Hos Realdania består direktionen af tre personer, der samlet har en aflønning en smule over 10 mio. kr., hvoraf topchefen Jesper Nygård får de 4,8 mia. kr.

HØJE FONDSLØNNINGER

Portalen Danmark Fonde har foretaget en sammenligning af direktionsaflønninger, og den viser, at aflønningen hos Lundbeckfonden og Lauritzenfonden ligger klart i top, men med den tilføjelse, at beløbene også dækker en del af koncernaflønningen, og dermed ikke kun er for fonden. Herefter kommer KFI Erhvervsdrivende Fond med knap 4,9 mio. kr., og lige efter Realdania med 4,8 mio. kr. Alle de øvrige i opgørelsen ligger lavere. Der er dog en række fonde, der ikke offentliggør direktionens løn, og også fonde, der slet ikke har nogen direktion.

”Jeg får en flot løn, der er fastsat efter en større markedsundersøgelse, og den ligger ca. 25 procent lavere end det, min forgænger fik,” siger Jesper Nygård. ”Det er bestyrelsen der fastsætter lønnen, og den skal afspejle markedet,” fortsætter han. Derudover påpeger han, at aflønningen af den nye filantropidirektør også er lavere end det, forgængeren fik.

Jesper Nygård påpeger desuden, at Realdania ikke kun skal dele penge ud. ”Vores strategi handler om at dele både penge og faglighed om det byggede miljø ud. Vi har en lang række andre aktiviteter, der handler om at dele viden ud på forskellige måder, og vi er meget åbne om, hvad vi laver, og hvad det koster. Vi involverer os også i de projekter, vi uddeler penge til, så vi ikke bare sender en check. Vores projekter strækker sig typisk over mange år, og det er derfor ikke relevant alene at sammenligne med uddelingerne i 2018. I gennemsnit har vi siden 2000 uddelt 1 mia. kr. om året,” siger han.

Det sidste er en del af forklaringen på, at der i regnskabets note som omtalt er en del personaleomkostninger knyttet til uddelinger. Herudover fremhæver Jesper Nygård, at Realdania afholder en række medlemsarrangementer for de mere end 155.000 medlemer, som også koster en del penge.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank