Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Effekter fra hvidvasksag rammer nu Danske Banks bundlinje

Morten W. Langer

søndag 05. maj 2019 kl. 23:36

Danske Bank overraskede negativt i årets første kvartal. Især afledte negative effekter fra hvidvasksagen rammer både top- og bundlinje. Nemlig markant højere omkostninger til compliance og højere fundingomkostninger til de nye NEP-baserede kapitalkrav, bl.a. på grund af en ekstra risikopræmie i kølvandet på hvidvasksagen. Men renses for engangseffekter, ser det faktisk ikke så slemt ud, viser en analyse.

I kølvandet på det skuffende Danske Bank-regnskab onsdag sendte investorer aktien hele 10 procent ned, til det laveste niveau siden slutningen af marts 2019 og eftersommeren 2013. Skuffelsen skyldes langt hen ad vejen en varig forringelse af bankens lønsomhed, som ikke var forudset af analytikerne. Nemlig vedvarende højere omkostninger til blandt andet compliance, og højere fundingomkostninger til ekstra låntagning på 51 mia. kr. heraf 36 mia. kr. til honorering af de kommende NEP-kapitalkrav (se også artikel herom i seneste udgave af ØU Finans).

Men faktisk var den realiserede bundlinje ikke så langt fra analytikernes konsensusestimat, og slet ikke hvis man tager højde for regnskabsposter med engangslignende karakter. Som det fremgår af tabellen, var bundlinjen (overskud på kerneforretningen før skat) 4,3 mia. kr., mod analytikernes median på 4,7 mia. kr.

Af forskellen på 0,4 mia. kr. skyldes godt halvdelen højere tabshensættelser end forventet. Hensættelsernes spring op til 357 mio. kr., mod forventet 147 mio. kr., skyldes for 100 mio. kr. en modelændring i RD for erhvervslån, og tillige nogle få store hensættelser på retail- og olie-relaterede udlån. Der var også hensættelser på landbrug, selvom landbruget aktuelt har de bedste prisvilkår i et årti. ”Jeg tror, at vi havde en stribe one-offs i Q1. Vi ser ikke nogen forringelse i den generelle kreditkvalitet. Grundlæggende var stigningen relateret til non-core og Baltikum,” sagde Jesper Nielsen på et investor call .

Resten af ”misset” skyldes 109 mio. kr. højere omkostninger end forventet, og ca. 50 mio. kr. lavere bruttoindtægter. Umiddelbart er det store røde advarselssignal i Q1-regnskabet et fald i nettorenteindtægter på 7 procent i forhold til første kvartal 2018, fra 5946 mio. kr. til 5520 mio. kr. Ifølge regnskabet er nettorenteindtægterne dykket 426 mio. kr., selvom bruttoudlånet er steget markant, især i Norge.

Indtægtsfaldet skyldes to forhold: For det første øgede finansieringsomkostninger på optagelse af NEP-lån på 53 mia. kr., svarende til en skønsmæssig negativ effekt i kvartalet på 120 mio. kr. For det andet en tidsforskydning – på den måde, at omkostninger til øgede fundingomkostninger i Sverige og Norge på grund af stigende centralbankrenter rammer i første kvartal, mens den næsten automatiske overvæltning af den højere rente på kunderne først slår igennem i andet kvartal.

Umiddelbart bliver det derfor meget afgørende for resultatet de kommende kvartaler, i hvor høj grad banken formår at vælte meromkostningen over på kunderne. Modsat trækker, at Danske Bank samlet skal hente funding for 70-90 mia. kr. i år, og der forventes en negativ hel-årseffekt fra denne funding på ca. 850 mio. kr. i renteomkostninger. Meget vil dog afhænge af finansieringsrenten, som for de første NEP-lån har været ca. 200 basispunkter. I Q1-regnskabet nedjusterer Danske Banks ledelse forventningen til årets bundlinje med 1,3 mia. kr., og det forklares med højere fundingomkostninger end forventet. Analytikere undrer sig over, at bankens ledelse først nu ser det, og de mistænker ledelsen for at have været lidt for optimistisk fra årets start. Problemstillingen blev da også endevendt med flere kritiske spørgsmål på investormødet. Jesper Nielsen svarede, at der er udstedt mere funding end forventet, og at der er øget konkurrencepres på marginaler.

Analytikerne er også nervøse for, at ledelsen ikke har styr på omkostningerne, ikke mindst til hvidvaskjagt og compliance, hvor man angiveligt ikke tør spare. Flere analytikere nævner, at bankens nye formand Karsten Dybvad angiveligt ser det som sin fornemste opgave at sikre, at banken i enhver henseende er retlinet.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank