Hurra, nøgletallene er elendige, og så skal aktierne op: De toneangivende internationale indeks, tyske DAX Future og amerikanske S&P Future, sluttede fredag aften i nye kortsigtede rekorder. Og det amerikanske aktieindeks er igen over det tidligere All-Time-High omkring 2940, efter en test ned mod 2900.
Tilbagefaldet kom efter chefen for den amerikanske centralbank tidligere på ugen leverede en udmelding, som ikke var ligeså imødekommende overfor rentesænkninger, som markedet havde forventet. Det er altså i den grad fortsat centralbankerne, som sætter dagsordenen på aktiemarkedet. Når markedet sidst på ugen alligevel kastede skuffelsen af sig, skyldes det flere svage økonomiske nøgletal for både USA og Europa. Rationalet er, at når nøgletallene fortsætter med at bekræfte den økonomiske glidebane nedad, så er der stigende sandsynlighed for, at centralbankerne vil redde det hele med nye stimulanser. Og det ved ”markedet” godt.
For USA viser Atlanta Feds ledende indikator, baseret på hårde nøgletal, nu er BNP vækst i 2. kvartal på 1,7 procent. Den historisk meget pålidelige indikator fra ECRI er efter fremgang i februar og marts nu klart på vej ned igen. Og endelig indikerer Citigroups Economic Surprise indeks også en klar opbremsning i USA. Selv de seneste tillidsmålinger for den ellers robuste amerikanske serviceindustri peger nu nedad.
Vi behøver ikke at anvende mange ord på den økonomiske udvikling i Europa, hvor de seneste tillidsindikatorer fra Markit nu viser den laveste erhvervstillid i fremstillingsindustrien i seks år. Og retningen er entydigt nedad, selvom der også er lyspunkter, blandt andet med en overraskende solid dansk økonomi. Og især erhvervstilliden i Græ-kenland overrasker med den bedste score i 20 år. For Europa som helhed ser det fuldstændig ud som om vi er på vej mod en økonomisk recession. Det neutrale 50-mærke for den samlede PMI-måling har nu været brudt negativt tre måneder i træk. Så overordnet er budskabet altså: Hurra, det går ad helvede til med økonomien, så centralbankerne kommer med stor sikkerhed med flere planøkonomiske stimulanser, og det er rigtigt for risikovilligheden og dermed aktiemarkederne. Men er det langsigtet sundt? Næppe.
Er der ved at komme skepsis blandt investorerne på det danske aktiemarked? Selvom USA og Tyskland sluttede ugen meget stærkt, så faldt det danske C25 indeks halvanden procent i denne uge. Faktisk har det danske aktiemarked de seneste tre måneder klaret sig ret ringe i en europæisk sammenligning. Blandt andet fordi de cykliske aktier har trukket mest, og de danske storaktier typisk ligger indenfor farma og medtech. Mens det danske aktiemarked, målt på MSCI Danmark indeks, er steget 0,3 procent de seneste tre måneder, er de store europæiske aktiemarkeder steget 3-5 %. I den seneste uge blev efterslæbet endnu større, og der var ikke noget entydigt billede omkring, hvilke danske aktier, der faldt og hvilke danske aktier, der steg. Sammen med en meget stor kursfølsomhed på aktier, der skuffer en smule, ser vi dette som et tegn på stor underliggende nervøsitet. Faktum er da også, at aktiemarkederne de seneste måneder alene er drevet af højere værdiansættelser, fordi selskabernes overskud under ét faktisk er faldende. Analytikerne venter nu i 1. kvartal et overskudsfald på 4,2 procent i de europæiske Stoxx 600 selskaber, og et overskudsfald på 1,7 procent i de danske C25 selskaber. Og retningen er fortsat nedad. Samlet set indikerer det, at der nu igen er ved at blive opbygget en aktieboble.
Og her er ugens danske vindere og tabere:
Som nævnt var billedet meget uensartet, og der kom flere nye vindeer i spil, som ikke har gjort meget væsen af sig et stykke tid. Solid fremgang var der blandt andet til NKT, Rockwool, Demant, DSV, Columbus, TCM, Harboes og ALK. Flere af aktierne har vi i Økonomisk Ugebrevs portefølje, som kom ganske pænt gennem ugen.
Generelt ser vi en tendens til, at de aktier, der de seneste måneder er steget mest, nu tager en slapper. Investorerne har i højere grad vendt sig efter aktier med et efterslæb, samt smallcap aktier, hvor risikoen er lav likviditet. For disse aktier skal der ikke meget handel til at løfte kurserne, men ved udsalg går det også meget hurtigt ned ad bakke. Så grundlæggende tager investorerne fortsat mere og mere risiko på bøgerne. Og det kan meget let ende galt på den lidt længere bane.
Men lige nu ser det ud til at festen kan fortsætte en tid, men afslutningen nærmer sig også med hastige skridt, er vores klare vurdering.