Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Prisproblem presser sig på for Novo Nordisk

Økonomisk ugebrev

lørdag 04. maj 2019 kl. 12:41

Novo Nordisk leverede et flot 1. kvartalsresultat, men graves et spadestik dybere, viser det sig, at overraskelsen især er drevet af engangsfaktorer. 

Fremadrettet er det store spørgsmål fortsat, om Novo vil være i stand til at isolere prispresset i den amerikanske insulinforretning. Risikoen er, at prispresset vil sprede sig ind i Novos højprofitable GLP-1-segment (ny generation af insulin).

I 1. kvartal omsatte GLP-1 diabetesprodukterne for 7,1 mia kr., ca. 24% af gruppens omsætning, hvoraf Victoza repræsenterede de 80% og Ozempic de sidste 20%. Victoza-omsætningen faldt med 10% i lokal valuta, og med hele 19% i USA.

Novo selv argumenterer for, at man har stabiliseret sin markedsandelstab i løbet af 1. kvartal, og at man ikke har set nogen ændringer i priserne. Vurderingen er, at når salgsvæksten er lavere end markedsvæksten, skyldes det lagernedbringelser hos mellemmænd og ændringer i produktmixet imellem salgskanaler. Selvom Novo insisterer på, at der endnu ikke er set et egentligt prispres, efterlader regnskabet flere spørgsmål omkring GLP-1 segmentet, end det besvarer.

Værdsat af læger
Selvom det rapporterede salg af Victoza faldt 19% i 1. kvartal viser tallene, at det er en meget værdsat medicin blandt lægerne, ved at tage 20% af alle nyudskrevne recepter i USA. Dette på trods af, at Novo har sat fuld blus på markedsføringen af Ozempic og skruet ned for Victozas markedsføring. Det bekræfter, at Victozas salg er vedholdende, og det kan bliver svært at konvertere patienter til Ozempic, der blev lanceret i USA for 15 måneder siden.

Heldigvis for Novo går der sandsynligvis hele fire år, før Teva kommer med en kopikonkurrent af Victoza. Vi vurderer dog, at med Victozas ”sticky” markedsandel i 1. kvartal, kombineret med at den gamle og markant dårligere konkurrent Exenatide fra AstraZeneca forsat har 10% markedsandel af totale udskrevne recepter, bliver det svært for Novo at konvertere aggressivt til Ozempic, uden at være generøse med rabatter.

Det indikerer, at mange betalere i USA ikke vurderer, at Ozempics pris/effekt/bivirkningsprofil er tilstrækkeligt attraktiv til at ville acceptere, at Novo forlænger sin GLP-1 franchise med Ozempic, og dermed sikrer sig milliardindtægter fra disse betalere i endnu flere år fremover.

Alene i USA udgør salget af GLP-1 18% af det totale diabetesmarked, og antallet af recepter vokser med næsten 30% i år. Også det vil gøre, at betalerne bliver mere restriktive. Sagt simpelt er GLP-1 nu så stort og vokser så hurtigt, at betalerne bliver nødt til at fokusere på det.

Historisk har det vist sig svært at lancere opfølgende produkter i diabetesmarkedet. Prisdiskussionen på insulin startede for alvor med Sanofis lancering af Toujeo, opfølgeren til deres bedstsælgende langtidsvirkende insulin Lantus, i 2015. Set i bakspejlet havde Toujeo ikke tilstrækkeligt store fordele i forhold til Lantus. Og forsikringsselskaberne gennemtvang store rabatter for at lade patienterne få tilgang til Toujeo. Kigger vi på Novo Nordisks egen historik med konverteringer, vil man næppe argumentere for, at hverken lanceringen af den langtidsvirkende insulin Tresiba eller den ultrakorttidsvirkende insulin Fiasp har forvandlet selskabet på nogen måde.

Et blandet regnskab 
1. kvartalsregnskabet er fornuftigt på mange punkter. Men når vi træder et skridt tilbage, ser vi en aktie, hvor man stadigvæk må spørge sig selv, hvorfor man bare MÅ eje denne aktie? Novo leverede kun 4% vækst, målt på salgsvækst i lokal valuta, og justeret for værdiopskrivning af lageret af oral semaglutid var der også kun 4% EBIT-vækst i lokal valuta.

Læg dertil at muligheden for, at temaet omkring prispresset på insuliner spreder sig til GLP-1, kun er blevet tydeligere, og at vi må antage, at det politiske pres i USA på medicinpriser kun bliver stærkere gående ind i præsidentvalgkampen i 2020. Samt at en mulig godkendelse/afslag på markedsføringstilladelse for oral semaglutid vil hænge over Novo indtil sent i 3. kvartal. Vi ser bedre aktieinvesteringer andre steder.

En rapporteret EBIT på 4,2 mia. kr. oversteg analytikernes forventninger med ca. 1,2 mia. kr. Novo har dermed allerede efter 1. kvartal allerede indtjent 27-28% af det helårs EBIT, som man guider for.
Morten Larsen

Læs tidligere analyser af Novo Nordisk her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Nyt job
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank