Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Eksperter: Banker kan blive underleverandører til Amazon

Peder Bjerge

søndag 07. april 2019 kl. 22:07

Inden for de næste et til tre år vil vi se Amazon og andre teknologikæmper forandre bankmarkedet, mener ekspert. Bankerne risikerer at blive skubbet ned i værdikæden og blive engros-underleverandører, mens Amazon og andre techgiganter vil overtage den primære kontakt til kunderne.

I sidste måned lancerede Apple et kreditkort på det amerikanske marked. Amazon tilbyder sine tyske kunder et VISA-kort. Indehaverne får 50 euro i rabat på første køb med kortet og procenter. Alibaba udbyder betalingssystemet Alipay i USA og Storbritannien. Tiltagene er kun starten på en nybølge, der vil ændre bankmarkedet radikalt. De store tech-giganter har længe gnavet hver deres lunser af det finansielle marked, som bankerne indtil for få år siden har siddet trygt på.

Meget tyder på, at bankerne skal tage truslen alvorligt. Tag bare Amazon som eksempel. Ikke alene er koncernen blandt de førende inden for udvikling af systemer baseret på kunstig intelligens, den har også gennem årene opbygget en enorm kundebase over det meste af kloden; faktisk mere end 310 millioner aktive kunder. Konsekvensen er, at vi inden for de næste et-tre år for alvor vil se bankernes kerneforretninger blive spist af nye digitale spillere. I hvert fald hvis man spørger Mads Raahede, partner i den danske del af konsulentvirksomheden KPMG.

AMAZON VIL HAVE BETALINGER

”Vi har set den udvikling komme krybende. Jeg tror, at vi vil blive overraskede over, hvor hurtigt det kommer til at ske. På det danske marked venter man på, hvad der sker, når Amazon kommer ind med tilbud om at blive medlem af Prime (særligt fordelsprogram, red.),” siger han.

Amazon har løbende investeret i en lang række fintech-virksomheder. Men hvis man tror, at Amazon begynder at opbygge den samme finansielle infrastruktur som en bank, mener både Mads Raahede og hans modpart i konkurrenten Deloitte, Chris Vialle, at man tager fejl. Hverken Amazon, Apple eller andre af de store teknologikoncerner er interesserede i at opbygge banker i direkte konkurrence med de traditionelle banker.

”Amazon vil kun skære de skiver af det finansielle marked, som passer til deres kommercielle platform. Jeg forventer ikke at se Amazon gå i direkte konkurrence med bankerne. I stedet vil de angribe der, hvor det gavner deres forretningsmodel,” siger Chris Vialle.

Mads Raahede supplerer: ”Virksomheder som Apple eller Alibaba er ikke interesserede i at være banker og opbygge et kæmpe apparat til at bekæmpe hvidvask. De er interesserede i at binde kunderne tættere til sig. Amazon er så yderligere interesseret i at binde deres økosystem sammen ved at bringe noget af deres frie cash flow i spil på en måde, der styrker deres forretningsmodel.”

Ifølge Chris Vialle har Amazon et teknologisk forspring til bankerne. Han peger på, at Amazon f.eks. anvender kunstig intelligens til hele tiden at forbedre kundernes oplevelse. Samtidig har e-handelskæmpen så meget datakraft til rådighed, at den er i stand til at skalere succesfulde løsninger meget hurtigt: ”Amazon leverer også infrastruktur i form af Amazon Web Service, som banker anvender til at transformere, skalere og udvikle deres kapacitet inden for kunstig intelligens. Så Amazon vinder også, hvis bankerne er i stand til at transformere deres forretningsmodel.”

BANKERNE LEVERER INFRASTRUKTUR

Ifølge Mads Raahede er Amazon og de andre særligt interesserede i at få adgang til betalinger og tilknyttede services, fordi det genererer en mængde data om deres kunder. Samtidig vil lån til underleverandører være en mulighed, og det er en service, som Amazon allerede i dag tilbyder. ”Amazon vil være godt tilfreds med at overlade den finansielle infrastruktur til bankerne for i stedet at koncentrere sig om brugergrænsefladen ud mod kunderne. Og det tillader de nye regler i PSD2,” siger Mads Raahede.

Bankerne risikerer derfor at blive skubbet nedad i værdikæden, som engros-underleverandører af finansiel infrastruktur, som f.eks. Apple har gjort med det nye æble-kreditkort, der udbydes i samarbejde med Goldman Sachs. Mads Raahede peger på Amazons forretningsmodel som et andet eksempel. I dag skal forretningsdrivende, der anvender Amazons handelsplatform, betale en andel af deres omsætning til Amazon. Som han ser det, kan bankerne meget vel ende i samme situation.

”Man kan forestille sig, at Amazon formidler et lån for at kaste selve låneforpligtelsen ned til underleverandører som Danske Bank, Nordea eller hvem, det nu måtte være. Forbrugslån vil være helt oplagte. Det ligger i naturlig forlængelse af deres forretning,” siger han.

THE USUAL SUSPECTS

I en vis forstand kan det minde om den udvikling, som teleselskaberne har oplevet. I dag er de først og fremmest leverandører af infrastruktur, mens andre tjener penge på at levere indhold. Det samme kan ske for bankerne. Dog advarer Mads Raahede mod at erklære, at bankerne forsvinder fra den ene dag til den anden. Det kommer ikke til at ske. Men mindre banker, der er bundet til et specielt geografisk område, vil være udsatte.

”De får nogle udfordringer i forhold til de unge kunder, der slet ikke er afhængige af fysisk kontakt. Unge kunder har en helt anden tillid til det at agere i et digitalt univers. I sidste instans kommer konkurrencen til at stå om, hvem der bygger de bedste algoritmer. Og det er ”the usual suspects” som Amazon, Google og andre dygtige til,” siger Mads Raahede.

Han understreger dog, at man ikke skal være for hurtig til at afskrive bankernes fremtid. Ifølge ham sidder bankerne også på store mængde data om deres kunder. Måske ikke de samme mængder som f.eks. Amazon eller Facebook. Men nok til at man ikke blot kan affærdige det. ”Ser vi bort fra skandaler om hvidvask, så er der stadig en høj tillid til bankerne. Ved livsbegivenheder, som et huskøb, vil kunderne gerne have en bank ind over. Om det bliver ved med at være sådan, er et åbent spørgsmål,” siger Mads Raahede.

Chris Vialle peger på, at uanset Amazons egentlige planer, tvinger selve tilstedeværelsen af Amazon bankerne til at gentænke deres forretningsmodel. ”Sammen med fintechs skubber Amazon til vante forestillinger til, hvordan kundernes brugeroplevelse kan være i fremtiden,” siger han.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank