Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Er Lundbeck bedre end sit rygte?

Økonomisk ugebrev

lørdag 04. maj 2019 kl. 12:50

Lundbeck har i lang tid været svær for aktiemarkedet at forholde sig til, og det har medført en historisk undervurdering af selskabet og svært gennemskuelige aktiekursbevægelser.

Aktiemarkedet har generelt haft flere anstødspunkter i forhold til Lundbeck, og specielt på fire punkter misforstår aktiemarkedet aktien:

1) Udvikling af medicin indenfor centralnervesystemet (CNS) har for industrien som helhed historisk set vist sig at være sværere end i langt de fleste andre sygdomsgrupper. Det er fristende at investere i selskaber indenfor nemmere sygdomsområder, men faktisk har Lundbeck grundet sin dybe viden om hjernen og sygdomme historisk haft en høj succesrate.

2) Lundbeck er et vækstselskab. Nyhedsstrømmen præges ofte af spektakulære procentvise fald i omsætningen for enkelte lægemidler, når disse går af patent. Lundbeck har haft flere sådanne patentudløb igennem tiderne, men selskabet har stadigvæk formået at vokse. Vi ser Lundbeck drage fordel af, at der er få meget betydende konkurrentmediciner på vej til markedet, en effektiv salgsstyrke, en strøm af nye nichesygdomsindikationer, som medicinerne bliver godkendt til, mindre årlige prisstigninger i USA og en forsat udrulning ind i flere store markeder med flere mediciner.

3) Medicinpriser er allerede i dag et stort tema blandt amerikanske politikere og i medierne, hvor bl.a. Novo Nordisk er i stormvejr på grund af høje insulinpriser. Selvom Lundbeck igennem flere år har taget 5-10% årlige prisstigninger i USA på sine lægemidler, ser vi Lundbeck have en relativt stærk position i pharmasektoren til at modstå og undgå negativ omtale.

4) I forbindelse med aflæggelsen af 2018-regnskabet fremlagde den nye CEO, Deborah Dunsire, en ny forretningsstrategi ”Expand and invest to grow”, der kalder på opbygning af produktpipelinen, samtidig med at man stiler efter en EBIT-margin på 25% eller over. I produktpipelinen har Lundbeck kun to projekter, der kan blive til egentlige produkter inden 2025, og vi tolker dette som, at Lundbeck har brug for at finde og købe senfase projekter eller allerede godkendte produkter, så man ikke skal vente seks år på nye lægemidler.

Vi hører ofte, at aktiemarkedet regner sådanne opkøb som negative for Lundbeck. Der er ingen tvivl om, at senfase projekter af høj kvalitet er dyre, og at sådanne opkøb ofte vil udvande indtjeningen per aktie på kort sigt. Men det er værd at nævne, at ud af Lundbecks nuværende fem nøgleprodukter er fire fundet eksternt via opkøb eller indlicenseringer. Med andre ord: Lundbeck har gjort det før.

Alzheimers pipeline – en usleben diamant? 
Alzheimers er ekstremt interessant for industrien, da det er en sygdom i kraftig vækst og med dårlige behandlingsmuligheder.

Lundbeck har et Alzheimers projekt, som er sikkert at bruge (Rexulti er allerede godkendt til f.eks. Skizofreni og Depression), og som i to tidligere Fase 3 forsøg (når vi ekskluderer de russiske patienter) har vist sig at have god effekt på Alzeheimers. Det ligner i vores øjne, at Lundbeck kan stå med et nyt Alzheimers lægemiddel om kun tre år. P.t. synes aktiemarkedet at sætte næsten en nulværdi på dette projekt.

Lundbeck forventer en EBIT i 2019 på 4,2-4,6 mia. kr., og det værdiansætter Lundbeck til en Price/Earning på 17 og en EV/EBITDA på ca. 8 for 2019, hvilket er mere end 20% under P/E-niveauet på 22 for branchen.

Selvom multiple-værdiansættelsen ser positiv ud for Lundbeck, så kan spørgsmålet om værdiansættelse dybest set koges ned til ét spørgsmål man som investor bør stille sig selv: ”Tror jeg at Lundbecks investering i forskning og udvikling, og deres evne til at udvikle selskabet igennem f.eks. opkøb, er værdiskabende på sigt?”

Før Kaare Schultz trådte til som CEO i maj 2015, hvor aktien handlede omkring kurs 130-150, mente mange i aktiemarkedet, at Lundbeck kun kunne værdiansættes ud fra de nuværende produkter dvs. indtil ca. år 2030. Vi er derimod af den opfattelse, at Lundbeck skaber værdi. Det er dog også klart, at de strategiske initiativer Lundbeck foretager i 2019 og 2020 vil være afgørende for denne diskussion. På kort sigt indtager vi en afventede holdning, da 2019 vil vise negativ indtjeningsvækst, mens vi venter på, at Lundbeck åbner skattekisten og køber sig til vækst – begge disse to forhold ser vi som noget der mere peger på Lundbeck som en 2020-aktie end en 2019-aktie.

Morten Larsen

Børskurs på analysetidspunktet: 280,40 AktieUgebrevets kursmål (12 mdr): 300,00

Læs tidligere analyser af Lundbeck her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Nyt job
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank