Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Hvert 6. børsselskab har uafhængig kanal for whistleblowers

Morten W. Langer

søndag 12. maj 2019 kl. 22:39

Kun godt hver sjette af de børsnoterede selskaber har en whistleblower ordning, hvor ansatte eller andre interessenter anonymt til uafhængig tredjepart kan indrapportere en mistanke om svindel, chikane af ansatte eller andre uregelmæssigheder i virksomheden, viser kortlægning.

Økonomisk Ugebrev har tidligere skrevet en stribe artikler om, at ”sladrehanken” bør beskyttes mod intern chikane eller uberettiget fyring, da det er en forudsætning for, at systemet faktisk fungerer. Ofte ønsker den siddende ledelse ikke, at der ”opdages” uregelmæssigheder, fordi det ikke er en del af den interne selvforståelse, og at tingene derfor søges fejet ind under gulvtæppet. Det kan betyde manglende vilje til at benytte eksterne rådgivere.

Spørgsmålet om beskyttelse af whistleblowers har også været på den politiske agenda, og regeringen var varslet en undersøgelse af, hvordan man kan yde bedre beskyttelse af whistleblowers. Sagen er ikke mindst blevet aktualiseret af whistlebloweren i Danske Bank, der var usikker på sin retssikkerhed og juridiske stilling.

15 danske børsselskaber betaler uafhængige tredjeparter for at varetage opgaven at modtage indrapporteringer netop for at garantere fuldstændig anonymitet. Erfaringen viser, at det kan motivere flere whistleblowers til at komme på banen. Af de 93 undersøgte danske børsnoterede selskaber er under en sjettedel altså i gulddivisionen med anonym tredjepart som mellemled.

Det drejer sig blandt andet om A.P. Møller-Mærsk, som skriver om sit whistleblower system: ”Who administers the Maersk Tankers Whistleblower system? The system is administered by an independent company (NAVEX Global), and is available 24 hours a day, seven days a week. Are reports to the Maersk Tankers Whistleblower system secure and confidential? The system called EthicsPoint is hosted on NAVEX Global’s secure servers and is not a part of Maersk Tankers’ website or intranet. Any report you make will be kept confidential to the fullest extent possible in conducting a thorough investigation. Persons will be notified of and/or involved in an investigation in a ”need to know” basis.”

Matas, som har formanden for God Selskabsledelse, Lars Frederiksen, som bestyrelsesformand, har også næsten den fulde pakke. Matas har oprettet en mulighed for anonymiseret rapportering fra whistleblowers. Og på den særskilte hjemmeside oplyses det blandt andet, at ”I whistleblower-systemet kan du indberette alvorlige forseelser som f.eks. økonomisk kriminalitet herunder regnskabsmanipulation, bestikkelse, afpresning, bedrageri, underslæb, dokumentfalsk mv. Du kan også indberette f.eks. vold el seksuelle overgreb samt miljøforurening eller alvorlige brud på arbejdssikkerheden.”

Af store selskaber med en ekstern indberetningsmulighed er også Novo Nordisk, Novozymes, Ørsted, Bang & Olufsen, FLSmidth, DSV, Sydbank, Per Aarsleff, DFDS, Santa Fe Group, Rockwool og Flügger. Af større selskaber, som ikke har en ekstern anonym indberetningsmulighed, er blandt andet Carlsberg og Chr. Hansen. Hertil kommer en række banker, blandt andet Danske Bank, hvor ansatte dog kan anvende Finanstilsynets anonymiserede indberetningssystem.

Af de 93 virksomheder har 15 slet ikke en formel whistleblower ordning. Disse selskaber er altså i bronze divisionen. Det drejer sig blandt andet om Roblon, Scandinavian Brake System, Nordic Shipholding, Migatronic, Parken S&E, North Media, Højgaard Holding, First Farms, Bioporto, Blue Vision, Andersen & Martini og Arkil.

North Media forklarer det sådan, at selskabet ikke har en whistleblower ordning: ”Bestyrelsen vurderer ikke, at en whistleblowerordning er garanti for at alvorlige forseelser eller mistanke herom bliver rapporteret. Bestyrelsen mener derimod at åben dialog og opfordring til at alle medarbejdere eller andre, som måtte have noget at rapportere, kan kontakte ethvert bestyrelses- eller direktionsmedlem er mere effektivt.”

Parken forklarer det sådan: ”Bestyrelsen finder en whistleblower-ordning uhensigtsmæssig under hensyntagen til koncernens flade organisationsstruktur og begrænsede geografiske aktiviteter.”

Og Arkil forklarer det sådan: ”Det har ikke hidtil været vurderet relevant at oprette en whistleblower-ordning på grund af selskabets tilstedeværelse i lande med kendte forretningskulturer og på grund af selskabets koncernstruktur. Selskabets bestyrelse vil i 2019 undersøge og drøfte relevansen af en whistleblower-ordning.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank