Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Handelskrigen kommer til at sænke aktierne

Morten W. Langer

lørdag 18. maj 2019 kl. 13:59

I et par måneder har aktiemarkederne bevaret optimismen i forventning om, at USA og Kina nok skulle finde en løsning på handelskonflikten. I sidste uge var der lagt op til fest, da kineserne kom på besøg hos Trump i USA. Men nu er historien en helt anden: Parterne er gået hver til sit. De står meget langt fra hinanden. Og der er ikke udsigt til, at der holdes nye møder lige foreløbig.

I virkeligheden burde nyheden om sammenbruddet i forhandlingerne allerede have sendt aktiemarkederne meget langt ned. Men der er et par jokere, markedet stadig klamrer sig til.  For det første er der et G20 møde i Japan i juni, hvor parterne måske alligevel snakker sammen. For det andet er der stadig en vis tro på, at centralbankerne kan redde økonomien fra en egentlig recession.

I slutningen af december vendte den amerikanske centralbank som bekendt på en tallerken, ved at ændre signaler fra flere renteforhøjelser til en neutral situation med uændrede renter. Og nu forventer markedet en rentesænkning senere på året i USA. Også i Europa klamrer markedet sig til den europæiske centralbank, og det er nu indbygget i markedsforventningen, at der kommer flere stimulanser herfra. Heri indgår også muligheden for, at ECB øget minusrenten endnu mere – altså til et endnu større minus.

Bundlinjen er, at aktiemarkedet alligevel vakler, selvom der er stor tro på flere kunstige stimulanser fra centralbankerne. I den sammenhæng er det naturligvis tankevækkende, at det blandt økonomer er vigende tro på, at centralbankerne i den aktuelle situation overhovedet kan gøre meget forskel. De korte renter er ekstremt lave, og der er allerede fuld gang i andre stimulanser.

Vi ser nu 70 procent sandsynlighed for en europæisk recession inden for de næste 6-9 måneder

De ledende indikatorer for USA, Europa og Kina peger nedad. Billedet understøttes af de store fald i obligationsrenterne, der nu er på det laveste niveau i flere år. Ja, der lyder ret meget som et sortsyn, og det er det også. Indtil nu har vi anerkendt, at vi kunne få et løft af en afslutning på handelskrigen. Men det er gået lige modsat. Og markedet har allerede taget højde for en aftale, som altså ikke er der. Så vi står lidt i en situation med kejseren nye klæder. Og det er et spørgsmål om tid, før den lille dreng får åbnet øjnene på alle andre, altså markedet.

Den seneste uge har lidt været en dans på stedet. Den toneangivende S&P Future har en gang testet pejlemærket i 2800, og fredag lukkede dette indeks noget over. Vi vil holde skarpt øje med 2800 mærket. Faldet dette mærke, vil vi opfattet det som en klar advarsel. Vi bemærker, at det vigtige halvlederindeks (sox) allerede er brudt ned gennem 50 dages glidende gennemsnit. Halvlederne er ofte retningsgivende for det generelle aktiemarked.

Knap halvdelen af kapitalen er nu i aktier

I Økonomisk Ugebrevs portefølje har vi taget konsekvensen af denne tegning, og vi har på det seneste nedbragt andelen i aktier betydeligt. Vi har 65 procent af kapitalen i aktier, men med ekstra 20 procent afdækket med certifikatet Bear DAX. Det vil sige, at vi aktuelt har 45 procent af den samlede kapital eksponeret mod aktier.

ALK og Netcompany ugens vindere

I den forgangne uge kom der regnskaber fra ALK-abello og Netcompany, som investorerne to pænt i mod. ALK er gået mod himlen efter regnskabet, og der er signaler i regnskabet, som giver øget tro på, at markedsentrén i USA er ved at blive en succes. Bag fremgangen stod massive udenlandske opkøb, og vi ser fortsat allergivirksomheden som en stærk langsigtet investering. Vi har ALK i porteføljen som den største enkeltpost, og det har vi haft i lang tid.

På minussiden var der kursfald til Ambu på næsten 30 procent, og det var ikke engang tale om en nedjustering. Kursfaldet er kommet i kølvandet på CEO Lars Marchers pludselige fyring, som da også virker meget mystisk. Ifølge forlydender i dagspressen skyldes fyringen samarbejdsproblemer med bestyrelsen. Men den tror vi ikke rigtig på. Vi er desværre enige i, at der ligger noget andet og alvorlige bag. Og det er også den generelle opfattelse i markedet.

Også NNIT kom med et skuffede regnskab, som sendte aktien meget langt ned. Fortsat usikkerhed om storkunder Novo Nordisk og om synergier fra de seneste opkøb har skat usikkerhed om den fremtidige vækst. Vi vender tilbage  med en grundigere analyse af, hvad der sker i NNIT.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank