Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Stadigt flere kvinder bliver CFO’er i top-selskaber

Sten Thorup Kristensen

søndag 28. april 2019 kl. 21:29

CFO Rating 2019: Hver syvende CFO i de førende selskaber på børsen er nu en kvinde. Andelen af kvinder som finansbosser stiger overraskende næsten år for år, selvom netop finans traditionelt har været betragtet som en mandeverden. Historikken viser, at CFO-posten er et godt udgangspunkt for endnu et trin op ad karrierestigen, og det åbner for flere kvindelige topchefer de kommende år.

Der bliver talt og talt om at få flere kvinder i erhvervslivets topledelse. Men både når det gælder adm. direktører og bestyrelsesformænd, går det meget langsomt. Sådan er det i mange lande, og så-dan er det også i Danmark. I frustrationen over den udvikling, overser man, at mange kvinder er på vej mod erhvervslivets top, om end måske ad en uventet omvej: De er på vej op gennem rækkerne som finansdirektører; altså CFO’er.

Det har også været synligt i Økonomisk Ugebrevs CFO-rating gennem flere år, hvor antallet af kvinder har været støt stigende. Efter lidt afgang og tilgang er der i år syv kvindelige CFO’er i de førende børsnoterede selskaber, hvilket er en mere end sidste år. De er stadig kun et mindretal blandt de i alt 42 ratede CFO’er, men det er et meget større mindretal end hos CEO’erne, hvor kun tre ud af 53 er kvinder.

En af de nye på listen er Barbara Plucnar Jensen, der i marts tiltrådte i Tryg. Hun kom fra ISS, hvor hun havde haft flere ledende stillinger i finansfunktioner, senest som finansdirektør for koncernens selskaber i Storbritannien og Irland. Hun er ikke overrasket over det stigende antal kvinder på CFO-posterne. Det er blandt andet resultatet af, at mange store virksomheder bevidst har dyrket kvindelige talenter, og det har de haft held med, vurderer hun. ”Der har været stor fokus på lederuddannelse og på at sikre, at også kvinder bliver klar til de her jobs. I ISS indebæ-rer det et stærk fokus på ledelsesprogrammer og, som for mit eget vedkommende, senest muligheden for at komme til udlandet, og derved få en international erfaring fra forretningen som supplement til mine tidligere koncernroller. Selskaberne begynder at have en interesse i, at de har den rigtige progression, og således at de også har en stærkere og bredere pipeline af kandidater, herunder også flere kvindelige CFO’er,” siger Barbara Plucnar Jensen.

”Der er heller ikke nogen tvivl om, at headhunterne har meget fokus på det her, når de bliver bedt om at løse opgaver.

Det indgår som et krav fra deres kunder. Så når de kontakter emner, spørger de samtidig til, om man har andre kvinder i sit netværk, for at sikre at de har identificeret både nuværende og potentielle fremtidige kandidater,” uddyber hun.

Ser man tilbage på tidligere års ratings, fremgår det samtidig, at CFO-posten ikke blot er det øverste trin, kvinderne når til i karrieren. Ofte fører CFO positionen til mere, så den faktisk fungerer som en karriereelevator. For fem år siden var der f.eks. fire kvinder på listen, og dem er det alle gået godt siden: Lene Skole (dengang i Coloplast) er siden gået over på investorsiden, hvor hun som adm. direktør i Lundbeckfonden varetager en magtfuld position. Pernille Erenbjerg, dengang i TDC, avancerede til adm. direktør i selskabet, hvor hun nåede at vinde stor anerkendelse for at forhandle en fusion med MTG på plads. At TDC så samtidigt var ved at blive opkøbt af en konsortium, der ville i den stik modsatte retning, kunne hun ikke vide.

Marika Frederiksson er stadig CFO i Vestas, og som det fremgår af artiklen på næste side, er hun nu en af de bedst ratede som sådan. Anne Mette Barfod, dengang i Alm. Brand, blev i 2017 økonomidirektør i Dansk Flygtningehjælp. Det var ifølge det oplyste hendes store ambition at arbejde i en humanitær organisation.

Barbara Plucnar Jensen er begejstret for sin nye rolle, og hvad fremtiden bringer er nok lidt tidligt at spekulere over. ”I min karriere har jeg haft det sådan, at jeg går efter udfordringer og følger opgaverne, hvor de er. Mit nye job (i Tryg, red.) var også en rigtig spændende mulighed, der pludselig dukkede op, og jeg mener, jeg har rigtig mange gode ting at byde ind med,” siger Barbara Plucnar Jensen, der understreger, at det ved den enkelte ansættelse altid skal være kvalifikationer og ”fit”, og ikke køn, der skal afgøre valget.

Sten Thorup Kristensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank