Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Realkreditinstitutter begynder frivilligt at fremme konkurrencen

Ejlif Thomasen

søndag 31. marts 2019 kl. 23:24

Som Økonomisk Ugebrev tidligere har beskrevet, ønskede et politisk flertal på Christiansborg, herunder regeringen, ikke at følge et forslag fra Konkurrencerådet om at fremme konkurrencen i realkreditten ved at frigive de obligationer, låntagerne får ved nylån eller omprioritering. Men nu er der lys forude: Totalkredit og nu også Jyske Realkredit tilbyder låntagerne at få overført obligationer. Også hos Realkredit Danmark kan der spores en vis opblødning i den hidtidige modstand.

Selvom Folketinget undlod at tvinge realkreditinstitutterne til at tilbyde låntagerne overførsel af obligationer ved udbetaling af obligationslån, ser det nu alligevel ud til, at der er ændringer i markedet – men ad frivillighedens vej.

Totalkredit har gennem hele forløbet fastholdt, at låntagerne ved obligationslån kan få overført obligationerne, så de selv kan bestemme, hvem der skal stå for salget af papirerne. Som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev kan det for den enkelte låntager betyde besparelser på både 10.000 og 20.000 kr. ved hver konvertering, afhængig af lånets størrelse.

JYSKE MELDER KLART UD

Officielt har meldingen fra Jyske Realkredit tidligere været, at man også kan overføre obligationerne. Men samtidig har det i den praktiske verden været umuligt for nogle uafhængige rådgivere at få overført obligationerne for deres kunder. Nu slår afdelingsdirektør Mikkel Høegh fra Jyske Realkredit det helt fast. ”Man kan godt få overført obligationer, og det er også en trafik, der rent faktisk er i gang,” siger han og oplyser, at der i år er gennemført mindst ti overførsler.

Rådgivningsvirksomheden Realråd har i tidligere tilfælde ikke kunnet få overført obligationer med henvisning til, at ”det ikke kunne lade sig gøre”. ”Det er en fejl, og både Realråd og andre kan godt benytte muligheden,” siger Mikkel Høegh, der understreger, at beslutningen om at tilbyde overførsel af obligationer er truffet på bestyrelsesniveau, og at det er noget, der har høj prioritet.

Realkredit Danmark har tidligere afvist muligheden for låntagerne med henvisning til MiFID II. Men den holder ikke vand: ”Vi afskaffede muligheden i 2017, da efterspørgslen var uhyre begrænset i forhold til det set-up, der

var nødvendigt. Vi havde fem udbetalinger til erhvervskunder i 2016. Og det billede tror jeg ikke har ændret sig siden. I lyset af den meget lave efterspørgsel har vi ud fra en samlet forretningsmæssig vurdering ingen umiddelbare planer om at ændre vores politik på området,” skriver risikodirektør Klaus Kristiansen fra Realkredit Danmark i et svar til Økonomisk Ugebrev.

Men í en uddybning af svaret bløder han noget op. ”Vi lytter altid til, hvad kunder vil, men hvis vi skal tilbyde muligheden, skal vi først have en afklaring af, hvordan MiFID II i den forbindelse gør sig gældende. Her hæfter jeg mig ved, at de andre institutter (Totalkredit og Jyske Realkredit, red.) godt kan håndtere det, så her må der være fundet en løsning,” siger Klaus Kristiansen. Han peger på, at med de nye regler, hvor institutterne skal oplyse, om de tilbyder muligheden, betyder det, at man skal tale med alle kunder om emnet.

EN DEL AF SAMLET PRIS

Klaus Kristiansen lægger ikke skjul på, at det for Realkredit Danmark også handler om at beskytte indtjeningen, når der er modvilje mod at tilbyde låntagerne overførsel af obligationer. ”Hvis det kommer til, at vi skal tilbyde overførsel af obligationer, så skal man være opmærksom på, at der også er et indtjeningselement i form af kursskæring og kurtage. Så kan vi blive nødt til at se på, om man kan flytte rundt på noget andet. Jeg mener, at salg af obligationer gennem andre også vil være forbundet med omkostninger for kunden, og at vi vurderer at være konkurrencedygtige på den samlede ydelse,” siger han.

Ifølge Klaus Kristiansen vil en situation, hvor kunderne begynder at sive til Totalkredit og Jyske Realkredit, være noget, der vil kunne få ledelsen til at ændre beslutningen, så også Realkredit Danmark vil tilbyde overførsel af obligationer.

Hos Realråd bliver der taget meget positivt mod de nye toner. ”Det lyder særdeles positivt, at Jyske Realkredit nu igen kan overføre obligationer, og det vil være er stort plus, hvis også Realkredit Danmark følger med. I øjeblikket må vi sige til de kunder, vi har med Realkredit Danmark-lån, at hvis de vil kunne bestemme over salget af obligationer, så er de nødt til sat flytte lånet, og det er der så en del, der vælger at gøre,” siger realkreditrådgiver Rene Poulsen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank