Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Vi er forberedt på næste aktienedtur

Morten W. Langer

lørdag 11. maj 2019 kl. 14:13

Vi er forberedt på den næste aktienedtur
Aktieåret 2019 har hidtil været en stor overraskelse for de fleste investorer. Den massive kurs-fremgang på aktiemarkederne har også været en overraskelse for os. Økonomisk Ugebrevs Portefølje halter på nuværende tidspunkt et godt stykke efter afkastet på det generelle aktiemarked.

Forklaringen på efterslæbet er først og fremmest, at vi har været tro overfor den strategi, som vi står for: Nemlig en forsigtig tilgang til investering i det generelle aktiemarked og også i enkeltaktier. Adfærden på aktiemarkedet har i årets første måneder været styret af det modsatte, nemlig overdreven stor risikotagning, som har ligget på kanten af vores investeringsstrategi. Og det betyder også, at modelporteføljen har klaret sig ringere end markedet. Vi er dog ret overbeviste om, at de seneste må-neders aktieeufori er ved at ebbe ud. Ikke mindst fordi Trump natten til lørdag udmeldte, at han nu lægger told på ekstra 300 mia. USD af den amerikanske import fra Kina. Det er en voldsom eskalering af handelskrigen.

Og det kan sætte aktiemarkederne meget langt ned, med mindre kineserne hurtigt kommer tilbage med indrømmelser. Vi forventer under alle omstændigheder, at vi står foran en meget vanskelig periode for aktierne, hvor vi i porteføljen haler ind på benchmark.

Overordnet tror vi, at 2019 kan udvikle sig på næsten samme måde som i 2018. Nemlig med en meget stærk start på året, hvor vores afkast også haltede bagefter markedet. Vi kom i porteføljen ud af 2018 med et lille minusafkast, mens det generelle aktiemarked dykkede hele 13 procent. Vi forventer, at andet halvår af 2019 kan udvikle sig efter samme mønster.

Forklaringen på dette ”sortsyn”, om man vil, er, at markederne alene har været drevet frem af øget risikotagning. Den underliggende indtjening i de børsnoterede selskaber er nemlig klart på vej ned. Og de regnskaber for første kvartal 2019, som kommer i disse uger, bliver de ringeste i mange år. For både de europæiske Stoxx 600 selskaber og de amerikanske S&P 500 bliver der samlet set tale om faldende overskud i forhold til første kvartal 2018. Det er det klare billede, de internationale analytikere tegner.

Denne negative udvikling har aktiemarkederne indtil nu fuldstændig ignoreret. Men når regnskaberne begynder at tikke ind de næste uger, kan det meget vel blive den nye dagsorden, der styrer aktiemarkederne.

I de første måneder af året er aktierne altså alene blevet løftet af en markant stigning i værdiansættelserne, altså i Price/Earning-værdier. Som investor betaler vi altså markant mere for hver overskudskrone i selskaberne end ved årets start. Normalt følges investorernes øgede risikovillighed sammen med, at selskabernes overskud stiger. Men i disse måneder udvikler tingene sig altså i hver sin retning: Overskuddene går ned, mens priserne stiger.

Så længe investorerne ignorerer de stigende underliggende risici, og stort set alene lader sig styre af momentum på aktiemarkedet, kan denne situation fortsætte. Altså lige indtil, at der kommer en ny dagsorden, som ødelægger glansbilledet. Og det er altså det, vi forventer ligger forude.

Investeringsforeninger tager turen med ned
Så når en stribe investeringsforeninger med danske aktier har præsteret afkast i år på ca. 14 procent, er det altså også på grund af stadig højere risikotagning. Og når den næste store aktienedtur starter, vil de også være hårdt eksponeret for at tage hele turen med ned. Ikke mindst fordi de skal være mindst 80 procent investeret med aktier. Vi anvender i nervøse og negative aktiemarkeder muligheden for at afdække risikoen med eksempelvis Bear DAX certifikater, hvor kursen stiger i faldende markeder.

Aktuelt er vi faktisk kun eksponeret mod aktier med 55 procent af kapitalen, og i den forgangne uge har vi allerede halet godt ind på benchmark. Forstærkes nedturen vil vi justere aktieandelen, og det ligger også i vores strategi, at vi skal kunne tjene penge i faldende markeder.

Så vores budskab er
Ja, starten af 2019 har været en fest for den risikovillige investor. Men tømmermændene kan meget hurtigt indfinde sig. Vi har i modelporteføljen væ-ret noget asketiske og mådeholdne. Men vi står stærkt, når de svære tider indfinder sig, og det kan ske meget hurtigt. Vi har det fortsat som nummer ét at beskytte kapitalen, og dernæst at skabe positive afkast. Det giver på den lange bane en bedre nattesøvn.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank