Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe Aktietips

Økonomisk ugebrev

mandag 01. juni 2015 kl. 9:30

Aktiemarkederne 3-6 måneder foran den virkelighed, vi kan se: Hvorfor bliver private såvel som professionelle investorer stort set altid overraskede, når en ny aktienedtur sætter ind med fuld kraft? Det er der mindst to grunde til: For det første er aktiemarkedet en såkaldt ledende indikator, som i de store bevægelser inddiskonterer forhold i den globale økonomi, geopolitik og finansielle forhold, som vi endnu ikke kan se, eller som vi ikke er fuldt ud bevidste om er på vej. Man plejer at sige, at aktiemarkedet er 3-6 måneder foran de økonomiske signaler, vi kan aflæse med det blotte øje. For det andet er det ofte en overraskelse, hvad der kommer til at drive den næste aktienedtur. Bliver det næste gang det forhold, at den amerikanske centralbank alt for tidligt sætter de korte renter op? Eller bliver det en økonomisk og finansiel nedsmeltning i kinesisk økonomi? Eller noget helt tredje?

Der sker noget på aktiemarkederne lige nu, som ser mærkeligt ud: De seneste måneder har det europæiske aktiemarked været relativt svagt. I første omgang var det måske forståeligt, at aktierne blev sat tilbage: Oliepriserne steg, Euro/USD blev styrket og obligationsrenterne steg voldsomt. Men både den europæiske valuta og renterne er på vej i den anden retning igen, og det burde alt andet lige styrke europæiske aktier. Det sker bare ikke. Den europæiske centralbank pumper fortsat for 60 mia. Euro likviditet ud via obligationsopkøb hver måned, og de korte styrende centralbankrenter er tæt på nul eller negative. Altså guldrandede forhold for aktiespekulanter, som har adgang til den billige likviditet. Men alligevel ser aktierne ud til at være på et stille tilbagetog. Og det er en bekymring hos os, fordi det kan afspejle nogle dybere strukturelle forhold, blandt andet vigende tillid til centralbankerne, optræk til en ny global recession eller optakten til et ødelæggende finansielt krak, fordi værdiansættelserne simpelthen er blevet alt for høje. Vi har slet ikke set nogen bekræftelse på dette endnu. Og det kan udmærket godt være, at vi kan afblæse vores bekymring om nogle uger.

På vej mod brud af stigende trend i det toneangivende tyske DAX indeks siden september 2014? Som det fremgår af denne kursgrafik ser det ud til, at tyske DAX nu er ved at bryde ned gennem den trendlinje, som har defineret optrenden siden september 2014, altså i mere end et halvt år. Vores kortsigtede pejlemærke er som nævnt 11.400, og hvis dette niveau falder med en kraftig bevægelse længere ned, så vil vi for alvor blive nervøse for, hvad der kan ligge forude. Der er masser af negative drivkræfter, man kan fokusere på, hvis man vender kikkerten den vej: 1) tendenser til ny opbremsning i europæisk økonomi. 2) på ny stigende oliepriser 3) ny frygt for at ECB’s pengeudpumpning alligevel ikke kan forhindre deflation. 4) et græsk default den 5. juni, og efterfølgende usikkerhed om, hvad der sker med Spanien, Portugal, Italien og måske også Frankrig.

Danske MidCap aktier klarer sig fortsat flot: Det danske MidCap indeks er den seneste måned næsten steget 6 %, hvilket er mere end det dobbelte af C20 indeks med de største danske aktier. Veloxis er steget mere end 30 %, og Zealand Pharma er fulgt godt med efter en stigning på 18 % efterfulgt af Össur på + 14 %. Også medicoaktien Ambu, DS Norden, SimCorp og Solar har klaret sig flot. Faktisk er hovedparten af MidCap-aktierne steget, herunder nogle banker, blandt andet Jutlander Bank, Alm. Brand Bank og Ringkøbing Landbobank. Generelt må den solide performance i MidCap tilskrives, at investorerne nu går på jagt blandt de mellemstore aktier, hvor værdiansættelserne ikke er så anstrengte som blandt de store C20-aktier. Der kan ligge flere stigninger forude i MidCap, men der skal vælges med omhu og efter grundig analyse.

Udenlandske finanshuse fortsætter opkøb i Vestas: Som regel er det en god indikator at se på, hvilke danske aktier de udenlandske investorer nettokøber de dage, hvor det generelle aktiemarked falder tilbage. Fredag var en temmelig rød dag med aktiekursfald over hele linjen, men blandt andet Novo Nordisk, Carlsberg, A.P. Møller-Mærsk og Vestas skilte sig ud. Der var fortsat positive nettokøb, og det afspejler som regel en solid underliggende købsinteresse, som ikke blot er i dag og i morgen. Logikken i de andre nettokøb er, at Novo Nordisk er et safe heaven i tider med urolige aktiemarkeder og en svagere makroøkonomi. Carlsberg kan blive begunstiget af ophævelse af de russiske sanktioner til sommer, hvilket vil løfte russisk økonomi. Og A.P. Møller-Mærsk begunstiges på den lange bane af historisk lave containerrater, der kan risikere at udradere flere af de mellemstore konkurrenter fra jordens overflade.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank